Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 02.07.2017. 09:00

Seoski turizam: Austrija i Slovenija za primer

Mitrovčani posetili Austriju, Sloveniju i Republiku Srpsku.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica
  • 2.344
  • 95
  • 0

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica organizovala je studijsko putovanje u Sloveniju, Austriju i Republiku Srpsku. Cilj je bilo upoznavanje domaćina sa onim što nudi ovaj grad i razmena iskustava.

Štajerska pokrajina u Austriji bila je prva odrednica. Ovde su odabrani predstavnici, nosioci turizma u Sremskoj Mitrovici, posetili domaćinstva, koja su im se predstavila gastronomskim specijalitetima i vinima.

Isto su dočekani i u Sloveniji, gde su posebno uživali u gibanici sa slatkim sirom i domaćem likeru od jagoda. Predstavnici Republike Srpske ponudili su svoja najlepša bela vina.

"Sa ovog trodevnog putovanja vratili smo se kući puni pozitivnih utisaka i novih ideja koje mogu da se primene u ponudi naših seoskih domaćinstava", rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Potreban konstantan rad u ruralnom turizmu

Dodao je da Austrijanci teže da revitalizuju seoski turizam, koji je ugrožen time što većina stranih turista uglavnom posećuje Salcburg ili Beč. Slovenci su u ovu borbu krenuli još sedamdesetih godina, i najviše su napredovali od svih zemalja bivše Jugoslavije.

Umrežili su sve subjekte ruralnog turizma - seoska domaćinstva, ali i proizvođače tradicionalnih jela i proizvoda tipičnih za Sloveniju, planinarske staze i vinske puteve, hektare voćnjaka i vinograda. Imaju asocijacije vlasnika seoskih domaćinstava i zajednički nastupaju.

"Austrijanci i Slovenci su dostigli taj nivo da većina seoskih turističkih domaćinstava danas funkcioniše kao pravno lice, sa razvijenim internet rezervacijama. Moguće je plaćanje platnim karticama.Takođe, sve više pažnje posvećuju licima sa posebnim potrebama, vegeterijancima ili onima koji jedu isključivo zdravu, organsku hranu", primećuje Samardžić.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica


Tagovi

Petar Samardžić Austrija Slovenija Republika Srpska Seoski turizam Ruralni turizam


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!