Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kapar

Engleski naziv: Caper, capers, capri | Latinski naziv: Capparis spinosa L.

Kapar

Kapar je dugogodišnja biljka iz porodice Capparidaceae. To je pretežno tropska i subtropska biljka, ali uspeva i na obalama Sredozemnog mora.  Na pustim ostrvima ima ga znatno više jer ga stoka, naročito ovce i koze nemilosrdno brsteći uništavaju.

Raste kao žbun. Stabljika je drvena sa mnogobrojnim prutićima koji vise. Dugi su i do 2 metra. Koren je uspravan. Listovi su mesnati, naizmenični, okruglasti, goli, a na licu sjajni. Zelene je boje. Cvet je dvopolni,  mirisan, smešten na dugoj dršci. Izrazito je velik i sastavljen od četiri nežne bele ili ružičasto-ljubičaste latice. Prašnici su ružičasti i vrlo brojni (60 – 100). Ima plav plodnik koja se nalazi na dugoj drški i sadrži mnogo semenih zametaka. Cveta od maja do avgusta, a cvetovi se otvaraju samo jednom, kratko između jutra i podneva.

Cvetni pupoljci se ostave dva dana u kući da se osuše. Obično se sortiraju po veličini. Skinu se drške i stavljaju u dobro vinsko sirće. Na 1 kg pupoljaka ulije se 1 litra sirćeta. Sirće mora biti jako i kvalitetano jer se inače kapar pokvari. Radi sigurnosti pre sirćeta neki ih posole i ostave u soli dva dana. Potom ih isperu hladnom vodom i stave u bocu s sirćetom i drže na suncu 10 dana. Posle toga menjaju sirće i malo ga razrede. Neki pak cvetne pupoljke sole. Ovako pripremljeni kapar omiljeni su začin i dodatak jelu. Ukus im je trpak, gorak, aromatičan i malo kiseo. Cvetovi sadrže eterična ulja, pa se koriste u medicini, pupoljci cveta koriste se kao dodatak jelima, a sama biljka smatra se i afrodizijakom.

Agroekološki uslovi za gajenje kapara

Podnosi niske temperature, do -8 °C. Voli mesta izložena suncu, zaštićena od jakih vetrova na visinama od 60 m nadmorske visine. Žbunovi kapara, u zavisnosti od od vrste, uspevaju na suvom zemljištu ili u plitkoj, morskoj vodi. Voli lagana rastresita do srednje teška zemljišta, bogata skeletom. Podnosi i viši sadržaj aktivnog kreča kao i slana zemljišta i posolicu (nastaje delovanjem vetra na more, kad vetar duvanjem preko uzburkanog mora podiže kapljice morske vode i stvara "morski dim".). Posolicu na listovima 'koristi' u periodu sušnih i toplih letnjih dana, za folijarno dobijanje vode na način da iz posolice 'sisa' vodu koju ona noću skuplja iz vlage u vazduhu. Uspešno niče na mestima 'čistim' od raznih humusa s gljivicama i bakterijama jer mu one unište klicu pre nego se ona i žilice razviju iz dosta tvrde opne semena.

Agrotehničke mere u gajenju kapara

U proleće nakon nicanja izdanaka može se pre kiše ili zalivanja prihraniti sa azotnim đubrivom. Rezidba se obavlja u dva navrata, i to prvi puta u jesen, a drugi put početkom proleća, kada se izdanci potpuno odrežu ne ostavljajući niti jedan pupoljak. Tako prisiljavamo kapar da "potera" izdanal, jer on cveta i daje plod samo na jednogodišnjim izdancima. U proleće 30 - 40 dana nakon izbijanja letorasta možemo ih prorediti, pa će oni koji ostanu biti jači, duži i rodniji, a time ćemo ujedno oblikovati žbun da bude prosvetljen i lep.

Setva / sadnja kapara

Kapar se može uzgajati na balkonu ili u vrtu s tim da se lonac unese u kuću od 15. oktobra do 1. maja.

Osušene semenke sade se u februaru ili martu, tada je sigurno da ih neće pojesti mravi. Napravi se smesa kreča i malo zemlje i od toga izradi grudvica veličine badema. U sredinu se smesti semenka i pincetom sve ugura što dublje u šupljinu zida. Pri tome se bira sunčano mesto jer na vlažnim mestima kapar strada od gljivičnih oboljenja.

U rasadnicima se gaje sadnice koje se kasnije početkom proleća sade na pripremljeno zemljište. Iskopaju se jamice duboke 30 cm, a udaljene jedna od druge 2 m. U jamice se stavi stajsko đubrivo i pomeša sa šljunkovitom zemljom. Koren kapara je jako osetljiv, pa kod sadnje treba pripaziti. Počinje obilno da rađa tek u petoj godini. Uz dobru negu žbunovi mu traju 30 – 40 godina.

Semenke se mogu staviti i u suvu smokvu i utisnuti u pukotinu na zidu. Povremeno se malo zalije. Utisne se više semena u smokvu jer uspeh nije 100 %-tni.

Berba i skladištenje kapara

Cvetni pupoljci se beru dok su potpuno zatvoreni. Berba počinje krajem maja ili u junu, a obavlja se svakog drugog ili trećeg dana. Što su cvetni pupoljci manji, tvrđi i okrugliji, to su bolji. Čim se cvetni pupoljci počnu malo otvarati ili su previše veliki, ne beru se, već puštaju da se rascvetaju. Plod je crvenkasto jajast na dugoj dršci, a semenke su bubrežaste i takođe crvenkaste. Računa se da jedan žbun u povoljnoj godini može dati od 0, 5 – 2, 5 kg cvetnih pupoljaka, što je kod samonikliog kapara teško kontrolisati.

Još zatvoreni pupoljci beru se ručno u rano proleće sirovi i nisu jestivi. Tek nakon jednodnevnog sušenja i potapanja u morsku vodu, slani rastvor, sirće ili ulje, spremni su za upotrebu. Pritom nastaje kiselina, koja daje njihov pikantan ukus. Kapar treba biti zatvoren, maslinast do plavo-zeleni i što manji. Tada je najboljeg ukusa, ali je zbog teže berbe i skuplji.

Kapar - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

DUBROVAČKA KAPRA

PALAGRUŽA, PALAGRUŠKA KAPRA

SAINT ANDREA

Kapar @ KLUB

Predstavljeni traktor simbolizira sve promjene u evoluciji ove serije do sada - više konjskih snaga, više kapaciteta i više mišića...Uskoro detaljnije o ovoj temi čitajte na Agroklubu !

+3

Na druženju u Hrvatskoj koje je bilo u petak 10.05.2022 imali smo prilike da posetimo fascinantan plastenik velik 4,5ha koji proizvodi paradajz za domaće tržište u Hrvatskoj. Staklenik koristi nove revolucionarne medote proizvodnje bez zemlje. Biljke rastu u kokosovim vlaknima koje se navodnjavaju s...

+7

ORGANSKO VOĆARSTVO. Organska poljoprivreda je proizvodnja poljoprivrednih proizvoda bez upotrebe veštačkih materija sintetičko hemijskog porekla tokom ciklusa proizvodnje, odnosno ne upotrebljavaju se mineralna đubriva, pesticidi i veštačke materije koje deluju stimulativno na rast i razvoj biljaka,...

Proglašenje 2024. za Međunarodnu godinu kamila ima za cilj jačanje svesti o značaju ovih životinja koje na više kontinenata predstavljaju i značajan ekonomski potencijal i uslov opstanka miliona porodica starosedelaca. Kako se navodi na sajtu Svetske organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), G...

Beogradska otvorena škola (BOŠ) je novi nacionalni EU Resurs centar za civilno društvo (EUNRC) u periodu od 2023. do 2026. godine. EUNRC je mesto podrške za predstavnike civilnog društva koji rade na približavanju Srbije Evropskoj uniji. Ovaj resurs centar će pomagati rast i razvoj organizacija i ne...

Eko vino iz Nadina Vinariju vode otac Šime Škaulj i sin Tomislav. Jedna od najljepših hrvatskih vinskih priča počela je i još uvijek traje u Ravnim kotarima u mjestu Nadin. To malo mjesto u benkovačkoj općini bilo je okupirano devedesetih godina te se nakon Oluje i povratka stanovništva već 1996. kr...

+4

Ovaj stroj nudi impresivan raspon mogućnosti rukovanja teretom s maksimalnim kapacitetom od 3.700 kg i visinom podizanja od 6,9 metara. Spremnik za gorivo od 120 litara i snažna hidraulična pumpa (150 l/min pri 270 bar) zadovoljit će potrebe i najekstremnijih korisnika. Više na: https://bit.ly/2Xojp...

1216 tona voća i bilja se osuši dnevno u MAT-ING sušarama u 7 zemalja na 3 kontinenta, a taj broj raste iz meseca u mesec. Kapacitet naših konfiguracija se kreće od 3 do 12 tona sušenog voća dnevno. Energetska efikasnost krasi naše sušare, kao što suvo voće krasi zdraviji život - Imate izbor!

Upravni odbor Udruženja odgajivača ovaca Srbije obezbedio je lokaciju za izgradnju savremene klanice ovčjeg i jagnjećeg mesa u šumadijskoj opštini Knić. Plan je da klanica počne sa radom do septembra 2023. godine, a njen kapacitet iznosiće i do 100.000 jagnjadi godišnje. Kako su rekli u Opštini Knić...

Rumunska crnomorska luka Konstanca zabeležila je najveći izvoz žitarica u 2023. zahvaljujući porastu pošiljki iz Ukrajine i tekućim infrastrukturnim projektima koje finansira Evropska unija, saopštila je lučka uprava. Ukupan promet robe iznosio je 92,5 miliona tona u 2023. godini, što je 22,5 odsto...

Kupcima u inostranstvu prošle godine najviše smo prodavali smrznuti kukuruz šećerac, grašak, papriku. Prostora za povećanje izvoza i te kako ima, kažu stručnjaci, pre svega, izvoza prerađenog povrća, ali je za to potrebno da se promeni način organizovanja proizvođača, tehnologija gajenja i prerade,...

Odlični pošipi Todor u Zagrebu Gostovanje čarske vinarije Todor sa Korčule u Češkom domu u Zagrebu na tribini/promociji "Vrijeme je ZA..."potvrdilo je da vinogradari i vinari koji su svoje grožđe prodavali mogu i sami imati svoje odlično vino. Upravo to su napravili braća Jurica i Željko Tomić u 202...

+4