Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpisan protokol
  • 01.11.2022. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Mokra Gora

Srpska Mokra Gora i slovenačka Solčeva zajedno na razvoju turizma

Protokol o saradnji između dva "Najbolja turistička sela sveta" za 2021. godinu Solčeva iz Republike Slovenije i Mokre Gore iz Srbije potpisale su direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić i Darija Кnez, iz Centra Rinka, javnog zavoda za turizam i održivi razvoj Solčeve.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 135
  • 24
  • 1

Кrajem prošle godine Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Madridu, u konkurenciji više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja dodelila je titulu Najboljeg turističkog sela na svetu, između ostalih i Mokroj Gori iz Srbije i Solčavi iz Slovenije. Nakon što su se utisci slegli, rodila se ideja o saradnji Mokre Gore i Solčave i ta saradnja i zvanično je otpočela potpisivanjem Protokola o saradnji.

Saradnja na obostrano zadovoljstvo

Na lepote Mokre Gore podsetila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, koja je prisustvovala ovom protpisivanju. Ona je ukazala na Čarobni kružni prsten koji kopnom i vodom povezuje NP "Tara", kanjon reke Drine, Višegrad, most Mehmed paše Sokolovića iz 16. veka, Andrićgrad i niz drugih turističkih lokaliteta ovog pograničnog područja.

Mokra Gora proglašena za jedno od najboljih turističkih sela u svetu

"Iskreno verujem da će Protokol koji je potpisan biti u funkciji podizanja saradnje kroz razmenu znanja, primera dobre prakse, iskustava, informacija u oblasti turizma, kulture, tradicije, ekologije, poljoprivrede. Uverena sam da će doći i do realizacije zajedničkih projekta uz podršku EU fondova, povezivanja javnog, privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije i unapređenja razvoja turizma", rekla je gradonačelnica.

Potpisivanje protokola o saradnji

U ime opštine Solčava, koja se nalazi u jugozapadnom delu pokrajine Štajerska, u dolini reke Savinje, čiji je najviši deo Logarska dolina, poznata i posećena od brojnih turista iz celog sveta, županja Solčave Кatarina Prelesnik je istakla da joj je drago što se pokreće ovakva saradnja na obostrano zadovoljstvo. 

"Danas pokrećemo saradnju u oblasti turizma, a uskoro nadam se i u mnogim drugim oblastima. Najbolji dokaz da smo na pravom putu pokazuju i priznanja koja smo dobili i koja ćemo se nadam se opravdati i u narednom periodu kroz zajedničke projekte koje ćemo realizovati", rekla je Prelesnik.

Ime za ponos

Pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić, rekla je da će potpisivanje ovog protokola doprineti unapređenju regionalnog turizma i saradnje dve države, ali i same Mokre Gore, jer je jako važno pokazati svetu koliko lepih delova u našoj zemlji imamo i da imamo ime da se ponosimo.

"Biti izabran za najbolje turističko selo među 170 aplikacija i 75 zemalja sveta je vrhunski uspeh pre svega same Mokre Gore, turističke organizacije Užica i grada Užica i nešto što zaista Republika Srbija mora sa ponosom da ističe", rekla je Đenićeva.

Najlepša zemlja na svetu

Predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Кokanović ukazao je da prijateljstva Srba i Slovenaca traje od 5. veka.

"Mi u Savezu Srba Slovenije radimo na promociji i očuvanju srpske tradicije kulture, očuvanju ćiriličnog pisma, a intezivno i na promociji srpskog turizma koijm se možemo ponositi", rekao je Kokanović i dodao iako dolazi iz Evropske unije, Srbija je najlepša zemlja na svetu.

O značaju uspostavljanja saradnje na višem nivou između sela koja se na svetskoj mapi prepoznaju po osobenoj ponudi govorila je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović. Potpisnicima je poželela uspešnu saradnju koja je od ključnog značaja za dalji razvoj oba sela.

Direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić poželela je gostima da iz Mokre Gore ponesu najlepše uspomene podsetivši da smo zapravo bogati onoliko koliko prijatelja, putovanja i uspomena sa njih imamo.


Foto prilog


Tagovi

Najbolje turističko selo sveta Mokra Gora Solčeva Marija Labović Danijela Đoršević Arsić Jelena Raković Radivojević Katarina Prelesnik Dunja Đenić Vladimir Kokanović


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.