Rotkvica

Engleski naziv: Radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. radicula DC.

Rotkvica

Rotkvica je jednogodišnja biljka. Gaji se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem delu produžuje u tanki pravi koren, a na gornjem delu ima vrlo skraćenu stabljiku s rozetom lišća. Veći tipovi koji sporije rastu, često duguljastog korenja, obuhvataju velike sorte za prezimljavanje i orijentalne sorte poznate kao 'mooli' ili 'daikon'. Cvetovi su skupljeni u grozdastu cvet. Plod je komušica s 3 – 6 semena, svetlo smeđe boje i nepravilno okruglog oblika. U 1 g može biti 100 do 200 semena. 

Agroekološki uslovi za gajenje rotkvice

Temperatura

Najbrže raste pri umerenim temperaturama oko 17 ºC, minimalna joj je temperatura rasta 5 ºC, a može podneti niske temperature do -4 ºC.

Voda

Ravnomerna vlažnost zemljišta od 60 – 75 % poljskog vodnog kapaciteta naročito je važna za kvalitet rotkvice.

Zemljište

Rotkvica ima prosečno plitak koren. Zato joj najbolje odgovara lagano, humusno zemljište, dobre strukture, koje nakon navodnjavanja kišenjem ne stvara pokoricu. Najbolje uspeva pri pH 5,6 do 7.

Agrotehničke mere gajenja rotkvice

Plodored

Plodored rotkvice iznosi 3 godine i nije je poželjno sejati odmah nakon drugih kultura iz iste porodice. Seje se nakon kulture koja je đubrena organskim đubrivima. Dobro se uklapa i kao pretkultura i kao postrni usev.

Obrada zemljišta

Zemljište se obrađuje na 20 – 30 cm dubine, formiraju se gredice, površina direktna i obradi frezom, a prema potrebi i lagano povalja. Nakon setve zemljište je potrebno poravnati.

Đubrenje

Nakon kulture koja ostavlja dosta azota u zemljištu (grašak, pasulj mahunar) često nije potrebno đubriti azotom jer prevelike doze mogu delovati na smanjenje kvaliteta. Đubrenje se obavlja jednom i to pre setve s 400 kg/ha NPK 7-20-30 + gvožđe (Fe) + cink (Zn) 150 - 200 kg/ha Uree 46 %.

Nega zasada

Od mera nege useva najvažnije je pravovremeno navodnjavanje, da vlažnost zemljišta ne padne ispod 60 % poljskog vodnog kapaciteta. U vreme visokih temperatura potrebno je dnevno orošavanje.

Setva / sadnja rotkvice

Rotkvica se može početi sejati čim to vremenske prilike omoguće, u zavisnosti od stanja zemljišta i temperaturnih uslova. To je obično u martu u kontinentalnom području. Seje se preciznom sejalicom uz razmak redova 15 – 20 cm, oko 350 semena po m2, na dubinu od 1 do 1,5 cm. Za rane setve preporučuje se prekrivanje gredica perforiranom PE folijom ili agrotekstilom.

Berba i skladištenje rotkvice

Pri gajenju na otvorenom rotkvica se može brati od aprila do početka novembra, a u mediteranskom području i nešto ranije u proleće i kasnije u jesen. Na većim površinama bere se mehanizovano, a na manjim površinama ručno, čupanjem.

Nakon berbe vežu se u vezice i slažu u gajbice. Ako se mehanizovano bere, rotkvica se obično prodaje bez lišća, s korenom ili bez nega, oprana i pakovana u manje gajbice ili jedinična pakovanja u PE vrećice.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Rotkvica - Sorte

ukupno: 20, aktivno: 7, neaktivno: 13

CELESTA

CHAMPION

CHERRY BELLE

EISZAPFEN

HELRO

NATIONAL

NON PLUS ULTRA

NOVIRED RS

NOVITAS

POKER

PRINTO

ROBIJN

ROLEX

RONDAR

RUDI

RUNDER WEISSER WINTER

SAXA TREIB

SORA

Rotkvica @ KLUB

Svibanj na mojem "Gredica - opg-u". Salata, rotkvice, mladi luk - druga runda. "On lajn" berba svaki dan koliko treba. Na prazna mjesta uskoro dolaze flanci paprike i rajčice uzgojeni na kuhinjskom prozoru. Osim povrća i jagode iz kamenjara. Češnjak izrastao iz slučajno ostavljene lukovice iz prošlo...

+6

Mi nas vrt obožavamo, iako nam je 1,5km od stana, i nemamo vode na njemu(pa punimo svaki dan 40,50 boca) trudimo se pomoć didu i babi, čak smo i Uskrs proveli u ovo vrijeme corone na njemu :), i plastenik bi nam bas dobro došao, trenutno imamo salatu, blitvu, bob, rotkvice, jagode, luk, raštiku, špi...

+14

Dejan Vilotić iz Grabovca nekoliko decenija bavi se proizvodnjom rasada a ovaj posao započeo je njegov otac Radosav. U dvadesetak plastenika na oko hektar zemlje proizvodi rasad paradajza i krastavca, šargarepe, i rotkvice, koji se uglavnom prodaje na beogradskim pijacama, ali njegovi proizvodi odla...

+2

Prve rotkvice iz naše nove bašte u Opovu...