Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ljulj italijanski (Mnogocvetni ljulj)

Sinonim: - | Engleski naziv: Italyan Rye grass | Latinski naziv: Lolium multiflorum Lam. - syn. L. Italicum A. Br.

Ljulj italijanski (Mnogocvetni ljulj)

Ljulj italijanski (Mnogocvetni ljulj) u našim uslovima je najproduktivnija i najkvalitetnija trava na oranicama koja se seje kao čisti usev ili u smesama s crvenom detelinom, lucerkom i drugim detelinama i travama. Koristi se u zelenom stanju za direktnu ishranu kao i za proizvodnju sena, senaže i silaže. Posle košenja brzo se obnavlja i u povoljnim uslovima može dati 3 i više porasta tokom godine, a u uslovima navodnjavanja i do 6 otkosa. Prinosi zelene mase iznose 40 – 80 t/ha, a sena 12 t/ha i više.

Morfološka svojstva

Koren je žiličast. Stabljika naraste 70 – 80 cm pa i više. Listovi su svetlozelene boje s izrazito sjajnim naličjem. Cvet je klas, a klasići imaju osje. Seme je žuto-smeđe do sive boje i dužine od 5 do 6,5 mm. Masa 1 000 zrna iznosi oko 2,2 grama.

Biološka svojstva

U prelaznom periodu podnosi niske temperature i do -10 °C. Zimske temperature izdrži do -20 °C. Najbolje uspeva na srednje teškim, dubokim, umereno vlažnim zemljištima.

Agrotehnika proizvodnje

Obično se seje posle žitarica kao ozima kultura. Dobar predusev su mu jednogodišnje mahunarke. Nakon skidanja preduseva potrebno je odmah obaviti plitku obradu. Osnovno oranje i gruba obrada obavlja se krajem avgusta ili početkom septembra. Fina priprema zemljišta obavlja se pred setvu.

Ako se italijanski ljulj seje u smesi s crvenom detelinom, tada se seje u vreme setve crvene deteline, krajem avgusta i početkom septembra. Ako se seje kao čista kultura za proizodnju voluminozne mase onda se seje s 20 – 25 kg/ha semena. U zavisnosti od o sklopa lucerke i crvene deteline u drugoj, trećoj, a ponekad i prvoj godini korištenja, u lucerište i detelinište usejava se italijanski ljulj u količini od 5 – 10 kg/ha, pa se tako produžava vek korištenja i povećava prinos. Kvalitet krma dobije se košenjem do početka klasanja. Za proizvodnju krme, u zavisnosti od svojstva zemljišta, usev treba đubriti za svaki otkos azotnim đubrivima s ukupno 140 – 250 kg/ha azota godišnje.

Proizvodnja i žetva semena

Za proizvodnju semena seje se u čistoj kulturi s 10 – 12 kg/ha semena na međuredni razmak od 25 cm. Žetva semena obavlja se kada je seme visoke vlažnosti jer se suvo seme osipa kao i kod engleskog ljulja. U našim uslovima to je obično krajem juna i u prvoj polovini jula. Kod vršidbe se ne preporučuje bunker kombajna napuniti do kraja jer se seme zbog vlažnosti zbije i teško istovari u prikolice. Osim toga, seme se zagrejava, pa ako duže stoji, može doći do pada klijavosti. Nakon žetve seme se odvozi na sušenje. Ako nema sušara, seme treba u vrlo tankom sloju staviti u natkriveni prostor i prevrtati kako ne bi došlo do zagrevanja i pada klijavosti.

Po uklanjanju žetvenih ostataka zemljište se đubri azotnim đubrivima u količini od 25 kg/ha, u zavisnosti od o vremenskih prilika, prinos semena je od 300 – 500 kg/ha. 

Izvor: prof.dr.sc. M. Stjepanović, prof.dr.sc. Z. Štafa, prof.dr.sc. G. Bukvić; Trave za proizvodnju krme i semena; 2008.

Ljulj italijanski (Mnogocvetni ljulj) - Sorte

ukupno: 12, aktivno: 7, neaktivno: 5

AVANCE

BARELLI

BAREXTRA

BARMULTRA II

BARPRISMA

BILLION 4N

BOFUR

JEANNE

LINOS

MEROA

TETRAFLORUM