Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrdnik
  • 24.11.2017. 18:30

Fruška gora - raj za turiste

Priroda, domaća hrana i čist vazduh samo su neki od razloga zbog kojih bi trebalo da posetite Frušku goru, a posebno - Vrdnik.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 956
  • 58
  • 0

Da je Vrdnik jedna od veoma zanimljivih turističkih destinacija, svedoči i sve veći broj turista, kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva. Upravo zbog toga se i skoro svako domaćinstvo bavi seoskim turizmom i na najbolji način poveća svoj kućni budžet.

Jedan od takvih je i Ivan Katava, koji ima apartmane, bavi se pčelarstvom i proizvodnjom rakije, a najomiljeniji posao mu je, kaže, izrada suvenira od drveta. Voli Ivan da priprema i hranu, za koju kaže da je potpuno domaća, zdrava i iznad svega ukusna, jer sve što je na stolu, proizvedno je tu negde u blizini.

Sa domaćom hranom nema greške

Znaju Sremci kako se priprema zdrava i ukusna hrana. Još ako je sve domaće, onda greške nema. Stari recepti i priprema hrane na tradicionalan način, posao su Ivana Katave i njegove majke Kate, koja ima 89 godina. Za svakog ko u njihovu kuću uđe, hrane uvek na pretek.

"Hrana je nešto što nas u Sremu izdvaja od drugih. Vodimo računa o tome šta jedemo i šta ćemo ponuditi našim gostima. Od hrane i naše gostoljubivosti zavisi koliko će ljudi doći u naše mesto, za koje moram da kažem da je smešteno u najlepšem delu Fruške gore. Bilo bi šteta ne iskoristiti sve lepote i prednosti Vrdnika, koje mu je priroda podarila", kaže Katava.

Autor sa Ivanom i njegovom majkom Katom

Med i na gladno srce

Seoski turizam je u opštini Irig veoma razvijen. Priroda je bila na strani meštana tog dela Srema i podarila im prelepe predele sa čistim vazduhom, zdravom, tremalnom vodom, pa ne čudi što se posebno Vrdničani bave seoskim turizmom. Na svojim njivama proizvode zdravu hranu, koja je svakom gostu veoma važna. Priprema se hrana po starim, dobro oprobanim receptima. U Sremu se na stolu uvek mora naći i slanina i šunka. Pravi domaći sir, od krava koje su na ispaši. Vole gosti da popiju i čašu mleka. Za doručak i med, prirodni.

"Skoro nije bilo ovako loše godine za proizvodnju meda. Ranije ga je bilo i za prodaju, ali sada samo za kućnu upotrebu. Važno je da ga ima za goste. Traži se prirodan med, naš fruškogorski. Jer ovde je sve tako čisto, šuma je okolo. Imam i voćnjak, odmah tu iza kuće. Proizvodim ja i rakiju, od koje ne boli glava. Prirodna šljivovica, kajsijevača, viljamovka ili dunja. Ali prvo ide med. On uvek dobro dođe, kažu Sremci, na gladno srce. Posle meda može i sve ostalo. I čvarci, i slaninica i kuseli kupus, ali i supa, gibanica i sve ono po čemu su Sremci i poznati. I što je najvažnije, sve je domaće, prirodno i zdravo, proizvedeno tu negde u blizini", kaže Ivan i pokazuje na Frušku Goru.

Izrada suvenira za bolji kućni budžet

Pored toga što svakog ugosti sa ukusnom hranom i još boljom rakijom, Ivan, da bi malo pospešio kućni budžet, ponudi i neki suvenir. Ručno pravljen u njegovoj radionici, od kvalitetnog drveta sa Fruške gore. Suveniri imaju i svoju upotrebnu vrednost i ima ih širom sveta.

Suveniri od kvalitetnog drveta

"Šteta bi bilo ne iskoristiti i drvo sa Fruške gore. Treba samo volja i naravno ljubav prema tom poslu. Ja sa posebnim zadoovljstvom izrađujem suvenire, koje kupi svaki gost, koji bude u mom domaćinstvu. Dobro to dođe. Dinar tamo, dinar ovamo i može se. I sve to zahvaljujući našoj Fruškoj gori, ali i želji nas koji se bavimo seoskim turizmom da zadržimo one koji godinama dolaze u naše mesto i novim ponudama privučemo nove", priča Ivan Katava.

Ako dođete u Ivanovu kuću, možete popiti i ukusan čaj od bilja koje po Fruškoj gori sakuplja baka Kata. Mešavina više od 15 biljaka, delotvorna i umiriujuća. Umirujuće deluje i Fruška gora. Lepotica, kako je zovu Sremci, posebno oni u opštini Irig. Koliko je važna Fruška gora znamo svi, a koliko je seoski turizam bitan, najbolje znaju u lokalnoj samoupravi u Irigu, koja svake godine ulaže značajna sredstva u razvoj te grane privrede i koja zajedno sa seoskim domaćinstvima čini sve da taj deo Srema postane raj za turiste.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Seoski turizam Vrdnik Irig Zdrava hrana Med Rakija Fruška Gora Šuma Suveniri Izrada Doručak Slanina Šunka


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao