Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 17.07.2022. 18:00
  • Italija

Nanizan i osušen paradajz: Kako to rade u Italiji?

Tradicionlna zimnica u italijanskoj regiji Pulja je nezamisiva bez nizanih paradajza.

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 346
  • 36
  • 0

Italijanska regija Pulja može da se pohvali tradicionalnim načinom konzervisanja paradajza. Reč je o posebnoj metodi nizanja ovog dekorativnog povrća koja predstavlja jedinstven proizvod poznat pod nazivom "Lancerta".

Ovako čuvan paradajz se može konzumirati tokom zime, a deo je mnogih jela koja su karakteristična za mediteransku kuhinju. Osim toga, on čini prepoznatljivu sliku u kojoj nizevi crvenog paradajza vise na plafonu. Često ima visoku cenu i nije ga lako pronaći i kupiti, posebno u zimskim mesecima.

Nizanje posle berbe

Za to su neophodni grozdovi paradajza, ali nisu sve sorte pogodne. Najbolje je odabrati one koje imaju plodove s čvrstom korom i čvrstom pulpom. Idealnim se pokazao izbor Vezuvskog paradajza koji nosi zaštićenu oznaku izvornosti i uzgaja se oko Vezuva, te đaleti kog u Pulji često koriste jer su čvrsti i crveni.

Posle berbe potrebno je što pre pristupiti nizanju, a najkasnije tri do četiri sata. U suprotnom dolazi do propadanja plodova. Kanap na kojeg se vežu grozdovi mora da izdrži težinu do pet kilograma i veže se za kuku pomoću koje će biti obešen. Na kanap se ređaju grozdovi, a nakon svakih pet, šest se postavlja tanji štapić koji ima ulogu razmicanja grozdova. To će poboljšati ventilaciju oko plodova. 

Kada je nizanje završeno, obesi se na prozračno i suvo mesto, u podrumu ili prostoriji koja ima dobru ventilaciju, jer je to ključan faktor za očuvanje paradajza. Nizovi treba da su međusobno udaljeni. Ako ventilacija nije dobra i ako su plodovi zbijeni, dolazi do truljenja.

Koristi se u pripremi mnogih jela (Foto: Depositphotos/izanbar)

U pripremi se ne koriste konzervansi i aditivi, a upotreba ovakve zimnice je mnogo zdravija. Koristi se za pripremu pica, salata, brusketa, grilovan i razne druge načine.

Pogledajte video sa savetima o nizanju: 

 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Konzervisanje paradajza Zimnica od paradajza Nizanje paradajza Talijanski specijalitet Lancerta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.