Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvari tradicije
  • 04.03.2018. 19:00

Etno muzej u Grabovcu čuva Sinđelićevu kuburu

Mada je već zagazio u desetu deciniju života, Božidar Antonijević, iz Grabovca kod Svilajnca, penzionerske dane i dalje provodi radeći na okućnici, ali i brinući o sopstvenom etno muzeju u kojem se čuva i kubura vojvode Stevana Sinđelića.

  • 639
  • 124
  • 0

Iako je već zagazio u desetu deceniju života, Božidar Antonijević, iz Grabovca kod Svilajnca, živi punim plućima. Kako u šali kaže, a prenose Novosti, pre izvesnog vremena je u nekom časopisu pročitao da šardone spušta krvni pritisak i odmah je zasadio 300 čokota te sorte grožđa i počeo da proizvodi vino, dodajući da od tada nema problema sa pritiskom.

 

Penzionerske dane provodi radno

 

O tome da je deda Božidar u odličnoj formi najbolje svedoči i to što je nedavno produžio vozačku dozvolu i kupio novi automobil, koji vozi bez naočara. Kako napominje, jedva čeka da zima prođe i da počne da radi u bašti, jer ne može da sedi besposlen. Penziju, koju je zaradio u Nemačkoj, Antonijević uživa već tri decenije, ali ističe da ako mu je dosadno, odlazi do posebne prostorije iza kuće koju je uredio kao mali etno muzej. 

 

Sinđelićeva kubura najvrednija u kolekciji

 

Prema njegovim rečima, najdraži eksponat mu je kubura vojvode Stevana Sinđelića, junaka iz čuvene bitke na Čegru koja se odigrala tokom Prvog srpskog ustanka. Deda Božidar navodi da je Sinđelić, inače rodom iz Vojske, u Grabovac došao kao dete sa majkom Sinđelijom kada se ona preudala. U ovom selu se nalazi spomen kuća posvećena resavskom vojvodi, a prilikom rušenja oronule čatmare, u kojoj je Stevan živeo sa majkom, Antonijevićev deda Josif je pronašao jednu od Sinđelićevih kubura. Za tu kuburu su deda Božidaru mnogi nudili novac ili da mu u zamenu za nju kupe koju hoće pušku ili pištolj, ali je on sve ponude odbio. 

 

Etno muzej - čuvar tradicije

 

U etno muzeju se, osim pomenute kubure, nalaze: bajoneti, tri srednjovekovne kame optočene posebnim kamenjem, poklon kolege iz Saudijske Arabije sa kojim je deda Božidar radio u Nemačkoj, zatim jedan od prvih foto-aparata napravljenih u Francuskoj, pedesetak frula, antikni radio, koji i dalje funkcioniše, opanci, posude za vodu, bakrači, drveni štapovi, vina stara više od pola veka, kantar iz 1736. godine i mnogi drugi vredni predmeti, koje Antonijević skuplja sa velikom ljubavlju i željom da se što duže očuva bogata narona tradicija.

 

Foto: Zoran Gligorijević / Novosti

 


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Etno-muzej Selo Kultura Božidar Antonijević Grabovac Svilajnac Agroklub Stevan Sinđelić Vino Kubura


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer