Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Karfiol

Sinonim: - | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Karfiol

Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po celom svetu. Korenov sistem je slabo razvijen, lišće je jajasto, dugo sa debelom lisnom drškom, a položaj se razlikuje prema sorti. Ima visoku hranjivu vrednost, sadrži 11-13 % suve materije, 2,5-3 % belančevina i od 0,8-1 % mineralnih materije. Gaji se od ranog proleća do kasne jeseni iz rasada.

Agroekološki uslovi

Temperatura

Dobro uspeva u uslovima umerene temperature od 13-20 ºC i dovoljne vlage u zemljištu i vazduhu. Kod visokih temperatura vazduha iznad 28 ºC, glavice ostaju sitne, rastresite, neugledne i kao takve gube tržišnu vrednost. 

Voda

Karfiol ima velike zahteve za vodom, pa se idealnim uzgojem smatra onaj kada je primenjen sistem navodnjavanja kap po kap jer sistem navodnjavanja putem orošavanja ostavlja glavice vlažnima pa su one podložne napadu prouzrokovača bolesti.

Zemljište

Za svoj rast i razvoj zahteva zemljišta slabo kisele reakcije pH od 6,0-6,5. Zemljište treba biti rastresito i bogato humusom.

Agrotehničke mere

Plodored

Karfiol i ostale kulture iz porodice kupusnjača ne smeju se uzgajati na istoj površini najmanje 3 godine naročito na zemljištima kiselije reakcije.

Obrada zemljišta

Za ranu prolećnu sadnju osnovna obrada zemljišta uz startno đubrenje s povećanom količinom fosfora i kalijuma obavlja se u jesen. Dobro je već i u jesen pripremiti uzdignute gredice da se u proleće zemljište što pre osuši i ugreje. Pre sadnje zemljište se tretira herbicidima za tu namenu. Može se primeniti i malč od biorazgradive prozirne folije koji pospešuje zagrevanje zemljišta, a ako se primenjuje crna PE folija izbegava se upotreba herbicida. Kad se sadi u kasno proleće ili leto karfiol obično dolazi kao drugi usev, pa nakon skidanja predkulture treba ukloniti biljne ostatke kao i zemljište površinski obraditi da se dobije zrnasti sloj zemljišta pogodan za sadnju kao i uspešno ukorenjavanje rasada. Pre sadnje važno je navlažiti zemljište na dubinu od 30 cm na 70-80 % poljskog kapaciteta zemljišta za vodu.

Đubrenje

Ako je u jesenjem periodu uneseno u zemljište 20-30 t/ha zrelog stajskog đubriva, u prolećnom periodu dodaje se od 400 do 600 kg/ha NPK mineralnog đubriva, lakotopljivog i brzo pristupačnog biljci. Za svakih 1000 kg cvetnih glava treba staviti na raspolaganje 40 kg azota, 16 kg fosfora i 50 kg kalijuma. Osnovnom obradom u zemljište se zaorava 40-50 t/ha stajskog đubriva + NPK 7-20-30 ili NPK 8-26-26 u količini 10-15 dkg/ m2.

Setva i sadnja

Kasne jesenje sorte sade se na razmak 60 x 70 cm ili 24.000 biljaka/ha, a rani gajenje može biti gušći i sklop biljaka veći.

Nega zasada

Da bi se dobile snežno bele glavice karfiola i da bi se sprečilo žućenje glavica od direktnog delovanja sunčeve svetlosti, spoljni listovi se poležu iznad glavice i na taj se način zasenjuju. Karfiol se najčešće se gaji u prolećnom periodu u plastenicima, a tokom aprila kada su spoljne temperature iznad 20 ºC i kada su dani sunčani, potrebno je zasenčiti plastičnu foliju bojanjem ili krečenjem da se smanji intenzitet svetlosti i temperature u plasteniku. Karfiol se prihranjuje 1-3 puta u vegetaciji s KAN-om u količini od 100 kg/ha. 

Berba

Prinosi karfiola za ranu prolećnu potrošnju mogu biti od 25-30 t/ha, a prinosi jesenjih sorti kreću se od 20-25 t/ha. Berba karfiola obavlja se ručno, a na velikim površinama mehanizovano i na taj način se ubrzava pakovanje. Bere se za vreme suvog i sunčanog vremena odsecanjem cvetova s lišćem koje ih obavija, a zatim se listovi skrate toliko da samo s bočnih strana zaštićuju cvetove. Nakon berbe pobrani se cvetovi moraju zaštiti od sunčeve svetlosti da ne bi došlo do promene njihove boje. Kod zakasnjele berbe može doći do izduživanja cvetnih grana cvetova, isti bivaju rastresiti i gube boju. Karfiol se nakon berbe može čuvati u skladištu na temperaturi od 0 °C uz relativnu vlagu vazduha 95-99 %. Na taj način se može čuvati do mesec dana. 

Izvori:

  • prof.dr.sc. N. Parađiković i suradnici; Osnove proizvodnje povrća; Koprivnica, 2011.
  • Burza voća i povrća

Karfiol - Sorte

ukupno: 77, aktivno: 44, neaktivno: 33

ABRUZZI

AMERIGO

AMFORA

AMSTERDAM F1

ANDES RS

ARANO

ARFAK F1 RS

ARMADO APRIL

Aviso

BALBOA

BALDO

BELOT

CADILLAC

CANDID CHARM

CAPRIO

CENDIS

CLOVIS

CORNELL

CORTES F1

DAYDREAM

DEENSE EXPORT

ENCANTO

ERFURTER

FARGO

FAVOLA

FLAMENCO

FREMONT

GIPSY

HISPALIS

IDOL

ISADORA

JEREZ

KERNIS

KORLANU

LISABONA

LIVINGSTONE

MAGELLAN

MALIMBA F1

MARCHAPST, WALCHEREN WINTER

MASTER

MERIDOT

MILDIS

MINEAPOLIS

NAUTILUS

NEDCHA

NOMAD

OPTIMIST

OVIEDO

PARADISO F1

PLANA F1 RS

SALOU

SAMPRAS

SANTAMARIA

SEOUL

SERNIO

SIRIA

SKYWALKER

SNOWBALL, PALL DI NEEVE

STARGATE

SYNERGY

TALBOT

TEMPEST

TRENT

TROGIRSKI RANI

TROGIRSKI SREDNJE RANI

VERONICA

WHITE EXCEL

Karfiol @ KLUB

BROKOLI - Brassica oleracea var. botrytis subvar. cymosa. M o r f o l o š k e o s o b i n e (vidi Tablu X, sl. 17 - var. Italica) Brokoli ili brokola je jednogodišnja povrtarska biljka, koja iste godine obrazuje vegetativne i generativne organe. Naime, u povoljnim uslovima cvetni pupoljci cvasti se...

Napredujemo... Tu je još mnogo povrća ali sve raste svojim tokom. Karfiol pikovan danas nadam se da će uspjeti #mojepovrće

+6

Berba karfiola hibrida David F1 se privodi kraju. Krsturski proizvođač je zadovoljan prinosom, a plasman je unapred bio dogovoren po zadovoljavajučoj ceni.

+9

Po prvi put uzgajam hokaido tikve, brokulu i karfiol. Ima li vas iskusnih? Savjeti i preporuke dobrodosli. Ja ne razlikujem koje je karfiol, a koje brokula :)

+6

SEME POVRTARSKIH KULTURA. Pod kvalitetnim semenom podrazumeva se seme koje po svom obliku, veličini, boji, mirisu, čistoći i klijavosti odgovara određenoj vrsti povrća. Dobar proizvođač može po obliku ustanoviti je li seme dozrelo ili nije. Ako je seme smežurano, to je znak da je rano ubrano ili je...

Cena karfiola ove godine je od 150 - 200 dinara za kilogram, a proizvodjaci su zadovoljni ovogodisnjim kvalitetom.

+4

Nakon žetve pšenice primenjeno je mineralno đubrivo, urađeno oranje strnjike, pripremljeno zemljište za sadnju i razvučena creva sistema za navodnjavanje kap po kap, a prošle nedelje je i rasađen karfiol. U pitanju je hibrid koji je namenjen za kasnu berbu, tokom jeseni.

+3