Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Crni koren

Engleski naziv: Black salsify | Latinski naziv: Scorzonera hispanica L.

Crni koren

Crni koren je slabo poznato povrće koje zbog svoje hranidbene i zdravstvene vrednosti zaslužuje više pažnje u promociji raznovrsne i zdrave ishrane. Višegodišnja je biljka, ali se gaji kao jednogodišnja.

Koren može biti dugačak 30 cm, prečnika do 4 cm, valjkastog oblika s tupim vrhom. Rozeta se sastoji od lancetastog lišća, a stabljika je visine 60 – 120 cm nosi cvasti s žutim cvetovima. Plod je jednosemena ahenija štapičastog oblika. U 1 g može biti 70 do 100 semena koje brzo gube klijavost.

Agroekološki uslovi za gajenje crnog korena

Temperatura

Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 20 – 25 ºC, a na oko 10 ºC nicanje je vrlo sporo i traje do 3 nedelje. Za vegetativni rast najpovoljnije su blage temperature 15 – 22 ºC, a biljka može dobro podneti niske temperature, pa u kontinentalnim područjima može da prezimi bez posebne zaštite.

Voda

Umerena vlažnost zemljišta bitna je za razvoj dobrog korena, ali ne podnosi stagnirajuću vodu. Za vreme duže suše može odbaciti lišće i ući u mirovanje. Tokom letnjih meseci navodnjavanje je preduslov dobrog prinosa.

Zemljište

Za gajenje crnog korena potrebna su duboka, strukturna zemljišta bez skeleta, dobrog kapaciteta za vodu i vazduh, neutralne ili blago alkalne reakcije.

Agrotehničke mere u gajenju crnog korena

Plodored

Crni koren zauzima površinu gotovo cele godine. Najmanje 3 – 4 godine ne sme se sejati na istu površinu. Najbolje predkulture su žitarice ili krompir.

Obrada zemljišta

Zemljište se duboko obrađuje uz primenu podrivača u zimu, a predsetvena obrada se obavlja u proleće.

Nega zasada

U fazi početnog sporog rasta nije preporučiva međuredna obrada jer su u to vreme biljke vrlo osetljive. Kada se biljke bolje razviju, potrebne su još dve kultivacije uz prihranu.

Đubrenje

U predsetvenoj pripremi ili još pri jesenjoj obradi đubri se kalijumovim i fosfornim đubrivima, a azot se dodaje u dve prihrane, prvi put kada počne intezivniji rast, a drugi put početkom avgusta. Za prinos korena od 20 t/ha đubri se s 110 kg/ha azota, 45 kg/ha fosfora i 150 kg/ha kalijuma.

Setva i sadnja crnog korena

U kontinentalnom području seje se početkom aprila. U porodičnim vrtovima, gde će se koren ručno vaditi, može se sejati na razmak redova od 25 cm, a gde je predviđena mehanizovana obrada na 35 – 45 cm. Uz dobru klijavost semena (oko 80 %) seje se 12 – 14 kg/ha, planirajući 50 – 60 biljaka/m2. Optimalna dubina setve iznosi 3 – 4 cm.

Berba i skladištenje crnog korena

Crni koren vadi se kasno u jesen ili rano u proleće, a može i zimi ako zemlja nije smrznuta. Iako postoje kombajni za vađenje crnog korena, manji proizvođači vade ga različitim adaptiranim mašinama. Lišće se može prethodno pokositi, ili se reže nakon vađenja 2 do 3 cm iznad glave korena. U dobrim uslovima može se postići prinos od 20 – 25 t/ha.

Za prodaju na tržištu crni koren pakuje se u manje gajbice ili kutije po 5 – 12 kg. Može se dobro skladištiti u podrumima pokriven peskom ili u trapovima, a u hladnjači na temperaturi od 0 – 1 ºC i relativnoj vlazi vazduha 95 – 97 % do 6 meseci.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Crni koren - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

EINJÄHRIGE RIESEN