• Stara planina
  • 10.08.2018. 12:30

Inženjer u penziji otvorio prvu "nordijsku krčmu" u Srbiji

Bivši inženjer tehnologije, Golub Ćirković, iz staroplaninskog sela Dojkinci, penzionerske dane provodi praveći sopstveno pivo i služeći domaće specijalitete u takozvanoj "nordijskoj kafani".

Foto: Novosti / V. Ćirić
  • 635
  • 49
  • 0

Bivši inženjer tehnologije i direktor zadužen za kvalitet u pirotskom "Tigru", Golub Ćirković, penzionerske dane provodi u rodnom selu Dojkinci, na Staroj planini. Kako prenose Novosti, on je tamo, umesto da se odmara, počeo da razvija seoski turizam, pa se u njegovom domaćinstvu može prenoćiti, a u krčmi, izgrađenoj u nordijskom stilu, Ćirković služi staroplaninske specijalitete i zanatsko pivo. Naime, Golub u sopstvenoj mini pivari svakog dana proizvodi po stotinak litara kraft piva, koje uglavnom proda putnicima namernicima, ali i turistima kojh u tom kraju ima sve više.

Ideja se rodila tokom putovanja u Češku

Kako ovaj domaćin tvrdi, o pokretanju takvog posla razmišljao je još tokom priprema za penziju. Međutim, ideja za prizvodnju zanatskog piva rodila se pre desetak godina, prilikom službenog puta po Češkoj. Golub dodaje da mu je, kada je završio radni vek, bratanac pomogao da kupi opremu, pa su onda zajedno krenuli u proizvodnju kraft piva u Pirotu. S obzirom na to da u selu ima besprekorno čiste i netaknute vode, došao je na ideju da opremu za proizvodnju piva premesti iz grada na selo.

Dolaze i domaći i stranci

Iako početnik u ugostiteljskom poslu, Ćirković je, kako ističe, zadovoljan novom zanimacijom, tim pre što ima sve više ljudi koji dolaze na Staru planinu i svraćaju u njegovu kafanu. Osim gostiju iz Srbije, kod njega dolaze i zaljubljenici u prirodu iz Nemačke, Poljske, Holandije i drugih zemalja, kao i razni avanturisti i sportisti. Golub objašnjava da ti ljudi obožavaju čistu životnu sredinu i staroplaninsku arhitekturu, koja im je zanimljiva, zato što u njihovim državama ne postoji ništa slično. On naglašava da mu je glavni cilj da gosti odu zadovoljni, pa zasada ne očekuje neki veliki profit, već samo da prvih nekoliko godina ne bude na gubitku. 


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Golub Ćirković Dojkinci Stara planina Zanatsko pivo Etno-turizam Ugostiteljstvo


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.