• Seoski turizam
  • 25.08.2016. 08:00

Seoski turizam - šansa za razvoj Neština

Seoski turizam je turistička šansa, ali i prilika za dodatnu zaradu.

  • 840
  • 284
  • 0

Seoski turizam je šansa za dodatnu zaradu jer sela obično obiluju privrednim i kulturnim bogatstvima. To naravno može da promeni socio-ekonomsku sliku ruralnih područja, a pozitivni efekti su višestruki.

Seoski turizam kao dopunski posao

Mnogi domaćini smatraju da se teško može živeti isključivo od ovog posla. Međutim, pošto gosti iz velikih gradova vole da uživaju u jednostavnosti i lepoti seoskog života to može biti odličan dopunski posao.

Pravnik Rade Vujičić, vlasnik je kuće za odmor "Skelica", u Neštinu. Od kako je nadležna opštinska komisija, 2010. godine objekat kategorisala kao turistički, Rade se trudi da popularizuje kako sopstveni biznis, tako i selo Neštin koje po prirodnim i kulturnim bogatstvima to svakako zaslužuje.

Letnjikovac pretvoren u turistički objekat

"U početku je to bio porodični letnjikovac, napravljen krajem '80-ih godina, gde su uvek voleli da dolaze i da se okupljaju mnogi naši prijatelji. Tako smo došli na ideju da renoviramo ceo objekat i damo mu turustičku dimenziju. Sve što smo zamislili to smo i uradili. Danas ovde imamo kuću sa okućnicom površine 13 ari. Centralni objekat je vikendica, a imamo i dve kabine za spavanje, napravljene po uzoru na ambar kompleks muzeja na otvorenom - Sremsku kuću. Takođe, posedujemo i 3 uređene kamp parcele za postavljanje šatora, kao i opremljenu terasu", objašnjava Vujičić i dodaje da su ostvarili dobru saradnju sa ovdašnjim udruženjima, pa gosti mogu da koriste bicikle i kajake za rekreativnu vožnju.

Dobre preporuke dovode goste

Rade naglašava da željni mira i seoske idile, najčešće dolaze gosti iz Beograda, ali i iz drugih gradova koji se uglavnom informišu na internetu ili putem preporuka onih koji su se lepo proveli i odmorili u Neštinu.

Vujičiću je seoski turizam dopunski posao. Međutim, kako tvrdi, da bi se neko ovim ozbiljnije bavio nije dovoljno samo napraviti objekat po standardima nego i drugi segmenti moraju imati turističku dimenziju. Veoma je važno da na jednom mestu ima više propratnih turističkih sadržaja. Selo mora da bude promovisano, a infrastruktura uređena.

"Ostvario sam dobru saradnju sa opštinskom turističkom organizacijom koja uspešno promoviše naš rad. Sve manifestacije u Neštinu "Dan sremuša", "Jesen u mom Neštinu" kao i slava vinara i vinogradara sveti Trifun, prilika su za promovisanje seoskog turizma, a bilo bi dobro da Sremska kuća bude središnja tačka u razvoju turizma i ruralnog razvoja ovog mesta. S obzirom na položaj i prirodne lepote Neštin ima sve preduslove za razvoj seoskog turizma, ali je ova delatnost još u povoju jer se svega nekoliko porodica odlučilo za ovu oblast turizma", objašnjava Vujičić.

I nadležni iz opštinske turističke organizacije kažu da se 6 neštinskih domaćinstava odlučilo za turističku delatnost dok je u Bačkoj Palanci kategorisan samo jedan salaš.

Država podstiče razvoj seoskog turizma

Turistička organizacija Srbije, računajući na velike potencijale sela, akcenat stavlja upravo na ovu oblast turizma. U tom cilju, nedavno je i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo novi pravilnik za podršku razvoju ruralnog turizma prema kojem pravo na korišćenje podsticaja imaju fizička lica, preduzetnici i pravna lica. Podsticaji obuhvataju podršku programima koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije za investicije koje se sprovode s ciljem unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima, odnosno za izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, u cilju privođenja nameni, kao i nabavke opreme, a radi pružanja usluga u ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu.


Tagovi

Selo Turizam Neštin Gosti Sremska kuća Turistička organizacija Bačka Palanka Seoski turizam Rade Vujičić


Autorka

Rada Milišić

Rada Milišić

Rada je novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.