Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hajdučki višeboj
  • 29.06.2021. 14:00
  • Nišavski okrug, Suva planina

Preko hajdučkih igara do promocije Suve planine

Organizovanje Vidovdanskog sabora i Suvoplaninskog višeboja jedan je od načina da se promoviše i sačuva od zaborava zanimljivo i vredno kuturno i istorijsko nasleđe Suve planine i sela u njenom podnožju.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 247
  • 94
  • 0

Više stotina stanovnika sa područja Gadžinog Hana, Bele Palanke, Babušnice, Niša, Leskovca i drugih mesta nedavno se okupilo na tradicionalnom Vidovdanskom saboru na izletištu Tri lokve, na Suvoj planini, na nadmorskoj visini od 1.350 metara.

Meštani suvoplaninskih sela, ljubitelji prirode, planinari, motociklisti i ove godine bili su tu zbog dobrog druženja i netaknute prirode, a najhrabriji i najodvažniji od njih zbog Suvoplaninskog višeboja i nadmetanja za titulu "Zaplanjskog harambaše".

Sedmu godinu zaredom na Vidovdanskom saboru moderni hajduci nadmetali su se u hajdučkim igrama, a ovoga puta to je bilo bacanje kamena s ramena, gađanje lukom i strelom, gađanje sekirom u metu, obaranje sa brvna i penjanje uz lestve.

Sačuvati kulturno nasleđe

Vlasta Stanojević iz niškog "Safari kluba", zadužen za organizaciju Suvoplaninskog višeboja, rekao je da su sve discipline na višeboju organizovane po uzoru na hajdučke.

"Suva planina je u 18. veku bila balkanski centar hajdučije, gde se nisu krili samo ovdašnji hajduci, već i hajduci iz Hercegovine, zapadne i istočne Srbije. Oni su ovde skrivali, lečili rane zadobijene u borbama, ali se i nadmetali i pokazivali svoju snagu i spretnost", rekao je Stanojević.

Moderni hajduci nadmetali su se u hajdučkim igrama

Prema njegovim rečima, organizovanje Vidovdanskog sabora i višeboja je jedan od načina da se promoviše i sačuva od zaborava zanimljivo i vredno kuturno i istorijsko nasleđe Suve planine i sela u njenom podnožju.

"Tri lokve imaju dugu tradiciju okupljanja, nakon hajduka ovde su se okupljali meštani 27 sela koja se nalaze u podnožju planine. Organizovali su se sabori i druge svetkovine, a na ovom mestu se i trgovalo jer su meštani na planini čuvali na desetine hiljada grla ovaca i krava i proizvodili tone i tone sira i kačkavalja."

Najmasovniji sabor do sad

Direktor Turističke organizacije Gadžin Han Srđan Igić rekao je za Agroklub da je Vidovdanski sabor jedna od manifestacija kojom lokalna samouprava želi da promoviše svoje turističke potencijale i podstakne razvoj turizma.

"Netaknuta priroda i suvoplaninski vrhovi poput Trema, Golemog stražišta, Litica, Pasarele, visoravni Tri lokve i Ždrebice nisu ništa manje lepi od najlepših zlatiborskih predela. Ranije je bio problem da se do njih dođe, ali sada postoji put i sa belopalanačke strane planine i sa zaplanjske strane", istakao je Igić.

Sve discipline na višeboju organizovane po uzoru na hajdučke

Prema njegovim rečima, ovogodišnji Vidovdanski sabor bio je najmasovniji do sada sa oko 800 do 1.000 posetilaca, a jedan od glavnih razlog za to je što putem od sela Bežišta do Tri lokve mogu da dođu i putnički automobili.

"U proteklih godinu dana "Srbijašume" su nasipale taj put, tako da je prohodan za sva vozila. Opština Gadžin Han je popravila put koji od Malog Krčimira vodi na Suvu planinu, tako da je i sa te strane veliki broj učesnika stigao, ali terenskim vozilima. Tih devet kiilometara puta je i dalje predodređen samo za ljubitelje adrenalinske vožnje."

Korona "dovela" goste

Kako je kazao Igić, opština Gadžin Han i Turistička organizacija te opštine organizovaće ovog leta i manifestaciju "Zaplanjski zalogaj" koja po tradiciji privlači veliki broj posetilaca, ali koja prošle godine nije organizovana zbog epidemije korona virusa.

"Veoma značajan događaj za razvoj seoskog turizma na području opštine Gadžin Han ove godine biće izgradnja kuće Dragutina Matića, proslavljenog srpskog solunca i izviđača, poznatog kao "Oko sokolove". Kuća u kojoj je rođen i živeo morala je zbog dotrajalosti da bude srušena, ali u toku je izgradnja nove kuće, autentičnog izgleda", naglasio je Igić.

Godina seoskog turizma - rezervacije i za sledeće leto

Opština Gadžin Han imala je sredinom prošlog veka 26.000 stanovnika u 34 naseljena mesta, a sada ima svega oko 6.000 stanovnika. Malobrojna domaćinstva koja su proteklih decenija pokušavala da se bave seoskim turizmom odustajala su vrlo brzo od tog posla jer nisu imala goste.

Seoski turizam se polako budi

Tokom epidemije korona virusa poraslo je interesovanje domaćih turista, ali i naslednika porodičnih imanja i vikendica, tako da su obnovljena brojne napuštene kuće i vikendice.

Kapaciteti za smeštaj turista i dalje su veoma skromni, pošto je namena jedinog hotela na tom području odavno promenjena i poslednjih godina radi kao starački dom.


Foto prilog


Tagovi

Hajdučki višeboj Seoski turizam Suva planina Vikendice Zaplanjski zalogaj Srđan Igić Vlasta Stanojević


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P