Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 17. Dani vina u Rivici
  • 11.03.2018. 11:00

Dani vina u Rivici - Sremci, majstori svog zanata

Dani vina u Rivici po 17. put su pokazali da Sremci imaju kvalitetna vina i da su majstori svog zanata. Pored dobrog vina, predstavili su i veoma ukusnu hranu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 328
  • 19
  • 0

Piju se špriceri, jedu čvarci, krvavice, kobasice i biraju najbolji podrumari, najbolji proizvođači vina. Naravno tu su i tamburaši i igrači u sremskim narodnim nošnjama. Ovako izgledaju tradicionalni Dani vina u Rivici, koji su održani po 17. put.  Manifestacija je ove godine trajala tri dana, a pored raznih izložbi, organizovana su i brojna predavanja za vinare i vinogradare tog kraja, koji su nadaleko poznati po dobrim vinima.

Rivčani mogu da pariraju svim proizvođačima vina

Na najbolji način, Rivičani su iskoristili geografski položaj na kome se nalaze. Na obroncima Fruške gore sve više je zasada vinove loze, koja u veoma povoljnim klimatskim uslovima iskusnim vinogradarima daje kvalitetno grožđe, a samim tim i vino. Rivičani  mogu da pariraju svim proizvođačima vina i u želji da pokažu, ali i da dokažu da znaju da proizvode vina, i organizuju ovu manifestaciju.

Svi koji dođu da se takmiče, dobro su došli. A bilo ih je ove godine sa svih strana i nije bilo lako odabrati najbolje vino.

“Ove godine smo imali čak 186 uzoraka vina, što je veoma dobro. Uzorci su stizali iz svih krajeva zemlje, ali je stručna komisija ipak odabrala najbolje. Naravno i Rivičani su osvojili brojne medalje, što je potvrda kvalieteta naših vina”, kaže Goran Eror, potpredsednik Organizacionog odbora manifestacije.

Nagrađeni su najuspešniji

Nagrađena su i najbolja vina. U kategoriji belih vina zlatna medalja pripala je Ladislavu Slobodi iz Maradika, u kategoriji crvenih vina Nenadu Ćosiću iz Rivice, a najbolji roze imala je vinarija Vino iz Bajše. Podrum malih vinara iz Putinaca imao je najukusnije voćno vino. 

Dani vina u Rivici
Ilija Jovičić (levo) i Toma Sloboda nazdravljaju apsolutnoj pobedi

Apsolutni pobednik ovogodišnjih Dana vina je Ladislav Sloboda, koji je punih 12 godina prisutan na manifestaciji. "Bilo je i uspona i padova. Godinama smo usavršavali proizvodnju vina. Ja sam to prepustio sinu i snahi i, eto, uspeli smo zajedno da napravimo šampionska vina”, rekao je Ladislavov otac, Toma.

Hrana oduševila goste

U Rivici je bilo vinara i vinogradara iz cele zemlje. Kilometri nisu bili prepreka ni za ljubitelje vina iz okruženja i prijatelje Rivice i Iriga.

“Meni je veoma drago što sam u Rivici. To su naši prijatelji i odlični proizvođači vina. Mi u Republici Srpskoj možemo mnogo da naučimo od njih. Imaju veoma ukusno vino, a hrana je izvrsna”, kaže Ilija Jovičić, načelnik opštine Srpski Brod u Republici Srpskoj.

Brojni štandovi sa ukusnim sremskim đakonijama nikoga nisi ostavljali ravnodušnim. Teško je odoleti kobasicama, vrućim čvarcima, šunki i slanini. Starinski kolači poput šapica, vanilica i štrudle sa makom i orasima, mogu da idu i uz vino.

Manifestacija dovedena gotovo do savšenstva

Ovoga puta imenovani su i počasni građani Rivice. To su Dušan Bajatović direktor Srbijagasa, Miodrag Koprivica generalni direktor RTV, Milenko Cicmil, Stevan Kazimirović i Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade. Manifestaciju zajedno organizuju Mesna zajednica Irig, Skupština Opštine Irig i Turistička organizacija opštine Irig.

Đakonije
Rivičani su se, osim vinom, pohvalili i dobrom hranom

Godinama smo ispravljali greške i ovu manifestaciju doveli smo skoro do savršenstva.  Skoro svih 500 meštana uključeno je u Dane vina. Sada imamo goste iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina i mnogih drugih mesta, koji mogu da kupe sveže sremske proizvode. To je naravno dobro za naše domaćine, jer mogu da zarade u svom mestu, što je i bio jedan od ciljeva ove manifestacije”, kaže Eror.

I selo se godinama menjalo. Ulagalo se u infrastrukturu. Sada Rivičani imaju dobar put, moderan Dom kulture, a uskoro će kroz selo proći i gas, obećao je Dušan Bajatović. Ali ono što je najvažnije, to je selo vrednih i poštenih ljudi. Tako je bilo, kažu Rivičani, i tako će i ostati.


Tagovi

Dani vina Rivica 2018 Goran Eror Dušan Bajatović Ladislav Sloboda


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D