Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje alpake
  • 23.01.2022. 18:00

Alpake: Sve više evropskih farmi uzgaja ovu nezahtevnu, a korisnu životinju

Njihov uzgoj ima svoje specifičnosti, a uskoro se menja njihov status u Evropskoj uniji. Uzgajivačima alpaka će biti dostupne subvencije i fondovi što će doprineti daljem povećanju broja farmi.

Foto: Depositphotos/acceleratorhams
  • 2.480
  • 91
  • 0

Mnogobrojne su mogućnosti koje nudi uzgoj alpaka. U Evropi se povećava broj farmi koje drže ove simpatične životinje. One su veoma slične lamama, ali su od njih niže, lakše, nežnije i duže dlake.

Njihov uzgoj ima svoje specifičnosti, a uskoro se menja njihov status u Evropskoj uniji. Uzgajivačima alpaka će biti dostupne subvencije i fondovi što će doprineti daljem povećanju broja farmi. Za sada se one smatraju egzotičnim životinjama, a ne domaćim.

Lako se uzgajaju, posebno na manjim površinama. Hrane se travom i nisu prezahtevne u pogledu ishrane. U brigu o njima obavezno treba uvrstiti sečenje kandži, jer one nemaju kopita, i korekciju zuba.

Zahtevi uzgajanja

Alpake većinu godine provedu na otvorenom, na paši. U Evropi se uglavnom radi o poluintenzivnim farmama. Najčešće se drže u grupama. Ne zahtevaju skupe objekte. Za njih su dovoljne drvene štale bez izolacije, ali da su svetle, suve i s dobrom ventilacijom. Pod treba držati suvim i čistim. Najbolje im odgovara ako je prekriven peskom ili slojem slame. Potrebno je po grlu 2m² površine poda plus dodatni prostor. Ako imamo staru štalu, kao i druge objekte, možemo je prilagoditi za njihov uzgoj. Na betonski pod je potrebno prostreti deblji sloj slame, jer im ne odgovara da stoje i leže na betonu.

Ne smeta im sneg (Foto: WikimediaCommons/Angelo DeSantis) 

Držimo ih u grupama gde su podeljene prema polu i starosti. Zajedno se drže bremenite i mlade ženke. Mlade životinje se odbijaju posle navršenih šest meseci. Mladi mužjaci starosti od jedne do dve godine čine grupu koju držimo u zasebnom oboru. Muške jedinke za parenje držimo u posebnim oborima ili odvojenoj štali, jer su skloni sukobima. Kada se alpake drže pojedinačno, obezbedite im kontakt očima kako se ne bi osećale izolovano. Svaki obor mora da ima jasle za seno, korito za koncentrovanu stočnu hranu i pojilice ili posude za vodu.

Ishrana i briga

Potrebno im je nešto više vremena da se prilagode novoj sredini, a najvažnija je kvalitetna hrana od koje najviše zavisi njihovo zdravlje.

Hrane se travom, što treba prilagoditi okruženju u kojem žive, starosti i polu. Tokom zime treba im dati seno, a mora se uvrstiti i koncentrovanu hranu koja im odgovara. Vitaminski dodaci se dodaju, ali to zavisi od kvaliteta hrane. Seno koje se sprema za njihovu ishranu treba da sadrži i proteinske biljke. U toku dana jedna alpaka pojede do 1,5 kg sena. Na pašnjacima gde pasu ne sme da bude otrovnih biljaka. Uvek im treba biti dostupna voda za piće.

Oprez pri ispaši stoke - koje biljke izbegavati

Kod držanja im treba uvesti dnevnu rutinu, da se zna kada ih hranite, čistite objekte, puštate ih na pašnjak. Odgovara im da imaju ustaljene aktivnosti i čekaće vas da ih pustite da pasu ili nahranite. Kada ih jednom naučite gde idu na pašnjak i da se vraćaju, one to same čine.

Ne zahtevaju skupe objekte (Foto: Depositphotos/linaskk@yahoo.com)

Vole da su čiste, kao i objekat u kome borave, ali i pašnjak. Potrebno je vreme da naučite kako reaguju na okolinu, zvukove, druge životinje.

Upotreba alpaka

Ovo su savršene životinje za agroturizam zbog svoje blage naravi. Pokazale su se odlične za rad s osobama koje imaju neuroze, depresiju, anksiozne poremećaje, ADHD i autizam. Taj rad je dobio i naziv alpaka terapija. Koriste se za rekreaciju, šetnje.

Životinje koje rade s ljudima svaki drugi dan treba da odmore od istih. Takođe, od alpaka se dobija vuna koja je veoma cenjena.

Prva fotografija korišćena u tekstu podleže Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Alpaka Farma Alpaka terapija Agro turizam Uzgoj alpake Ishrana


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u