Sinonim: - | Engleski naziv: Celery | Latinski naziv: Apium graveolens L. var. rapaceum Mill.
Rebrasti celer na ceni je kao vrlo vredna lekovita biljka. Fantastičnog je ukusa i sirov. Za konzumaciju se koriste lisne peteljke i lišće.
Gaji se iz rasada. Ponegde se rebrasti celer sadi u jarke, pa se kasnije pri međurednoj obradi malo nagrće. Budući da je sezona moguće berbe rebrastog celara duža, od jula do prvih jačih mrazeva i sadnju treba organizovati u više navrata, od početka maja do kraja juna, čemu treba prilagoditi i gajenje rasada. Za ranu berbu sadi se gušće (11 - 17 biljaka po kvadratnom metru), a za kasniju berbu ređe (8 - 10).
U tehnološkoj zrelosti rebrastog celera rozeta lišća potpuno je razvijena, a peteljke spoljnih listova jedre su i krte. Ako se zakasni s berbom peteljke spoljnih listova postanu sunđeraste i više nisu za upotrebu. Za raniju potrošnju rebrasti celer može se brati i pre maksimalnog razvoja rozete, a minimalne težine pripremljenog za evropsko tržište jeste 150 g.
Bere se ručno rezanjem u zoni korenovog vrata i pri tome se odstrani nekoliko spoljnih listova. Zatim se odreže gornje lišće, tako da su peteljke duge 40 cm, što omogućuje pakujenje u standardne letvanice. Oprani i ohlađeni rebrasti celer prodaje se ili ceo, ili posebno pakuje na spoljne peteljke, a posebno "srca". Potpuno razvijena i očišćena rozeta može imati 500 - 700 g, a prinos 30 - 50 t/ha.
Rebrasti celer može se skladištiti na temperaturi od 0 do 1 °C i pri 98 % relativne vlage vazduha 4 - 8 nedelja, a na temperaturi od 5 °C (rashladna vitrina) do 2 nedelje. U intenzivnoj proizvodnji uz navodnjavanje može se dobiti tri otkosa s ukupnim prinosom od 55-60 t/ha.
ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3
GIANT PASCAL
LATHOM SELF BLLANCING
UTAH 52.70