Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjički klub Stina
  • 26.06.2022. 12:00
  • Grude

Tri sestre od seoskog imanja napravile turističku atrakciju Hercegovine

Tri sestre iz porodice Pejić, iz sela Sovići kod Gruda, dugogodišnju ljubav i strast prema konjima pretvorile su u posao i stvorile turistički brend u Hercegovini.

Foto: Martina K. Antelj/KK Stina
  • 217
  • 34
  • 0

Porodica Pejić iz sela Sovići kod Gruda na jugu Bosne i Hercegovine, ljubav prema konjima gaji više od 20 godina. Tako su 2009. godine osnovali i Konjički klub "Stina" i strast prema konjima pretvorile u način života. Ono što je zanimljivo je to da su klub organizovale i da svu brigu o konjima vode zapravo tri sestre; Marija, Melani i Matija koja ima tek 11 godina.

Najstarija sestra, 28-godišnja voditeljka i trener Marija Mikulić, kaže kako je sve počelo kada su sestra i ona bile male devojčice.

"Imale smo svega možda pet i šest godina kada smo dobile prvog konja i tako je, zapravo, sve i počelo. A malo ozbiljnija priča s konjima krenula je kada smo organizovale klub 2009. godine i evo sve od tada, pa do današnjeg dana, uzgajamo konje, nudimo razne ponude, kako škole jahanja, tako i turističke atrakcije koje su sada posebno popularne", kaže Marija.

Kobilica Hana prava atrakcija

Najmlađi član Matija Pejić, kao i njene sestre, od prvih godina života rasla je uz konje. Iako je najmlađa, ravnopravno učestvuje u svim poslovima i obavezama koje svakodnevno obavlja na imanju.

Matija ravnopravno učestvuje u poslovima sa starijim sestrama

"Jašem, učim dosta o konjima, takmičim se, vodim drugu decu na terapijsko jahanje, četkam konje, timarim ih, čistim im bokseve, radim sve što treba. Nekako sam to zavolela, od malena sam s konjima i ne smatram to kao posao nego kao zabavu", priča nam ova devojčica uz osmeh.

Na imanju je trenutno 17 konja, a pre par dana oždrebila se i kobilica Hana koja je trenutno prava atrakcija, a Marija nam opisuje kako izgleda jedan njihov dan.

"Pa užurbano", prvo kaže uz smeh, a zatim dodaje da sve propratne aktivnosti kluba, hranidbu, uzgoj, odgoj, i sve ono iza scene, što gosti ne vide, obavlja pet, šest cura i roditelji koji su zaduženi za pripremu hrane za konje.

"A onda sve ostalo kada su gosti tu, takođe, najveći deo preuzimamo mi, da opremimo konje, da dočekamo goste i da zajedno sa njima idemo u rekreativno jahanje kroz prirodu", kaže naša sagovornica.

Turistička atrakcija

Klub organizuje rekreativno i terapijsko jahanje, školu jahanja, izlete, letnji kamp za decu i mlade, a aktivno učestvuju i organizuju i sportska takmičenja. Prošli vikend su organizovali na svom imanju sada već tradicionalno, 6. Međunarodno takmičenje u disciplini preskakanja prepona na kojem je učestvovalo više od 60 jahačkih parova.

U Soviće stižu gosti praktično iz celoga sveta

Članica Konjičkog kluba "Stina" Željka Vlašić, već 10 godina se aktivno takmiči i jedna je od najuspešnijih takmičarki konjičkog sporta u BiH.

"Stvarno uživamo u nadmetanju i treniranju s konjima, ali evo radimo s njima i s dugim ljudima i terapijsko jahanje, tako da smo dosta uključene u celu priču", kaže Željka.

Gosti iz celog sveta

Zahvaljujući ovom imanju, danas u Soviće stižu gosti praktično iz celoga sveta, ali ipak, najviše je domaćih i iz komšijske Hrvatske.

"Imamo posetioce sa svih strana, mogu slobodno reći iz celog sveta, s obzirom na to da smo imali i goste iz SAD-a i Izraela, Nemačke, Švajcarske, i naravno domaćih ljudi koji su tu komšije, prijatelji", priča nam Marija, koja naglašava kako posetioci najviše traže rekreativno jahanje kroz prirodu.

Bitno je da vam za to ne treba nikakvo prethodno iskustvo, tako da se i apsolutni početnici mogu upustiti u avanturu jahanja uz mirne životinje i profesionalno osoblje.

Posetioci najviše traže rekreativno jahanje kroz prirodu

Rad u konjičkom klubu i na imanju svakodnevno zahteva i veliku brigu i težak fizički rad, ali kada se radi s puno ljubavi, kažu, sve lakše funkcioniše. Porodica Pejić je uspela ljubav i strast prema konjima pretvoriti u posao i danas može živeti od sopstvenog rada.

"Može se živeti, mi uzgajamo konje, nudimo terapijska jahanja, rekreativna jahanja, razne vrste izleta, tim bildinga, nekako smo zaokružile tu priču da možemo izdržavati naše životinje od njihovog rada. Nas četiri - pet cura koje smo stalno tu, mi se zezamo da zapravo ne radimo ni jedan jedini dan u životu, iako radimo od jutra do sutra, ali to je naša ljubav, naš životni poziv, mi zapravo živimo ono sto radimo i onda nam je super", pojašnjava najstarija sestra.

Ovaj klub sve više popularizuje jahanja i konjičkog sporta kao način i kulturu življenja i svake godine privlači sve veći broj zaljubljenika u konje i prirodu. Danas je turistička atrakcija, po čemu i Grude i Hercegovina postaju poznati.


Tagovi

Konjički klub Stina Marija Mikulić Matija Pejić Sovići Željka Vlašić Terapijsko jahanje Konji


Autorka

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D