Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zubača puzava, zubača obična

Sinonim: - | Engleski naziv: Bermuda grass | Latinski naziv: Cynodon dactylon (L.) Pers.

Zubača puzava, zubača obična

Zubača puzava, zubača obična - višegodišnja je biljka visine 10 - 50 cm. Iz rizoma se vertikalno i horizontalno razvijaju izdanci u obliku vreže, kojima se biljka vegetativno razmnožava. Listovi su lancetasti, do 3 mm široki i odozgo dlakavi. Cvet je prstičast, sastavljen od 3 – 7 razgranatih klasova. Plod je eliptično seme, smeđe boje, bez dlaka. Semenke klijaju kasno u proleće, a u toplim područjima cele godine. Biljka proizvede 1 000 – 2 000 semena. Masa 1 000 semena iznosi 0,25 grama. Cveta u junu, julu, a ponekad i u avgustu. Može se naći kao korov na pašnjacima, oranicama i ruderalnim staništima. Vrsta je prilagođena sušnijim staništima, a otporna je i na mraz. Dobro podnosi gaženje i ispašu. Krmna je vrednost osrednja, a semenke jedu ptice.

Izrazito je toploljubiva biljka, pa kasno počinje i rano završava s vegetacijom. Jedna je od trava s najkraćom vegetacijom.

Dugotrajna je vrsta, koja u odgovarajućim uslovima može ostati vrlo prodorna. Zakorovljuje suve oranice i vinograde. Zbog svog niskog rasta nije pogodna za košenje. Njena glavna prednost je što podnosi velike vrućine i jake suše. U vreme letnjih suša, dok ostale trave prestaju rasti, ona nastavlja s porastom i na taj način "premošćuje" taj zastoj u porastu ostalih trava koji traje do jesenjih kiša.

Hranljiva joj je vrednost vrlo varijabilna, zavisi u prvom redu od đubrenja i vremena korištenja. Vrlo povoljno reaguje na đubrenje, a treba je koristiti pre nego procveta.

Izvor:

  • prof.dr.sc. M. Stjepanović, prof.dr.sc. Z. Štafa, prof.dr.sc. G. Bukvić; Trave za proizvodnju krme i semena; 2008.
  • Dr. sc. M. Knežević; Azemljištas korovne, ruderalne i aprilačke flore; 2006.

Zubača puzava, zubača obična - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

COMON