• Eko Tamiš - novi turistički proizvod
  • 16.04.2018. 16:00

Potamišje kao turistički potencijal

Prelepi predeli, flora i fauna čini bogatstvo Tamiša. Ovaj predeo je interesantan za lovce, ribolovce, rekreativce, posmatrače ptica, ali je nedovoljno iskorišćen.

Foto: Facebook / Turistička organizacija Pančeva
  • 298
  • 69
  • 0

"Eko Tamiš - novi turistički proizvod" је zajednički projekat Srbije i Rumunije, koji za cilj ima promociju turizma i razvoj ekonomskog potencijala priobalja duž 350 kilometara toka reke Tamiš. Iz fondova Evropske unije za tu namenu je odobreno blizu milion evra, a projekat se završava u decembru ove godine. Uključeni su Pokret gorana i Centar volontera Pančevo, Privredna komora Srbije i Južnobanatskog okruga, a iz Rumunije Mitonija i Asocijacija za promociju turizma. Projekat se završava decembra ove godine.

Nedovoljno iskorišćeni turistički potencijali Tamiša

Prelepi predeli, flora i fauna čini bogatstvo ove reke. Na srednjem Potamišju živi više od 150 ptičjih vrsta, a to bi mogla da bude prava atrakcija za posmatrače ptica. Kako prenosi RTV, ovaj predeo je interesantan za lovce, ribolovce, rekreativce, ali je nedovoljno iskorišćen, pa bi na tome trebalo raditi u okviru projekta.

"Aktivnost našeg dela projekta je postavljanje mobilijara duz reke Tamiš - postavljanje tabli za usmeravanje, putokaza, klupa, osmatračnica za ptice, osvežavanje mesta za pecanje", kaže predsednica Pokreta gorana i centra volontera Pančevo Ljiljana Konevski.

Rumunski partneri slažu se da Tamiš može biti interesantan za turiste, pa žele da ova reka povezuje ljude i to ne samo iz Srbije i Rumunije, već da ona bude nešto po čemu će naš region biti poznat u Evropi, rekla je Delioara Barbu, direktorka Asocijacije za razvoj turizma županije Timiš-iz Temišvara.

Tokom leta - regata

Projekat je započet sredinom prošle godine, a do sada su organizovane obuke turističkih radnika i predstavnika lokalnih samouprava u mestima kroz koje protiče Tamiš. Uključuje se i lokalno stanovništvo, kao i domaće firme, restorani, seoska domaćinstva, turističke organizacije. Tokom leta biće organizovane regate i nekoliko promotivnih vožnji. Urađen je i elektronski vodič sa mestima koja bi trebalo obići duž te reke.


Izvori

RTV


Tagovi

Tamiš Eko Tamiš Srbija Rumunija Projekat Delioara Barbu Ljiljana Konevski


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.