Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najlepše selo
  • 17.01.2024. 10:30
  • Zlatiborski okrug, Gostilje

Da li će Gostilje biti među najboljim turističkim selima sveta?

Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rečica Vrelo sa vodopadom i slapovima, a na kojoj je sačuvana i obnovljena stara vodenica potočara.

Foto: TO Zlatibor
  • 168
  • 67
  • 0

Nakon što je Mokra Gora 2021. godine ponela titulu jednog od najboljih turističkih sela na svetu, za ovu prestižnu titulu konkurisalo je i zlatiborsko Gostilje, piše RTS. Tada je ušlo u kategoriju sela koja učestvuju u Programu nadogradnje, prema odluči Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Ovo selo leži na obroncima planine Zlatibor, 24 km od turističkog centra. U selu živi oko 400 stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje lekovitog bilja, ribolov i sportski turizam. Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rečica Vrelo sa vodopadom i slapovima, a na kojoj je sačuvana i obnovljena stara vodenica potočara, ističe se na sajtu Turističke organizacije Zlatibor.

Tu se voda Gostiljske reke, uzvodno od njenog ušća u reku Katušnicu, obrušava sa 22 metara visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven i impresivan vodopad. 

Na rečici Vrelo sačuvana je stara vodenica potočara

Zbog ovog prirodnog fenomena, ali pre svega gostoljubivih domaćina, Zlatiborci su odlučili da Gostilje kandiduju za titulu najlepšeg sela, odnosno najboljeg turističkog sela na svetu.

"Da pomenem da su putevi urađeni do samih gazdinstava. Drugo, veoma važno, komunalno javno preduzeće odnosi smeće na deponiju. Putna infrastruktura se održava i u letnjem i u zimskom periodu. Naravno, što je bitno, tu je i zdravstvena zaštita stanovništva, i najmlađih", ističe za Javni servis predsednik Mesne zajednice Gostilje Miroslav Tucović.

Mokra Gora proglašena za jedno od najboljih turističkih sela u svetu

Ovo selo je za sve više mladih atraktivnije od urbanizovanog centra. Takođe, postalo magnet i za mnoge bračne parove koji se doseljavaju iz urbanih sredina. To je uticalo na blagi rast populacije, a posebno ohrabruje sve veći broj dece koja se u njemu rađaju.

Prošle, 2023. nijedno selo Srbije, nije se našlo na listi najboljih. Međutim, za ovu prema informacijama sa sajta UNWTO, u periodu od 24. januara do 24. aprila zemlje članice mogu da apliciraju, zatim do jula sledi proces selekcije određene komisije, a u četvrtom kvartalu godine biće proglašena najbolja turistička sela za ovu godinu.


Foto prilog


Tagovi

Gostilje Najlepše selo na svetu Mokra Gora Zlatibor Miroslav Tucović Vodopad Reka Vrelo Vodenica potočara


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Priroda

"Pred oluju 2"
Fotografija nastala 11. juna u 12:18 č, u ataru sela Brežane, Požarevac, neposredno pred početak oluje.