• Ranč Pavlović
  • 28.08.2020. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Volujac

Ranč Pavlović: Gost uživa u prirodi i životinjama i ne plaća ništa?

Milovan Pavlović posle višegodišnjeg rada u inostranstvu vratio se na porodično imanje u užičko selo Volujac. Tu je napravio svoje pravo malo selo gde deca i roditelji uživaju u prirodi, druženju sa životinjama i osvežavajućim prirodnim sokovima, a plaćaju koliko misle da treba.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 1.928
  • 1.200
  • 1

Na samo osam kilometara od Užica nalazi se jedan prijatan kutak u prirodi, gde stariji mogu da odahnu i odmore od preteške svakodnevice, a deca da se igraju i uživaju dok se ne umore. U selu Volujac, mestu gde turizam nikada nije bio nešto posebno popularan, Milovan Pavlović sa svojom porodicom je rešio da se skrasi posle niza godina rada u inostranstvu i započne pionirski poduhvat.

Na svom porodičnom imanju napravio je mini zoovrt, opremio mobilijerom za decu i napravio restorančić na otvorenom. Nazvao ga je "Ranč Pavlović". Jedinstven je po tome što gost ne plaća ništa; ne plaća se jahanje konja, ni obilazak i druženje sa životinjama, ni prirodni sok, kafa ili rakijica koja se popije, pa ni porcije spremljene iz zemljanog lonca. 

Kako pripremiti domaćinstvo za seoski turizam?

"Jako nam je nedostajalo selo. Više godina sam bio u inostranstvu, stanovali privatno u gradovima, a onda smo se vratili u Volujac. Prvo smo supruga Gordana i ja pravili kutak za nas, za našu decu. Pošto mnogo volim konje, odmah sam nabavio jednog - Miću, a kasnije i ždrebe Koštanu. Onda je tu dolazilo dosta dece da se druže sa konjima. Napravio sam ljuljaške, razne prepreke za decu, nabavljao razne životinje i onda je to krenulo. Počeli su da dolaze porodice sa decom da bi deca videla životinje, pa sam postavio sam klupe i stolove. Da bi im bilo ugodnije, ponudim im sokove, kafu, ponekad kada spremim i iz zemljanog lonca pasulj ili gulaš", kaže domaćin Pavlović i dodaje da je tako nastao i ovaj deo što ga zovu restorančić.

Na Ranču Pavlović svaki gost bude ugošćen, a plati koliko misli da treba

"Kada me pitaju koliko to košta, ja im kažem - ništa. Onda oni izvade novac i ostave koliko misle da treba. Ranč je nekako sa restorančićem počeo da radi u junu prošle godine."

Sve životinje su druželjubive, osim, naravno - lije!

Kada dolazite na ranč dočekaće vas zlatna retriverka Kataleja, mačka sa mačićima, pevac gaćan, morka ili neka druga živina. Sve te životinje su tu sa gostima, slobodno šetaju na radost dece. Mogu još da vide i golubove, papagaje, ćurke, patke, japanske prepelice, ovce, koze, zečeve, pa i čak lisicu. Sve životinje su druželjubive, osim lije, naravno. Konji su na ispaši, udaljeni desetak minuta hodom. Prolazi se kroz šumu, pa je to prilika, za one poznavaoce, da uberu koji vrganj. Mića i Koštana, koji su uvek spremni za druženje, stari su 11 i dve i po godine.

"Želja mi je da deca osete tu ljubav prema životinjama, jer mislim da danas to deci najviše nedostaje, s obzirom da se živi brzo i nema se vremena. Ovo je kutak gde mogu da se druže i sa prirodom", dodao je Pavlović.

Posetioci ovo ranča naročito vole da provedu vreme sa konjima

Na celom imanju od 3,5 hektara, gde je ranč na oko hektar površine, nalazi se park u šumi sa raznim rekvizitima za decu. Posle igre mogu da se osveže domaćim sokovima od ceđenog voća. Tu je i šaranski ribnjak, pa je i to prilika da deca nauče da pecaju.

"Ovo mesto je pravo malo selo. Sve je jednostavno i mislim da se zbog toga ovde ljudi osećaju prijatnije. Prošle godine je bilo više poseta, a ove godine, valjda zbog korone, manje", kaže naš sagovornik dok odlazi u objekat, koji zove 'sedlarnica', u kome se nalazi oprema za konje i hrana za životinje.

U planu i prenoćište

Pavlović još kaže da su troškovi za održavanje životinja veliki, a zimi još skuplji. Na primer, potrebno mu je 2.000 bala sena za zimu. Prošle godine cena jedne bale je bila od 100 do 150 dinara, a ove godine je izašla i na 200 dinara. Ipak, to ga neće zaustaviti da dalje nastavi. U planu mu je da napravi i prenoćište za goste koji dođu sa strane, a za zimu da spremi zatvoreni objekat.

Naš domaćin sa svojim sinovima sedmogodišnjim Viktorom i petogodišnjim Konstantinom pravi jednu vrstu zimske olipmijade.

U parku u šumi deca mogu da se igraju i uživaju u prirodi

"Ta naša zimska olimpijada se sastoji iz disciplina sankanja, grudvanja, skokova u dalj, a čak i roditelji uzimaju učešće. To im je prilika da pobegnu iz grada od smoga. Zato nam je potreban jedan zatvoreni objekat, da kada završe sa igranjem da uđu u toplo, da se presvuku i ugreju."

Udruženje za čuvanje prirode

Pored druženja sa životinjima, Pavlović je za 20. septembar organizovao druženje i sa dečijim piscem Danicom Bogojević, a u planu su još takvih druženja i da pravi predstave za decu. Sa poznatom užičkom animatorkom za decu Ksenijom Šupić u planu je da se organizuje i 'safari' vozilo, gde će se obići Volujački potok, obližnju planinu Jelovu Goru i Kadinjaču.

Sam napravio jezero - vratio laste, kornjače, barske koke

Osnovao je i udruženje građana "Mali rendžer", koje će se baviti ekologijom i animacijom dece da čuvaju prirodu.

"Pravili smo 30. maja izložbu "Čuvajmo prirodu", gde je bilo izloženo oko 50 radova dece. Većinu vremena ovde volontiram, ali to me ispunjava i osećam se bolje zbog toga", dodao je ovaj ljubazni domaćin.


Foto prilog


Tagovi

Etno selo Seoski turizam Milovan Pavlović Volujac Ranč Pavlović Konji Uživanje u prirodi Domaći sokovi Zimska olimpijada


Autorka

Zvezdana Gligorijevic

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Seme se kupalo 24h u čaju od kamilice, kupus je divno isklijao i taman se sprala hemija sa kojom je tretirano seme. Šargarepa i salatica u bašti, kupus u rasad