Luk šalot

Sinonim: - | Engleski naziv: Shallot | Latinski naziv: Allium ascalonicum L.

Luk šalot

Luk šalot se najviše gaji u kućnim vrtovima i nema većeg značaja za tržište. Upotrebljava se i kao mladi luk. Lukovice se koriste tokom jeseni i zime, a sitnije se lukovice mariniraju. Razlikuje se od luka po manjim lukovicama koje rastu u grupi po 3 – 20 na istoj stabljici.

Razmnožava se vegetativno sitnijim lukovicama, koje brzo nakon sadnje diferenciraju bočne pupoljke. Svaki od njih stvara svoju 'lažnu stabljiku' i listove, koji su nešto manji od luka, ali inače imaju iste karakteristike. U toj se fazi koristi kao mladi luk. U povoljnim uslovima za 60 – 75 dana formiraju se lukovice.

Sadi se obično na gredice po 4 do 5 redova, s međurednim razmakom od 30 cm i razmakom u redu od 15 – 20 cm, u zavisnosti od bujnosti ekotipa. Luk šalot može podneti temperature do -8 °C, pa se može saditi u jesen u oktobru ili novembru ili u proleće čim to vremenske prilike dopuste,  na 4 – 5 cm dubine. Lukovice namenjene za sadnju u proleće čuvaju se na 8 – 12 °C.  Luk šalot sazreva sredinom leta u julu ili početkom avgusta. Prinosi lukovica mogu biti 20 – 30 t/ha.

Izvor:

  •  R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Luk šalot - Sorte

ukupno: 4, aktivno: 1, neaktivno: 3

DANSKI KOZJAK

DOMAĆI

ECHALOTE DE JERSEY

RUSKI KOZJAK