Karda

Engleski naziv: Cardoon | Latinski naziv: Cynara cardunculus L.

Karda

Karda je višegodišnja biljka s dubokim, razgranatim korenom i lancetastim (dlakavim i bodljikavim) lišćem koje čini rozetu. Cvetovi su skupljeni u cvet i svetlo ljubičaste boje, a plod je ahenija. U 1 g može biti 20 – 30 plodova, odnosno semena. Po ukusu je slična artičoki.

Agroekološki uslovi za gajenje karde

Temperatura

Minimalna temperatura rasta karde iznosi 7 – 8 °C, a optimalna 16 – 18 °C. Biljka može podneti blage niske temperature ispod 0 °C.

Voda

Za vreme letnjih suša i visokih temperatura bez navodnjavanja ulazi u mirovanje. U to vreme potrebno je navodanjavati svaka 2 nedelje sa po 400 – 500 m3 vode/ha.

Zemljište

Najbolje uspeva na dubokim, strukturnim i provetrenim zemljištima uz pH 6,5 do 7.

Agrotehničke mere u gajenju karde

Plodored

Karda se gaji 3 do 4 godine na istom mestu.

Obrada zemljišta

Za višegodišnji zasad potrebna je duboka obrada zemljišta do 40 cm s podrivanjem.

Đubrenje

Za višegodišnje gajenje pri zasnivanju zasada preporučuje se primena organskih đubriva (stajsko đubrivo, kompost) 50 – 70 t/ha kao i mineralni azot, fosfor i kalijum. Pre zasnivanja zasada startne količine fosfora i kalijuma daju se dublje u zemljište, a količine azota potrebne tokom vegetacije dodaju se u prihrani.

Nega zasada

Mere nege tokom vegetacije sastoje se od međuredne obrade, prihrane, a u letnjom periodu navodnjavanje.

Setva / sadnja karde

Karda se može uzgajati kao jednogodišnja ili višegodišnja kultura, i to iz semena, zelenih reznica, ukorenjenih reznica sa spavajućim pupoljcima ili delenjem busena. Ako se gaji iz semena, seje se u martu ili aprilu na međuredni razmak 120 cm i 30 – 40 cm u redu, na 3 – 5 cm dubine s 2 – 3 kg semena/ha.

Berba i skladištenje karde

Od setve ili prolećne sadnje do berbe treba 6 – 9 meseci. Tri do četiri nedelje pre planirane berbe karda se izbeljuje. Najstariji način je da se biljke zagrnu zemljom do 2/3 visine ili se rozete omotaju crnom PE folijom, tako da 1/3 vrhova lišća ostane slobodna. Bere se samo unutarnji deo biljke. Taj deo prema trgovačkim normama teži 1,5 – 3 kg, a ima 9 – 14 listova.

Od ubrane rozete prekrate se vrhovi lišća, rozeta veže kanapom ili gumicom, a više njih veže se u snopove za prevoz. Mogu se pakovati u odgovarajuće kutije ili gajbice. U hladnjači na 0 °C i 90 – 95 % relativne vlage vazduha može se održati do 2 meseca.

Izvor: R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Karda - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

VIOLET DE PROVANCE

Karda @ KLUB

Godina za pamćenje Godina 2020. ostat će zabilježena po zdravom i slatkom grožđu. Izuzetak su samo oni čije su vinograde napali tuča i mraz. Kao i svaka vinogradarska godina i 2020. imala je svoje izazove s obzirom na vremenske prilike ali nije bilo stresnih situacija poput onih u prošloj vegetacijs...

+2

Berba grožđa u vrtu terase Oleander Na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade uz visoke mjere opreza i manji krug uzvanika održana je jedinstvena jesenska berba grožđa i predstavljanje prvog limitiranog izdanja butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom Vlade Krauthakera,...

+3

Korlatove premijere Premijerno su predstavljene razne berbe vrhunskih vina Korlat u zagrebačkom restoranu Zinfandel's u hotelu Esplanade. Bile su to premijere Korlat Merlot 2016, Korlat Cabernet Sauvignon 2016, Korlat Syrah 2016. te novog vina iz Supreme linije Korlat Supreme Cuvee 2013, koje je spo...

+3