• Argentinski konji
  • 24.05.2017. 18:30

Jahači na duge staze u Šumadiji

Karavan jahača na duge staze iz inostranstva prolazi kroz Srbiju jašući argentinske kriole i tražeći upravo ono čime Srbija obiluje - netaknutu prirodu, čiste izvore vode i autentična seoska domaćinstva. Ovaj vid turizma spada u elitistički.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.241
  • 93
  • 0

Jahači na duge staze na svom putu od Grčke do Nemačke, dugom 3.500 kilometara, uoči ovog vikenda prošli su svoju rutu kroz Šumadiju.

Oni su jedinstveni karavan u svetu, koga ne zanimaju gradovi, već samo staze u šumama, planine, kolibe i skrovita mesta gde mogu da zanoće. Državne granice prolaze na konjima, a pasoše drže u sedlima.

Ruta u čast Švajcarca, koji je jahao 16.000 kilometara

Četvoro jahača iz inostranstva pošli su iz Atine 9. aprila. Krajnji cilj im je Kasel. Ovaj poduhvat izvode u čast istorijskog putovanja Švajcarca Emi Feliks Čifelija, koji je 1925. godine na svom konju putovao od Buenos Arijesa do Vašingtona, gde je stigao posle tri godine putovanja i 16.000 pređenih kilometara na konju rase Kriolo.

Zahvaljujući ovom poduhvatu Švajcarca, koji je proglašen nacionalnim herojem Argentine, Srbija i njena netaknuta priroda kroz 760 kilometara, koliko će jahati u našoj zemlji, naći će se u izveštajima svetskih medija koji prate ove avanturiste.

Jahanje na kriolu - argentinskoj autohtonoj rasi

Profesionalni jahač na duge staze Peter Van der Gugten bio je na čelu karavana i uz povike "Vamos, vamos", projahao je Kamenicom, selom kod Kragujevca. Nekada je bio procenitelj štete u osiguravajućem društvu u Švajcarskoj, a onda je odlučio da promeni život.

Jahanje na duge staze je elitistički turizam

"Dnevno pređemo po 40 kilometara. Konji ne mogu više da izdrže. A i sledimo filozofiju Rekenske povelje, koja se zalaže za slobodno i odgovorno jahanje i vodi računa o dobrobiti životinja. Po brdskim planinskim stazama krenuli smo sa autohtonom argentinskom rasom kriolo. Ceo život se bavim jahanjem, ali ovakve predele nisam odavno video. A prošao sam zaista mnogo zemalja. Vi ste zaista srećni ljudi. Prava je šteta što se više u svetu ne zna za vas. Prvi put sam i čuo izraz Šumadija", kaže Peter.

U karavanu su još Zdolt Šabo iz Mađarske, Davim Vevecer i Tina Boče, umetnica iz Nemačke.

Gledićke planine - najlepši trenutak za Argentinku iz Nemačke

Tina je poreklom Argentinka i na ranču svojih roditelja odrasla je sa konjima.

"Pre tri dana spavala sam na najlepšem mestu ikada. Bilo je to jedno selo na Gledićkim planinama. Spavam inače pored konja, i kada sam se ujutru probudila, dočekao me je nestvaran prizor planine, reke, seoskih kuća utonulih u brda i sunca. Zaista predivna zemlja", kaže Tina Boče.

Hoteli ih ne zanimaju, samo staze i bogazi

Ova grupa jahača nisu klasični turisti. Njih ne zanimaju hoteli, muzeji, ni restorani na glasu, već samo jahanje kroz prirodu. Sloboda je njihov stil života. To nam je potvrdio i Igor Gajić iz Kamenice, njihov vodič kroz Centralnu Srbiju i domaćin na dva dana:

Igor Gajić - vodič i domaćin

"Znate kako je u Srbiji. Uđemo u selo i kažemo domaćinima ko smo i šta smo i pitamo da li možemo negde da smestimo konje i prespavamo u njihovom dvorištu ili pod tremom. Oni odmah iznose rakiju, kafu, meze. Čude se ko još danas putuje na konju. Ali ima i onih kojima je drago zbog toga, pogotovu stariji i deca. Ovi stranci su, malo je reći, oduševljeni terenima. Što su tereni nepristupačniji i predeli netaknutiji, njihova radost je veća. Vidi se da uživaju. Kažu mi da i ja trava za konje drugačija, imaju više snage za put. S druge strane se čude zašto ovaj potencijal koji imamo nije iskorišćen, zašto ne razvijamo seoski turizam u punom obliku".

Jeli čorbu od lišća lipe i kupine - za oproštaj ipak jagnjetina

Jahači na duge staze će kroz Srbiju putovati otprilike do kraja maja. Plan je da u Kasel stignu krajem jula. Njihovo putovanje prate tri novinarske ekipe. Nakon toga reportaže će biti emitovane na nacionalnim nemačkim i švajcarskim medijima. A Srbija će se upravo u tim televizijskim i štampanim medijima naći kao destinacija, o kojoj će se pričati.

I za kraj kuriozitet. U Šumadiji su se susreli sa gostoprimstvom, ali i sa pravim preživljavanjem u prirodi. Igorov prijatelj Ljubiša bio je svojevrsni kuvar ovom karavanu, pa su se u planinama hranili samoniklim biljem i gljivama.

Ljubiša priprema jagnjetinu

"Kuvao sam im čorbu od 20 travki koje smo nalazili u šumi. Od sastojaka iz prodavnice poneli smo samo so. Njihov favorit je čorba od lišća lipe i kupine. Mnogi stranci koji dolaze ovde su vegetarijanci, ali ovi se nisu izjašnjavali, pa smo kao za poslednji dan boravka u Šumadiji pripremili jagnjetinu ispod sača. Očekujem samo pohvale od njih", kaže Ljubiša.

Jahanje na duge staze je među klijentelom u svetu, koja se zasitila gradskog života i jurnjave za poslom, veoma cenjen vid turizma i spada u elitistički. Iako su njihovi lični zahtevi skromni, vodičke ture kroz šume i pravljenje ruta su veoma skupe, a autentični, prirodni proizvodi u seoskim domaćinstvima su na ceni.

Foto: Biljana Nenković


Foto prilog


Tagovi

Jahači na duge staze Argentinska rasa konja Kriolo Kamenica Kraguejvac Seoski turizam Čirba od lišća lipe Rakija Sedla Gledićke planine


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće "Deca su odlični imitatori i zato im dajte nešto vredno imitiranja" Moja devojčica još u... Pročitaj celu belešku »