Pretraživanje baze sortne liste
Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne
Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i glavnina se nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni i na dugim peteljkama. Cvetovi su jednopolni, a biljka jednodomna. Cvetovi traju samo jedan dan. Najčešće ih oprašuju pčele. Seme je ovalno i spljošteno, krem-bele boje i apsolutne težine 150 - 350 g.
Najukusnija je čvrsta bundeva, teška u odnosu na veličinu i mat boje kore (ne sjajne). Najukusnija ima i najvišu prehrambenu vrednost. Bundeve sa mekom korom treba izbegavati, jer to može biti znak da je vodenasta i neukusna, a delovi natopljeni vodom ili plesni znak su kvarenja. Lako se kvari kad je oštećena. Iako je bundeva za konzumaciju dostupna od avgusta do marta, najbolja je u jesen, u oktobru i novembru, kada je koncentracija hranjivih materija najviša, ukus najbolji, a cena najniža.
Današnja bundeva razvila se iz divlje bundeve, koja je rasla na području između Gvatemale i Meksika. Indijanci su se prema njoj odnosili sa takvim poštovanjem da su je sahranjivali sa umrilia, kao hranu na njihovom poslednjem putovanju.
Engleski naziv: Asian pumpkin, pumpkins Siamese | Latinski naziv: Cucurbita ficifolia Bouche
Bundeva smokvolisna ima prugastu zeleno-belu koru, sličniju lubenici, a listovi su joj slični listu smokve, ima belo meso kao i miris i ukus kao nezrela lubenica. Od nje se pripremaju voćni kompoti i džem. Plodovi su joj srednje veličine, dosta veliki, a uprkos tome uspešno uspeva na ogradama.
Engleski naziv: Winter squash | Latinski naziv: Cucurbita mixta Pangalo
Bundeva zimska, zimska tikva seje se početkom maja na otvoreno - nakon opasnosti od mrazeva. Cvetovi su joj narandžaste boje, plodovi isprva zeleno-beli, ali kako sazrevaju tako poprimaju karakterističnu narandžasto-krem boju spolja, a jarko narandžastu boju iznutra. Odličan je izvor magnezijuma, mangana, kalijuma, vlakana kao i vitamina C i A. Razmnožava se semenom. Voli sunčana mesta, jednogodišnja je biljka i uništavaju je mrazevi. Plodovi se beru pre prvih mrazeva, obavezno s nekoliko centimetara stabljike jer bez nje brzo počnu truliti. Na sobnoj temperaturi može ostati sve do proleća, pa je zato i nazivaju i zimska tikva.
Engleski naziv: Ordinary gourd, gourd Poland, gourd, Budimka, yellow squash, Field pupkin | Latinski naziv: Cucurbita pepo L.
Stočna tikva daje plodove teške 25 - 100 kg i kod nas se gaji uglavnom za stočnu hranu. Sočno meso plodišta vrlo je pogodno za ishranu domaćih životinja tokom zime kada ono predstavlja najznačajniju svežu stočnu hranu. Od nadzemne biomase (vreže) može se dobiti dobra stočna hrana ili silaža.
Jednogodišnja je zeljasta biljka sa vretenastim korenovim sistemom koji se većinom razvija u površinskom sloju zemljišta i ima veliki porast. Stablo je u sredini prazno, vrežasto, puzavo, na poprečnom preseku rebrasto i obraslo kratkim bodljama. U povoljnim uslovima dostiže dužinu do 10 m. Listovi imaju duge peteljke i velike, srcolike liske, petostuko urezane, obrasle sitnim dlakama i na ivici nazubljene. Cvetovi su jednopolni, žute boje i petodelne građe. Ženski su sitniji i razvijaju se na bočnim granama, a muški krupniji i razvijaju se na glavnom stablu.
Pri gajenju zahteva mnogo vode kao i zbog dobro razvijenog korena velike je usisne moći, dobro podnosi sušu. Optimalne temperature za razvoj vegetativnih organa su 22 – 25 °C, a za razvoj generativnih iznad 25 °C.
ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3
BIJELA DOMAĆA
NARANČASTA
SIVA DOMAĆA
Poljoprivredno gazdinstvo Branislava Bađonskog u Kulpinu kod Bačkog Petrovca već šest godina se bavi proizvodnjom bundeva, odnosno tikava tamburica i od kojih se prave poslastice. Bađonski je odavno u poljoprivredi, godinama je sejao kukuruz, soju, pšenicu, a onda je poželeo da se oproba i u nekoj d...
Najpoznatija poljoprivredna kultura u Kikindi, ludaja, odnosno bundeva, može da se iskoristi na nekoliko različitih načina. Članice Udruženja žena Iđoš, odlučile su da naprave pekmez od ludaje, potom su ga brendirale, a kupcima ponudile i sokove i likere od tog slatkog povrća. Ceo projekat započet j...
Dani ludaje u Kikindi su za nama. Šta mislite koliko je težila najteža bundeva Radovana Zakića iz Kikinde a odakle dolazi apsolutni rekorder po pitanju težine i koliko teži? Ostavite svoju procenu u komentarima a mi vam ogdovore na ova pitanja donosimo u najnovijem članku samo na našem portalu.
Lidija Pribelja
pre 10 meseci
Ovo čudovište je teško 444kg. A apslutni rekorder dolazi iz Mađarske i ima neverovatnih 865kg. Sve pitam, kako ljudi proizvedu ovakve gigante? Ovo čudovište je teško 444kg. A apslutni rekorder dolazi iz Mađarske i ima neverovatnih 865kg. Sve pitam, kako ljudi proizvedu ovakve gigante?
Pita od bundeve sa domaćim, vučenim korama je najlepša poslastica koju možete napraviti u ovim prohladnim jesenjim danima!
Julijana Kuzmić
pre 1 godinu
Nego šta! Samo se to od slatkiša jede ovih dana :D Nego šta! Samo se to od slatkiša jede ovih dana :D
Zvala se ona gibanica, gužvara, zeljanica, krompiruša, burek, bundevara, sa višnjama ili jabukama uvek joj se obraduju svi za stolom!
That_Miodrag
pre 1 godinu
Burek sa sirom! (da malo nerviramo Bosance-Hercegovce ovde kojima je to nezamisliv koncept, samo "sirnica" im postoji. A i inače samo sa sirom i Više [+] pravim, nekad baš klot samo sir, nekad gibanica, i retko s jabukama, bez šećera)
Zdrava, mirisna, čarobna bundeva može da se pripremi na sto načina!
U Banatu gajenje bundeve ima dugu istoriju, a u Kikindi se čak u njenu čast tradicionalno održava menifestacija "Dani ludaje". ”U Vojvodini generalno ima dosta potencijala za uzgoj bundeve, pogotovo kod nas u južnom Banatu. Potrebno je samo da se podigne svest ljudi da je mnogo bolje konzumirati dom...
Počela je sezona žutih bundeva − tamburica. Suva i topla klima nije ni njima godila, zbog čega su prinosi niži, kaže poljoprivrednik iz Đurđeva, Aleksandar Šovljanski, koji godinama gaji muskante tikve − tamburice. ”Nije teško gajiti tamburice, premda nijedan poljoprivredni posao nije lak. Ali, za r...