Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeva

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i glavnina se nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni i na dugim peteljkama. Cvetovi su jednopolni, a biljka jednodomna. Cvetovi traju samo jedan dan. Najčešće ih oprašuju pčele. Seme je ovalno i spljošteno, krem-bele boje i apsolutne težine 150 - 350 g.

Najukusnija je čvrsta bundeva, teška u odnosu na veličinu i mat boje kore (ne sjajne). Najukusnija ima i najvišu prehrambenu vrednost. Bundeve sa mekom korom treba izbegavati, jer to može biti znak da je vodenasta i neukusna, a delovi natopljeni vodom ili plesni znak su kvarenja. Lako se kvari kad je oštećena. Iako je bundeva za konzumaciju dostupna od avgusta do marta, najbolja je u jesen, u oktobru i novembru, kada je koncentracija hranjivih materija najviša, ukus najbolji, a cena najniža.

Današnja bundeva razvila se iz divlje bundeve, koja je rasla na području između Gvatemale i Meksika. Indijanci su se prema njoj odnosili sa takvim poštovanjem da su je sahranjivali sa umrilia, kao hranu na njihovom poslednjem putovanju.

Bundeva smokvolisna

Engleski naziv: Asian pumpkin, pumpkins Siamese | Latinski naziv: Cucurbita ficifolia Bouche

Bundeva smokvolisna

Bundeva smokvolisna ima prugastu zeleno-belu koru, sličniju lubenici, a listovi su joj slični listu smokve, ima belo meso kao i miris i ukus kao nezrela lubenica. Od nje se pripremaju voćni kompoti i džem. Plodovi su joj srednje veličine, dosta veliki, a uprkos tome uspešno uspeva na ogradama.

Bundeva zimska, zimska tikva

Engleski naziv: Winter squash | Latinski naziv: Cucurbita mixta Pangalo

Bundeva zimska, zimska tikva

Bundeva zimska, zimska tikva seje se početkom maja na otvoreno - nakon opasnosti od mrazeva. Cvetovi su joj narandžaste boje, plodovi isprva zeleno-beli, ali kako sazrevaju tako poprimaju karakterističnu narandžasto-krem boju spolja, a jarko narandžastu boju iznutra. Odličan je izvor magnezijuma, mangana, kalijuma, vlakana kao i vitamina C i A. Razmnožava se semenom. Voli sunčana mesta, jednogodišnja je biljka i uništavaju je mrazevi. Plodovi se beru pre prvih mrazeva, obavezno s nekoliko centimetara stabljike jer bez nje brzo počnu truliti. Na sobnoj temperaturi može ostati sve do proleća, pa je zato i nazivaju i zimska tikva.

Stočna tikva

Engleski naziv: Ordinary gourd, gourd Poland, gourd, Budimka, yellow squash, Field pupkin | Latinski naziv: Cucurbita pepo L.

Stočna tikva

Stočna tikva daje plodove teške 25 - 100 kg i kod nas se gaji uglavnom za stočnu hranu. Sočno meso plodišta vrlo je pogodno za ishranu domaćih životinja tokom zime kada ono predstavlja najznačajniju svežu stočnu hranu. Od nadzemne biomase (vreže) može se dobiti dobra stočna hrana ili silaža.

Jednogodišnja je zeljasta biljka sa vretenastim korenovim sistemom koji se većinom razvija u površinskom sloju zemljišta i ima veliki porast. Stablo je u sredini prazno, vrežasto, puzavo, na poprečnom preseku rebrasto i obraslo kratkim bodljama. U povoljnim uslovima dostiže dužinu do 10 m. Listovi imaju duge peteljke i velike, srcolike liske, petostuko urezane, obrasle sitnim dlakama i na ivici nazubljene. Cvetovi su jednopolni, žute boje i petodelne građe. Ženski su sitniji i razvijaju se na bočnim granama, a muški krupniji i razvijaju se na glavnom stablu.

Pri gajenju zahteva mnogo vode kao i zbog dobro razvijenog korena velike je usisne moći, dobro podnosi sušu. Optimalne temperature za razvoj vegetativnih organa su 22 – 25 °C, a za razvoj generativnih iznad 25 °C.

Bundeva - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

BIJELA DOMAĆA

NARANČASTA

SIVA DOMAĆA

Bundeva @ KLUB

Valjda ću i ja nekad u životu uzgojiti ovoliku bundevu. Ovo drugo već imam ;-)

#mojabašta Udružena sadnja "Tri sestre"-kukuruz,pasulj, tikvice(tikve,bundeve)

Ručak na dekici Ljeto je kao stvoreno za vikend putovanja i nova iskustva u prirodi, a jedno od njih neka bude piknik, točnije Piknika, projekt dviju prijateljica koje su našle način kako ponuditi urbanim obiteljima boravak u prirodi i ručak na dekici. Kad su prije nešto više od dvije godine, dvije...

+4

E od ove sam ostavila sjeme. Slatka, brašnasta. Kraljica bundeva ;)

Najpoznatija poljoprivredna kultura u Kikindi, ludaja, odnosno bundeva, može da se iskoristi na nekoliko različitih načina. Članice Udruženja žena Iđoš, odlučile su da naprave pekmez od ludaje, potom su ga brendirale, a kupcima ponudile i sokove i likere od tog slatkog povrća. Ceo projekat započet j...

Vreme je da se počastimo slanim i slatkim jelima od bundeve!

Pita od bundeve sa domaćim, vučenim korama je najlepša poslastica koju možete napraviti u ovim prohladnim jesenjim danima!

+4

Mogu li bundeve da rastu na drvetu? Mogu.