Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam u valjevskom kraju
  • 28.09.2016. 13:30

Domaći proizvodi zanimljivi turistima iz grada

Porodica Pločić, iz sela Gola glava, kod Valjeva, od sledećeg proleća planira da se bavi seoskim turizmom. Proizvodi kojima se ponose su voće i povrće sušeno na suncu, ali i sarmice od lobode koje će domaćica Sneža ponuditi svojim gostima.

  • 2.272
  • 669
  • 0

Seoski turizam je tek poslednjih godina prepoznat kao šansa za razvoj sela. Način života u velikim gradovima uticao je na to da ljudi budu željni prirode i da se bolje upoznaju sa starim seoskim jelima i načinom življenja. To je uticalo da poljoprivredni proizvođači prepoznaju novi način distribucije svojih proizvoda, direktno kod njih na gazdinstvu, gde se gosti i sami mogu uveriti u način proizvodnje.

Seoski turizam kao razvojna šansa

Da seoski turizam predstavlja potencijal za razvoj sela, prepoznala je porodica Pločić, iz sela Gola Glava, kod Valjeva. To potvrđuje i vlasnica ovog gazdinstva Sneža Pločić. "Stvoreni su uslovi da na proleće počnemo da se bavimo seoskim turizmom. Plan je da proizvode koje imamo na gazdinstvu plasiramo na ovaj način. Ideja je da mladim ljudima ponudimo domaću hranu i uživanje u prirodi", kaže Sneža.

Ona objašnjava da dosada nije bilo mogućnosti da se organizuje ovakva vrsta porodičnog biznisa, zato što do prošle godine nisu imali vodu, a smatra, takođe, da do skoro i nije bilo toliko popularno baviti se seoskim turizmom. Na svom gazdinstvu imaju 3ha pod voćem, gaje ovce i svinje. Do nedavno su imali i krave, ali zbog prodaje na pijaci naša sagovornica nije mogla sve da postigne. U ovome ima pomoć i podršku svoje porodice.

Plodovi osušeni na suncu

Skupljanje šjiva na imanju porodice Pločić

Pločićeva je dugogodišnji prodavac na pijaci Kalenić. "Svoje proizvode već 10 godina prodajem na pijaci Kalenić. Na pijaci prodajemo samo ono što sami proizvodimo. Prodajem suve šljive, jabuke, kruške, paradajz. Sve je sušeno na suncu, što predstavlja starinski način sušenja. Kada sam od prijateljice čula da na ovaj način suši voće i povrće, samo sam se nasmejala. Ubrzo sam i ja probala, što je kod kupaca izazvalo interesovanje. Smatram da su na ovaj način osušeni plodovi mnogo zdraviji", kaže Sneža.

Na svojoj tezgi je prodavala razne vrste proizvoda koje je pripremala na gazdinstvu: domaće slatko i džemove od raznih plodova. Međutim, sada skoro svaka druga tezga ima ove proizvode, tako da je Sneža rešila da njena ponuda bude malo drugačija od ostalih.

Sarmica od lobode (listine)

Ono što će naša sagovornica ponuditi svojim gostima je sarmica od lobode ili kako se u ovom kraju naziva - listina. Priprema se kao i obična sarma, ali joj poseban ukus daje list lobode u koji se umotava. Ona ističe da njena porodica jako voli na ovaj način pripremljene sarmice.

U ovom kraju ima dosta ove biljke, koja se uzgaja u voćnjaku. Seje se u jesen, a na proleće niče. List izgleda poput kupusa, samo što nije u glavici. Kako nam Sneža objašnjava, dosada lobodu nije prodavala na pijaci, zato što Beograđani i ne znaju šta je to. Pored ukusne i zdrave hrane proizvedene na gazdinstvu, turističku ponudu ovog kraja upotpunjuju prirodne i istorijske znamenitosti. U ovom kraju se svake godine 2. avgusta organizuje vašar koji može biti interesantan turistima. Pored toga postoje prirodni izvori vode, hramovi, kao i grob naše pesnikinje Desanke Maksimović.

Ustupljene fotografije: Porodica Pločić


Tagovi

Seoski turizam Domaca hrana Suvo voce


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".