Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 25.08.2016. 08:00

Seoski turizam - šansa za razvoj Neština

Seoski turizam je turistička šansa, ali i prilika za dodatnu zaradu.

  • 962
  • 284
  • 0

Seoski turizam je šansa za dodatnu zaradu jer sela obično obiluju privrednim i kulturnim bogatstvima. To naravno može da promeni socio-ekonomsku sliku ruralnih područja, a pozitivni efekti su višestruki.

Seoski turizam kao dopunski posao

Mnogi domaćini smatraju da se teško može živeti isključivo od ovog posla. Međutim, pošto gosti iz velikih gradova vole da uživaju u jednostavnosti i lepoti seoskog života to može biti odličan dopunski posao.

Pravnik Rade Vujičić, vlasnik je kuće za odmor "Skelica", u Neštinu. Od kako je nadležna opštinska komisija, 2010. godine objekat kategorisala kao turistički, Rade se trudi da popularizuje kako sopstveni biznis, tako i selo Neštin koje po prirodnim i kulturnim bogatstvima to svakako zaslužuje.

Letnjikovac pretvoren u turistički objekat

"U početku je to bio porodični letnjikovac, napravljen krajem '80-ih godina, gde su uvek voleli da dolaze i da se okupljaju mnogi naši prijatelji. Tako smo došli na ideju da renoviramo ceo objekat i damo mu turustičku dimenziju. Sve što smo zamislili to smo i uradili. Danas ovde imamo kuću sa okućnicom površine 13 ari. Centralni objekat je vikendica, a imamo i dve kabine za spavanje, napravljene po uzoru na ambar kompleks muzeja na otvorenom - Sremsku kuću. Takođe, posedujemo i 3 uređene kamp parcele za postavljanje šatora, kao i opremljenu terasu", objašnjava Vujičić i dodaje da su ostvarili dobru saradnju sa ovdašnjim udruženjima, pa gosti mogu da koriste bicikle i kajake za rekreativnu vožnju.

Dobre preporuke dovode goste

Rade naglašava da željni mira i seoske idile, najčešće dolaze gosti iz Beograda, ali i iz drugih gradova koji se uglavnom informišu na internetu ili putem preporuka onih koji su se lepo proveli i odmorili u Neštinu.

Vujičiću je seoski turizam dopunski posao. Međutim, kako tvrdi, da bi se neko ovim ozbiljnije bavio nije dovoljno samo napraviti objekat po standardima nego i drugi segmenti moraju imati turističku dimenziju. Veoma je važno da na jednom mestu ima više propratnih turističkih sadržaja. Selo mora da bude promovisano, a infrastruktura uređena.

"Ostvario sam dobru saradnju sa opštinskom turističkom organizacijom koja uspešno promoviše naš rad. Sve manifestacije u Neštinu "Dan sremuša", "Jesen u mom Neštinu" kao i slava vinara i vinogradara sveti Trifun, prilika su za promovisanje seoskog turizma, a bilo bi dobro da Sremska kuća bude središnja tačka u razvoju turizma i ruralnog razvoja ovog mesta. S obzirom na položaj i prirodne lepote Neštin ima sve preduslove za razvoj seoskog turizma, ali je ova delatnost još u povoju jer se svega nekoliko porodica odlučilo za ovu oblast turizma", objašnjava Vujičić.

I nadležni iz opštinske turističke organizacije kažu da se 6 neštinskih domaćinstava odlučilo za turističku delatnost dok je u Bačkoj Palanci kategorisan samo jedan salaš.

Država podstiče razvoj seoskog turizma

Turistička organizacija Srbije, računajući na velike potencijale sela, akcenat stavlja upravo na ovu oblast turizma. U tom cilju, nedavno je i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo novi pravilnik za podršku razvoju ruralnog turizma prema kojem pravo na korišćenje podsticaja imaju fizička lica, preduzetnici i pravna lica. Podsticaji obuhvataju podršku programima koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije za investicije koje se sprovode s ciljem unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima, odnosno za izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, u cilju privođenja nameni, kao i nabavke opreme, a radi pružanja usluga u ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu.


Tagovi

Selo Turizam Neštin Gosti Sremska kuća Turistička organizacija Bačka Palanka Seoski turizam Rade Vujičić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.