Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regionalna manifestacija
  • 18.07.2019. 10:00
  • Kolubarski okrug, Rajac

Održana 47. kosidba na Rajcu - učesnika bilo iz čitavog sveta

Najbolji kosci Srbije, ali i regiona, okupili su se i ove godine u julu mesecu na takmičenju koje se već 47 godina održava na Rajcu u blizini Ljiga. Titulu najboljeg ove godine poneo je Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka.

Foto: Vlada Ivanović
  • 230
  • 34
  • 0

Iskusni kosci iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i ove godine okupili su se na livadama na Rajcu kako bi pokazali svoju veštinu u košenju trave. Za takmičenje, bio je prijavljen dvadeset jedan takmičar, a priznanje Zlatna kosa ove godine pripalo je Vuku Vučkoviću iz Preljine kod Čačka. Iako ima samo 21 godinu, stručni žiri smatrao je da je najbrže i najkvalitetnije pokosio jedan ar livade. Drugo mesto zauzeo je Mario Prljević sa Kupresa, a treći je bio Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca.

"Ovo je peti put da učestvujem na takmičenju, a drugi put da sam pobedio. Kosim od svoje pete godine i prvi put sam na Rajac došao kad sam imao sedam godina. Tada sam nastupao samo u revijalnom delu programa. Da kosim naučili, su me otac i stric koji je ranije učestvovao na takmičenju i pobeđivao tako da sam učio od najboljih”, ističe Vučković dodaje i da je inače po struci kuvar, ali da je kosidba nešto što mu se uvuklo pod kožu.

Recept za uspeh - iskustvo i upornost

Kosidba na Rajcu smatra se jednom od najstarijih manifestacija u Srbiji i osim u pojedinačnoj konkurenciji, s obzirom da se radi o učesnicima iz regiona, dodeljuju se i ekipne nagrade. Ekipa Srbije bila je prva, kosci sa Kupresa bili su drugi, a treće mesto zauzela je ekipa Romanija. Vreme nije bilo naklonjeno koscima, ali potrudili su se da svoje iskustvo prilagode datim uslovima.

Uprkos vlažnoj travi, kosci znaju šta treba da rade

"Trava je zbog vlage bila teška, ali smo svi snažni i znamo i tada šta treba da se radi", rekao je Drago Bogovac, kapiten ekipe Srbija. "Imali smo strategiju kako da pobedimo. Dogovorili smo se da oni koji su najjači i najbrži, idu prvi. Pravila su jasna i parcela mora biti uredno pokošena i presudan je bio kvalitet" objašnjava Bogovac.

Na kosidbi se obarali i rekordi

Zanimljivo je i da je ove godine Radoš Kotlaja iz Pljevalja oborio svoj prošlogodišnji rekord u širini otkosa. Da bi postigao novu širinu od šest metara, umesto prošlogodišnjih 5,5 metara, napravio je specijalnu kosu, a u svom rodnom kraju trenirao je za ovo takmičenje. 

Na Rajcu u takmičenju učestvuju samo najbolji kosci, koji su pobedili na takmičenjima u svom okruženju. To su takmičenja koja se održavaju od sredine maja, a Kosidba na Rajcu svojevrsno je finale. Specijalni žiri prilikom ocenjivanja u obzir uzima pored brzine i širinu, kvalitet i ujednačenost otkosa. 

Posetioca i učesnika bilo iz čitavog sveta

Kosidba na Rajcu traje tri dana, a glavnog takmičarskog dana program počinje defileom svih učesnika. Pored glavnog takmičenja u košenju trave, u revijalnom delu učestvovalo je oko pedesetak kosaca, među kojima je bila i jedna žena, Slađana Božić iz sela Bovan kod Aleksinca. Kako već tradicija nalaže, organizovan je kosački ručak koji podrazumeva posluženje specijaliteta domaće kuhinje, a koji su pripremile članice udruženja Zlatne ruke iz Ljiga.

Tokom tri dana manifestacije, Ljig i okolinu poseti između 10 i 20 hiljada posetilaca, a u turističkoj organizaciji smatraju da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija za njihovu opštinu. 

"Ove godine ni loše vreme nije uticalo na posetioce i iz godine u godinu sve je veće interesovanje. I to ne samo učesnika iz zemalja u okruženju, već imamo goste i iz Norveške, Švedske pa čak i Kine. Oni naravno ne mogu da pariraju u košenju trave koscima iz naše zemlje ili Bosne ili Crne Gore, ali eto, bar neka pokušaju", kaže Vladimir Ivanović iz Turističke organizacije Ljig.
 


Tagovi

Regionalna manifestacija Kosci Takmičenje Vuk Vučković Mario Prljević Mirko Kecman Radoš Kotlaja Drago Bogovac Slađana Božić Vladimir Ivanović


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.