Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Grahorica ozima

Sinonim: - | Engleski naziv: Hairy vetch | Latinski naziv: Vicia vilosa Roth

Grahorica ozima

Ozima grahorica može dati visokostabilnu krmu koja se koristi u zelenom stanju, kao seno ili silaža, a seme se može koristiti kao komponenta u krmnim smešama. Naročito je vredna zato što se može koristiti za zelenišno đubrenje jer daje prilično veliku masu, ima dosta dobro razvijen koren koji popravlja zemljište jer živi u simbiozi s Rhisobium species bakterijama, pa obogaćuje zemljište azotom. Zato je grahorica dobra pretkultura za većinu drugih kultura.

Morfološka svojstva

Koren je vretenast i prodire dublje u zemljište. Stabljika je visoka oko 50 cm i više, tanka je i poleže, završava viticom. List je složene građe, sastavljen od glavne peteljke, koja završava viticom i malih listića sa svojim peteljčicama kojih može biti 3 – 7 pari. Cvetovi se razvijaju u pazuhu listova. Pretežito je samooplodna biljka. Plod je mahuna, a semenke su okruglaste, malo spljoštene, ljubičastosmeđe boje.

Agrotehnika proizvodnje ozime grahorice

Zemljište i plodored

Grahorici najbolje odgovaraju zemljišta slabo kisele reakcije. U plodoredu može doći nakon različitih kultura. Obrada zemljišta za ozimu grahoricu obavlja se prema sistemu obrade zemljišta za ozime kulture. Košenje treba obaviti u vreme kada se grahorica dovoljno razvije, a žitarice još ne otvrdnu.

Setva

Grahorica ima stabljiku koja je sklona poleganju, što ujedno i otežava njen rast, razvoj i košenje, a uzrokuje gubitke. Zato se ne seje u čistoj kulturi, nego u smesi s raži, pšenicom, zobi ili ječmom, koji služe kao oslonac. Seje se oko 130 kg/ha i 30 – 40 kg/ha raži ili ječma, odnosno oko 50 kg/ha pšenice ili 70 kg/ha zobi. Najranije za košenje dospijeva smesa grahorice i raži, a najkasnije grahorice i zobi. Može se kombinovati setva grahorice, stačnog graška i zobi.  Seje se rano u jesen (početkom septembra), da bi se do nastupa zime dobro razvila i pripremila za niske temperature. Ranija setva omogućuje bolje korištenje zimske vlage.

Đubrenje

Đubrenjem treba dodati oko 50 kg/ha azota, oko 80 – 100 kg/ha fosfora i oko 120 – 130 kg/ha kalijuma. Polovina fosfornih i kalijumovih đubriva daje se u osnovnoj obradi zemljišta, a druga polovina u pripremi zemljišta za setvu kada se dodaje i celokupna količina azota.

Izvor: Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; 1998.

Grahorica jara

Sinonim: - | Engleski naziv: Common vetch | Latinski naziv: Vicia sativa L.

Grahorica jara

Jara grahorica se seje vrlo rano u proleće (prva polovina marta) kako bi pravovremeno klijala i nikla i imala dovoljno vremena da razvije vegetativu masu za raniju košenje.

Obrada zemljišta za jaru grahoricu obavlja se prema sistemu obrade zemljišta za jare kulture. Osnovna obrada zemljišta obavlja se u jesen, kako bi zemljište preko zime promrzlo i bilo bolje strukture za pripremu u proleće. Uz jesenje oranje treba obaviti osnovnu đubrenje i đubriva zaorati. 

Izvor: Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; 1998.

Grahorica ozima - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

POPPELSDORFER WINTERNÄCHE

RATARKA