Crni koren

Engleski naziv: Black salsify | Latinski naziv: Scorzonera hispanica L.

Crni koren

Crni koren je slabo poznato povrće koje zbog svoje hranidbene i zdravstvene vrednosti zaslužuje više pažnje u promociji raznovrsne i zdrave ishrane. Višegodišnja je biljka, ali se gaji kao jednogodišnja.

Koren može biti dugačak 30 cm, prečnika do 4 cm, valjkastog oblika s tupim vrhom. Rozeta se sastoji od lancetastog lišća, a stabljika je visine 60 – 120 cm nosi cvasti s žutim cvetovima. Plod je jednosemena ahenija štapičastog oblika. U 1 g može biti 70 do 100 semena koje brzo gube klijavost.

Agroekološki uslovi za gajenje crnog korena

Temperatura

Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 20 – 25 ºC, a na oko 10 ºC nicanje je vrlo sporo i traje do 3 nedelje. Za vegetativni rast najpovoljnije su blage temperature 15 – 22 ºC, a biljka može dobro podneti niske temperature, pa u kontinentalnim područjima može da prezimi bez posebne zaštite.

Voda

Umerena vlažnost zemljišta bitna je za razvoj dobrog korena, ali ne podnosi stagnirajuću vodu. Za vreme duže suše može odbaciti lišće i ući u mirovanje. Tokom letnjih meseci navodnjavanje je preduslov dobrog prinosa.

Zemljište

Za gajenje crnog korena potrebna su duboka, strukturna zemljišta bez skeleta, dobrog kapaciteta za vodu i vazduh, neutralne ili blago alkalne reakcije.

Agrotehničke mere u gajenju crnog korena

Plodored

Crni koren zauzima površinu gotovo cele godine. Najmanje 3 – 4 godine ne sme se sejati na istu površinu. Najbolje predkulture su žitarice ili krompir.

Obrada zemljišta

Zemljište se duboko obrađuje uz primenu podrivača u zimu, a predsetvena obrada se obavlja u proleće.

Nega zasada

U fazi početnog sporog rasta nije preporučiva međuredna obrada jer su u to vreme biljke vrlo osetljive. Kada se biljke bolje razviju, potrebne su još dve kultivacije uz prihranu.

Đubrenje

U predsetvenoj pripremi ili još pri jesenjoj obradi đubri se kalijumovim i fosfornim đubrivima, a azot se dodaje u dve prihrane, prvi put kada počne intezivniji rast, a drugi put početkom avgusta. Za prinos korena od 20 t/ha đubri se s 110 kg/ha azota, 45 kg/ha fosfora i 150 kg/ha kalijuma.

Setva i sadnja crnog korena

U kontinentalnom području seje se početkom aprila. U porodičnim vrtovima, gde će se koren ručno vaditi, može se sejati na razmak redova od 25 cm, a gde je predviđena mehanizovana obrada na 35 – 45 cm. Uz dobru klijavost semena (oko 80 %) seje se 12 – 14 kg/ha, planirajući 50 – 60 biljaka/m2. Optimalna dubina setve iznosi 3 – 4 cm.

Berba i skladištenje crnog korena

Crni koren vadi se kasno u jesen ili rano u proleće, a može i zimi ako zemlja nije smrznuta. Iako postoje kombajni za vađenje crnog korena, manji proizvođači vade ga različitim adaptiranim mašinama. Lišće se može prethodno pokositi, ili se reže nakon vađenja 2 do 3 cm iznad glave korena. U dobrim uslovima može se postići prinos od 20 – 25 t/ha.

Za prodaju na tržištu crni koren pakuje se u manje gajbice ili kutije po 5 – 12 kg. Može se dobro skladištiti u podrumima pokriven peskom ili u trapovima, a u hladnjači na temperaturi od 0 – 1 ºC i relativnoj vlazi vazduha 95 – 97 % do 6 meseci.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Crni koren - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

EINJÄHRIGE RIESEN