Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Put sira i meda
  • 31.12.2020. 16:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Čurug, Žabalj

Put sira i meda privlači i domaće, ali i strane turiste u Žabalj

Imali smo i strance, posetila nas je jedna biciklistička ruta u kojoj su bili neki i iz Dubaija, Pariza, Holandije. Znači nam to što kupci mogu ovako da vide ceo proces i na licu mesta se uvere u kvalitet, napominje Zorica Radišić koja proizvodi različite vrste sireva.

Foto: Zorica Radišić
  • 378
  • 62
  • 1

Potreba za prirodnim okruženjem, svežim vazduhom i zdravim načinom života mnoge je okrenula selu i ruralnim sredinama, te je sezona u opštini Žabalj počela čak i ranije, upravo zahvaljujući tome što smo svi želeli da se sklonimo iz grada i provedemo vreme na nekoj mirnoj destinaciji. Ruta "Put sira i meda" tako je i u korona godini privukla dosta posetilaca koji su mogli da uživaju u domaćim proizvodima i seoskom okruženju.

Ruta prolazi kroz Čurug, Gospođince, Đurđevo i sam Žabalj kojem i opštinski pripadaju sva tri sela, a svoja vrata turistima otvara 15 pčelara i šest gazdinstava koja proizvode sir.

Kroz dvorište - posetioci iz različitih krajeva

Jedna od stanica je domaćinstvo Đorđa Ivkova iz Čuruga u čijoj porodici se generacijama proizvodi med. Deda i otac, kaže on, imali su pčele isključivo iz ljubavi i hobija. To je i njemu, prvobitno, bilo samo lepo provedeno vreme u prirodi, a vremenom se razvilo i u manji porodični biznis. Nije ni mogao da zamisli da će kroz njegovo dvorište prolaziti posetioci iz različitih krajeva, a danas ih vrlo rado ugošćava.

"Pošto inače radim kao nastavnik u školi, na nagovor jedne koleginice, doveo sam učenike davno, pričao im o pčelama i medu, oni su se oduševili. Slučajno je u tom momentu naišla direktorka Turističke organizacije Žabalj sa jednim mojim prijateljem, takođe oduševljena i pitala me da li želim da budem deo rute "Put sira i meda"", navodi Ivkov.

Na meniju Ivkova je bagremov med, lipov, livadski...(Đorđe Ivkov)

Imao je priliku da ugosti turiste iz Beograda, Novog Sada, okoline, a svi se oduševe opuštenom atmosferom i degustacijom. Na meniju je bagremov, lipov, livadski, med od uljane repice.

"Namestim sto ispod oraha u dvorištu, moja supruga sortira med, i tako pričamo sa njima, oni probaju, pitaju sve što ih zanima i najčešća tema je kako prepoznati pravi med, kako znati da nije falsifikat, pa im onda objasnim da ako kristališe mogu biti sigurni da je to pravi domaći", dodaje naš sagovornik i napominje da je ovakav vid razvoja turizma veoma značajan manjim proizvođačima zbog promocije i povećanja prometa, ali i podstiče održavanje i čuvanje tradicije.

Sir duge tradicije od jednog veka

A kada je u pitanju sir, nezaobilazna destinacija je gazdinstvo "Farmer sir", takođe u Čurugu. Ova proizvodnja ima tradiciju dugu 101 godinu, prenosi se sa jedne na drugu generaciju. Ceo ciklus je zaokružen, sa svojih njiva hrane svoje krave na mini farmi, a zatim njihovo mleko prerađuju u sir.

"Uglavnom je zastupljena ručna proizvodnja. Imamo sitan sir, krišku, rolovane, obične, polutvrde i tvrde, i one sa dodacima. Od dodataka stavljamo začine jer nemaju aditive i konzervans, pa tako u ponudi imamo sa origanom, bosiljkom, ljutom paprikom, uprženim susamom. Pravimo i domaći kačkavalj, ručno rađen takođe", navodi Zorica Radišić ispred "Farmer sira".

Sitan sir, kriška, rolovani, obični, polutvrdi i tvrde... (foto: Zorica Radišić)

I sve to mogu da vide oni koji ih posete. Najpre obiđu dvorište, farmu, mašine i na kraju isprobavaju sve vrste sireva koje se prave u kući Radišića.

"Često kupuju kako bi odneli porodici ili prijateljima da probaju. Utisci su do sada bili pozitivni. Imali smo i strance, posetila nas je jedna biciklistička ruta u kojoj su bili neki i iz Dubaija, Pariza, Holandije. Znači nam to što kupci mogu ovako da vide ceo proces i na licu mesta se uvere u kvalitet."

Poljoprivredna je veliki turistički potencijal

Ova tematska ruta osmišljena je pre dve godine na osnovu istraživanja koja su pokazala da je poljoprivreda veliki turistički potencijal opštine, navodi direktorka Turističke organizacije u Žablju Marija Čupić.

"Analizirali smo šta se to najviše proizvodi i došli do zaključka da su to upravo sir i med, te smo je zato tako i nazvali. Neki su otvorili svoja vrata samo kroz prodaju, dok ima i onih koji su omogućili obilazak. Mnogi su se potrudili oko usavršavanja svojih proizvoda, pakovanja, a mi smo i obeležili poljoprivredna gazdinstva, stavili smo turističku i saobraćajnu signalizaciju", navodi Čupićeva.

Seoski turizam je naročito pomogao poljoprivrednicima u doba korone (foto: Đorđe Ivkov)

Po broju turista, dodaje, opština je na istom nivou kao i prošle godine upravo zahvaljujući razvoju seoskog turizma usled pandemije izazvane korona virusom što je išlo na ruku svim ovim poljoprivrednicima.

"Čak je prošle godine, onima koji prave sir i med, lokalna samouprava davala subvencije za poboljšanje uslova za prihvat turista, tako da sada imamo i prve suvenirnice, degustacione sale, kao i api komoru. Počeli su da rade i na promociji na društvenim mrežama, što svakako ima pozitivnog uticaja", napominje sagovornica Agrokluba.

Svi koji ovim putem obilaze domaćinstva u Žablju, Čurugu, Gospođincima i Đurđevu, imaju priliku da posete i vinarije, destilerije rakije i viskija, povrtarske proizvodnje, muzeje, galerije, crkvu, obalu Stare Tise.


Tagovi

Put sira i meda Đorđe Ivkov Seoski turizam Bagremov med Pavi med Zorica Radišić Sitan sir Sir sa začinima Marija Čupić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB