Pretraživanje tekstova
Stara planina nudi mnoštvo blagodeti, na nama je da ih čuvamo i uživamo u njima.
Stara planina poseduje ogroman turistički potencijal koji će sigurno narednih godina dostići mnogo veći nivo nego sada. Zbog bogate prirode, mnogo endemičnih biljnih vrsta, izvora, turističkih atrakcija kako u zimskim, tako i u letnjim mesecima, ova planina koja se prostire u dve države, Srbiju i Bugarsku, ima veliki značaj za srpski turizam.
Jovan Paunković, poreklom sa Stare planine, tačnije iz Crnog vrha, već godinama izdaje svoju vikendicu kako inostranim, tako i gostima sa naših prostora.
"Vila Idila je izgrađena pre nekoliko godina i prvenstveno je namenjena za porodična okupljanja, međutim na nagovor dece od 2017. godine postaje dostupna i za druge goste. Iz ljubavi prema prirodi i nostalgije prema mom rodnom mestu, sagradio sam ovu kućicu kako bih mogao da uživam u svim blagodetima koje pruža Stara planina. Kuća se nalazi pored potoka, okružena šumom, što se gostima posebno dopada. Turizam na planinama je još više zaživeo u vreme korone i tada je ovde bilo gostiju podjednako i zimi i leti", ističe Paunković i dodaje da se u njegovoj vili ljudi zaista odmore, jer je jako slaba internet mreža zbog same lokacije i okolne šume.
Prema Paunkovićevim rečima, Stara planina je podjednako atraktivna turistička destinacija i u zimskim i u letnjim mesecima, ali pošto još uvek nema snežnog pokrivača, a sezona je trebalo da počne 22. decembra, ostaje da sačekamo da li će pasti pravi sneg ili će se ski staze praviti od veštačkog snega.
"Meni je planina najlepša u junu, kada je sve olistalo, procvetalo, čuje se cvrkut ptica, oseća čist vazduh. Međutim, ljubitelji zimskih sportova ovde isključivo dolaze zbog skijanja. Ima nekoliko ski staza, ali bi trebalo napraviti i staze za bob, sankanje i slično. Smatram da je Stara planina, kao turistička destinacija tek u usponu i da će ovde kroz par godina biti mnogo više zimskih atrakcija. Stalno se grade novi objekti za smeštaj turista, ali bi po mom mišljenju trebalo da postoji tipska izgradnja kako bi bilo što više etno kuća, a manje betonskih zgrada", kaže naš sagovornik i dodaje da je očuvanje i težnja ka prirodnijim stvarima ključ uspeha turizma na jednoj planini.
Vila Idila poseduje dve spavaće sobe, kupatilo i veći dnevni boravak u čijem sklopu je kompletno opremljena kuhinja sa špajzom što omogućava gostima da sami pripreme hranu. Međutim, svi bi da probaju čuveni belmuž, pihtije od boba, staroplaninski med, sir i prirodne sokove od divljih malina, kupina i borovnica.
"Svojim gostima uvek ponudim rakiju od dunje, divlje kruške, šljive i grožđa, kao i sok od divljih malina, kupina i borovnica koje sam spremam. Planiram da u kući napravim staklenu policu i tako izložim svoje proizvode kako bi gosti mogli da ih kupe. Takođe, s obzirom da ne živim na Staroj planini, već u Jakovcu, u blizini Knjaževca, o gostima i vili se brinu komšije koje su zadužene da sve bude u najboljem redu. Ukoliko gosti ne žele da spremaju hranu, postoji mogućnost da im se spremi šta žele, uz doplatu, naravno. Imamo stalne goste, ali i one iz Australije, Rusije, pa čak i Izraela", kaže Paunković i dodaje da je izuzetno zadovoljan kako se gosti ophode prema prirodi, ali i kući.
"Najviše mi se dopada što ne bacaju smeće oko potoka, u dvorištu i oko kuće. Trudim se da ispunim svaki zahtev i ispoštujem želju svakog gosta. Sada, kada nema snega, turisti mogu da posete manastire i crkve u okolini, ali ne i vodopade koji se nalaze na slabo pristupačnim terenima, pogotovo kada su zimski meseci u pitanju. Čekamo da padne sneg, a onda će skijaši nagrnuti na planinu", kaže sagovorniki dodaje da je tu i žičara, kao i kafići za okrepljenje i topli čaj.
Stara planina nudi mnoštvo blagodeti, na nama je da ih čuvamo i uživamo u njima.
Tagovi
Stara planina Jovan Paunković Sneg Zimski sportovi Vila Idila Belmuž Pihtije od boba Staroplaninski med Rakija od dunje Rakija od kruške
Autorka
Više [+]
Dupli master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva i fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.