Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoska olimpijada
  • 29.07.2023. 10:00
  • Kolubarski okrug, Valjevska sela

Da li ste kadri za Seoske olimpijske igre?

U Srbiji, zemlji sporta i vrhunskih sportista, već godinama se tokom leta organizuje jedinstven sportski događaj - Seoske olimpijske igre.

Foto: Željko Dulanović
  • 263
  • 62
  • 0

Od kvalifikacionih takmičenja pa do finala na Seoskim olimpijskim igrama, učestvuje više stotina meštana iz mesnih zajednica širom Srbije. Oko 40 gradova i opština svakog leta, uključi se u organizaciju ovog jedinstvenog događaja. Seoske igre održavaju se pod pokroviteljstvom Sportskog saveza Srbije od 2019. godine, a želja im je bila da se očuva tradicija, seosko stanovništvo rekreira, promoviše sport, fer-plej.

"Turniri su vezani za neku turističku manifestaciju koja se održava, što predstavlja sjajnu priliku da se program manifestacija upotpuni i sportskim dešavanjima, a tu je svakako i veliki broj posetilaca, kojima su igre posebno interesantne", kaže predsednik Saveta manifestacije Marko Jovanović.

"Kao i ranijih godina krenuli smo od Brankovine, vreme nas je poslužilo, a stanovnici tog kraja su se se navikli na održavanje igara i jedva čekaju i pripremaju se za taj dan.”

Ove godine bilo i pojedinačnih učesnika

Ekipe se takmiče u 11 različitih disciplina, kotizacije nema, a ove godine Savet manifestacije malo je izmenio uslove za takmičenje.

"Mi smo ove godine jednostavno dozvolili učešće i prijave svima koji žele da se oprobaju, a na kraju će se napraviti zbirna lista i dobićemo četiri ekipe koje će nastupiti na gradskom finalu", objašnjava Jovanović.

Moguće i pojedinačno učestvovanje

"Ovo se pokazalo kao mnogo bolji model jer je bilo znatno više prijava. Ranije su ekipe morale da skupe 10 do 12 članova, pa su neka sela odustajala od učešća. Ovako se ljudi prijave, ima dosta tih pojedinačnih disciplina kao što je bacanje kamena s ramena, obaranje ruku, skok u dalj, zanimljivo je nadvlačenje konopca gde učestvuje po šest takmičara sa svake strane.

To je uvek na kraju i najuzbudljivije je za posetioce", kaže Jovanović i dodaje da su u Brankovini imali više od 50 takmičara, što je najmasovnije do sad.

Nagrada je sportski teren, ekipe sve uigranije

Prema rečima Jovanovića, treba održavati manifestacije po selima, a sportski deo je samo dodatak koji doprinosi i većem učešću meštana, ali i da bude zanimljivo posetiocima.

"Gradsko finale će i ove godine biti na Stavama, poslednje nedelje u julu, kada se u ovom mestu održavaju Dani kupine. U dogovoru sa Sportskim savezom Srbije, regionalno takmičenje koje će se održati u avgustu biće u Valjevu i doći će nam ekipe iz ovog dela Srbije." 

Na proteklim državnim prvenstvima, ekipama iz valjevskih sela koje su učestvovale prvo mesto izmicalo je za malo.

"Kolubarci" ove godine "idu" po pehar (foto: S. Dovečer)

"Po dve prvoplasirane ekipe sa regionalnog takmičenja, učestvovaće na državnom prvenstvu početkom septembra. Do sada su naše ekipe osvajale druga i treća mesta i izmicalo nam je za malo to prvo i taj teren koji se gradi u selu pobedničke ekipe. Pa, red je da se ove godine osvoji to prvo mesto", kaže Jovanović kroz osmeh.

Kako vreme odmiče, Seoske olimpijske igre su sve interesantnije za učesnike i ekipe su sve uigranije.

"Ove godine smo već videli mnogo kvalitetnije nastupe, ekipe se uhodavaju, prave se taktike. Pobeđuju ekipe iz raznih krajeva Valjeva, tako da će na Stavama biti jako zanimljivo."  

Najatraktivnije nadvlačenje konopca

Za kvalifikaciona takmičenja sportske discipline su bile iskljčivo tradicionalne, a na finalnom turniru biće i odbojke i fudbala.

U finalnom turniru i odbojka i fudbal (foto: Ž. Dulanović)

"Ove standardne tradicionalne igre su posebno interesantne publici, one ne traju dugo, dinamično je i nekako je najatraktivnije nadvlačenje konopca. Okupi se dosta publike, navija se i prava je sportska atmosfera", ocenjuje Jovanović. 

Seoske olimpijske igre su stalna manifestacija pod pokroviteljstvom grada Valjeva, a organizatori se nadaju da će i dalje imati veliku popularnost i da će se kroz jedinstven festival tradicije i dalje negovati fer i sportski duh učesnika i publike. 


Tagovi

Seoska olimpijada Seoske sportske igre Nadvlačenje konopca Bacanje kamena u dalj Fudbal Odbojka Marko Jovanović Finale Ekipno takmičenje Pojedinačno takmičenje


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da zahvaljujući Beeamond sistemu možete gajiti pčele u kući? Da, dobro ste pročitali.. Divna Marijana Dolašević je objasnila čitaocima Agroklub-a kako izgleda košnica i kako se koristi. Više o tome čitajte uskoro na Agroklub... Više [+]