Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 14.03.2022. 10:30
  • Verona, Italija

Zlatna medalja na Fieragricoli hibridnom traktoru Antonio Carraro

Poznati proizvođač nagrađen je za hibridni traktor koji kombinuje električni motor sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 134
  • 21
  • 0

Pobednici četvrtog izdanja "Italijanske poljoprivredne inovacije" sežu od robota do hibridnih traktora s reverzibilnim pogonom do hrane i hrane za životinje s prirodnim antioksidativnim svojstvima za mlečna goveda. Ovo su samo neke od nagrađenih inovaca koje su bile izložene na štandovima izlagača na nedavno održanom sajmu Fieragricola u Veroni. Ukupno je šest zlatnih i 17 srebrnih medalja, i još 17 preporuka. Nagrade su dodeljene za proizvode koji su lansirani u poljoprivrednom sektoru na tržište 2021. 

Inače, dele se u četiri kategorije: poljoprivredna mehanizacija, agro-farmaceutski proizvodi i đubriva, zootehnika i obnovljivi izvori energije.

Mi ćemo istaknuti hibridni traktor Antonio Carraro - SRX Hybrid koji kombinira električni motor sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Kako su ga opisali, razvoj novog hibridnog pogonskog sistema za kompaktne traktore savršeno je u skladu sa trenutnim projektima za uštedu energije.

Smanjenje CO2 i ušteda goriva 

Izbor hibridnih ili potpuno elektrificiranih pogonskih sistema, navode, predstavlja primer u automobilskom sektoru u pogledu prednosti za životnu sredinu koje se mogu postići u smislu smanjenja emisija zagađenja materije u vazduh, posebno CO2. Vozila opremljena električnim podsistemima mogu ponuditi poboljšane ukupne performanse zahvaljujući vrlo preciznoj kontroli raspodele energije, što dovodi do opšteg povećanja produktivnosti mašine u poređenju sa ekvivalentnim modelima opremljenim tradicionalnim pogonskim sistemima.

"Može raditi u potpuno električnom načinu, iskorišćavajući punjenje litijum-jonske baterije. U tom slučaju, dizel motor je isključen, a mašina radi s nultom emisijom, u apsolutnoj tišini", navodi se u opisu. Dalje, autonomija u potpuno električnom načinu rada očigledno zavisi od kapaciteta baterije, koja se puni svaki put kada se kočnice aktiviraju pri spuštanju, ili u plug-in načinu rada sa punjenjem putem električne stanice za punjenje ili na zahtev korisnika zahvaljujući dizel motoru.

"Uzimajući u obzir prosečan radni ciklus, smanjenje CO2 znači uštedu goriva od više od 25 odsto", naglašavaju prednosti. 

Uz ovaj traktor, itekako je zanimljiv poljoprivredni robot na solarni pogon za setvu i mehaničku kultivaciju useva. Videli smo i prskalice opremljene senzorima koji mogu da detektuju prisutnost i konzistentnost lišća i prilagoditi protok sredstva za zaštitu bilja čime se ograničava njegova disperzija u okolinu.

Može i potpuno raditi na električnu energiju 

Nagrađen je i heder za suncokret koji može da seče strnjište na bilo kojoj visini radi optimizacije odvajanja korena od stabljike i semena. Postoji i nekoliko inovacija koje se odnose na životinje odnosno na njihovo upravljanje i dobrobit. Na primer, UV-C sistem dezinfekcije za poboljšanje higijene kod krava dojilja, zatim ultrazvučni pretvarač za čišćenje vode za živinu, te je nagrađena i linija za hranu za mlečne krave kojom se smanjuje emisiju metana iz goveda za 17 odsto. Zanimljiv je i ventilacioni sistem hladnim vazduhom.

Inače, zlatne medalje dobili su traktor Antonio Carraro – SRX Hybrid, tehnologija biogasnih postrojenja Corradi & Ghisolfi - Mosè, Lubing System - Ultraflush, Olimac - Drago, Total Dairy Management - ​Hygiene Set, WM Agri Technics - Viroc.


Tagovi

Inovacije Fieagricola Verona Poljoprivredna mehanizacija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.