Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagodina
  • 06.08.2017. 17:00

Srpski seljak dobio spomenik u Glavincima

Ako se zaputite ka Jagodini, obiđite selo Glavince i spomenik posvećen srpskom seljaku - "mučeniku koji je izneo teret svih ratova".

Foto: Z.Gligorijević, Novosti
  • 1.751
  • 302
  • 0

Prvi spomenik posvećen seljaku u Srbiji otkriven je u selu Glavince, u blizini Jagodine, povodom 280 godina od nastanka ovog mesta. Meštani su na ovaj način odali priznanje starijim generacijama, a mladima ostavili u amanet čuvanje tradicije.

Betonski spomenik je patiniran bronzom, a predstavlja seljaka, koji u jednoj ruci drži motiku, a u drugoj testiju sa vodom, dok se iza njega nalazi seljanka, koja nosi motiku i korpu sa hranom. Delo je vajara Ivana Markovića iz Jagodine.

"Ovo je spomenik srpskom poljoprivredniku, mučeniku, koji je izneo teret svih ratova i na ovaj način izdržavao porodicu. Voleo bih da mi budemo inicijatori da se slični spomenici podižu i u drugim selima, jer je srpski seljak to zaslužio", prenose Novosti reči potpredsednik Mesne zajednice Glavinci Zorana Gligorijevića.

Spomenik povodom 280 godina od nastanka sela (Foto: Z.Gligorijević, Novosti)

Foto: CentralMedia / Facebook


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Srpski seljak Spomenik Glavince Ivan Marković Zoran Gligorijević


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.