Zubača puzava, zubača obična

Sinonim: - | Engleski naziv: Bermuda grass | Latinski naziv: Cynodon dactylon (L.) Pers.

Zubača puzava, zubača obična

Zubača puzava, zubača obična - višegodišnja je biljka visine 10 - 50 cm. Iz rizoma se vertikalno i horizontalno razvijaju izdanci u obliku vreže, kojima se biljka vegetativno razmnožava. Listovi su lancetasti, do 3 mm široki i odozgo dlakavi. Cvet je prstičast, sastavljen od 3 – 7 razgranatih klasova. Plod je eliptično seme, smeđe boje, bez dlaka. Semenke klijaju kasno u proleće, a u toplim područjima cele godine. Biljka proizvede 1 000 – 2 000 semena. Masa 1 000 semena iznosi 0,25 grama. Cveta u junu, julu, a ponekad i u avgustu. Može se naći kao korov na pašnjacima, oranicama i ruderalnim staništima. Vrsta je prilagođena sušnijim staništima, a otporna je i na mraz. Dobro podnosi gaženje i ispašu. Krmna je vrednost osrednja, a semenke jedu ptice.

Izrazito je toploljubiva biljka, pa kasno počinje i rano završava s vegetacijom. Jedna je od trava s najkraćom vegetacijom.

Dugotrajna je vrsta, koja u odgovarajućim uslovima može ostati vrlo prodorna. Zakorovljuje suve oranice i vinograde. Zbog svog niskog rasta nije pogodna za košenje. Njena glavna prednost je što podnosi velike vrućine i jake suše. U vreme letnjih suša, dok ostale trave prestaju rasti, ona nastavlja s porastom i na taj način "premošćuje" taj zastoj u porastu ostalih trava koji traje do jesenjih kiša.

Hranljiva joj je vrednost vrlo varijabilna, zavisi u prvom redu od đubrenja i vremena korištenja. Vrlo povoljno reaguje na đubrenje, a treba je koristiti pre nego procveta.

Izvor:

  • prof.dr.sc. M. Stjepanović, prof.dr.sc. Z. Štafa, prof.dr.sc. G. Bukvić; Trave za proizvodnju krme i semena; 2008.
  • Dr. sc. M. Knežević; Azemljištas korovne, ruderalne i aprilačke flore; 2006.

Zubača puzava, zubača obična - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

COMON