Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 27.12.2022. 16:30
  • Pčinjski okrug, Crni vrh

Šta nudi Stara planina u zimskim mesecima?

Stara planina nudi mnoštvo blagodeti, na nama je da ih čuvamo i uživamo u njima.

Foto: Jovana Cvetković
  • 276
  • 100
  • 2

Stara planina poseduje ogroman turistički potencijal koji će sigurno narednih godina dostići mnogo veći nivo nego sada. Zbog bogate prirode, mnogo endemičnih biljnih vrsta, izvora, turističkih atrakcija kako u zimskim, tako i u letnjim mesecima, ova planina koja se prostire u dve države, Srbiju i Bugarsku, ima veliki značaj za srpski turizam. 

Jovan Paunković, poreklom sa Stare planine, tačnije iz Crnog vrha, već godinama izdaje svoju vikendicu kako inostranim, tako i gostima sa naših prostora. 

"Vila Idila je izgrađena pre nekoliko godina i prvenstveno je namenjena za porodična okupljanja, međutim na nagovor dece od 2017. godine postaje dostupna i za druge goste. Iz ljubavi prema prirodi i nostalgije prema mom rodnom mestu, sagradio sam ovu kućicu kako bih mogao da uživam u svim blagodetima koje pruža Stara planina. Kuća se nalazi pored potoka, okružena šumom, što se gostima posebno dopada. Turizam na planinama je još više zaživeo u vreme korone i tada je ovde bilo gostiju podjednako i zimi i leti", ističe Paunković i dodaje da se u njegovoj vili ljudi zaista odmore, jer je jako slaba internet mreža zbog same lokacije i okolne šume. 

Prema Paunkoviću, Stara planina je atraktivna turistička destinacija i zimi i leti (Foto: Jovan Paunković)

Prema Paunkovićevim rečima, Stara planina je podjednako atraktivna turistička destinacija i u zimskim i u letnjim mesecima, ali pošto još uvek nema snežnog pokrivača, a sezona je trebalo da počne 22. decembra, ostaje da sačekamo da li će pasti pravi sneg ili će se ski staze praviti od veštačkog snega

"Meni je planina najlepša u junu, kada je sve olistalo, procvetalo, čuje se cvrkut ptica, oseća čist vazduh. Međutim, ljubitelji zimskih sportova ovde isključivo dolaze zbog skijanja. Ima nekoliko ski staza, ali bi trebalo napraviti i staze za bob, sankanje i slično. Smatram da je Stara planina, kao turistička destinacija tek u usponu i da će ovde kroz par godina biti mnogo više zimskih atrakcija. Stalno se grade novi objekti za smeštaj turista, ali bi po mom mišljenju trebalo da postoji tipska izgradnja kako bi bilo što više etno kuća, a manje betonskih zgrada", kaže naš sagovornik i dodaje da je očuvanje i težnja ka prirodnijim stvarima ključ uspeha turizma na jednoj planini.

Od belmuža, meda i sira do domaće rakije

Vila Idila poseduje dve spavaće sobe, kupatilo i veći dnevni boravak u čijem sklopu je kompletno opremljena kuhinja sa špajzom što omogućava gostima da sami pripreme hranu. Međutim, svi bi da probaju čuveni belmuž, pihtije od boba, staroplaninski med, sir i prirodne sokove od divljih malina, kupina i borovnica. 

"Svojim gostima uvek ponudim rakiju od dunje, divlje kruške, šljive i grožđa, kao i sok od divljih malina, kupina i borovnica koje sam spremam. Planiram da u kući napravim staklenu policu i tako izložim svoje proizvode kako bi gosti mogli da ih kupe. Takođe, s obzirom da ne živim na Staroj planini, već u Jakovcu, u blizini Knjaževca, o gostima i vili se brinu komšije koje su zadužene da sve bude u najboljem redu. Ukoliko gosti ne žele da spremaju hranu, postoji mogućnost da im se spremi šta žele, uz doplatu, naravno. Imamo stalne goste, ali i one iz Australije, Rusije, pa čak i Izraela", kaže Paunković i dodaje da je izuzetno zadovoljan kako se gosti ophode prema prirodi, ali i kući. 

Zadovoljan je kako se gosti odnose prema prirodi (Foto: Jovana Cvetković)

"Najviše mi se dopada što ne bacaju smeće oko potoka, u dvorištu i oko kuće. Trudim se da ispunim svaki zahtev i ispoštujem želju svakog gosta. Sada, kada nema snega, turisti mogu da posete manastire i crkve u okolini, ali ne i vodopade koji se nalaze na slabo pristupačnim terenima, pogotovo kada su zimski meseci u pitanju. Čekamo da padne sneg, a onda će skijaši nagrnuti na planinu", kaže sagovorniki dodaje da je tu i žičara, kao i kafići za okrepljenje i topli čaj.

Stara planina nudi mnoštvo blagodeti, na nama je da ih čuvamo i uživamo u njima. 


Tagovi

Stara planina Jovan Paunković Sneg Zimski sportovi Vila Idila Belmuž Pihtije od boba Staroplaninski med Rakija od dunje Rakija od kruške


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.