Spanać novozelandski

Engleski naziv: New Zealand spinach | Latinski naziv: Tetragonia tetragonioides (Pall.) O. Kuntze

Spanać novozelandski

Spanać novozelandski jednogodišnja je biljka tople klime. Najbolje uspeva pri 20 – 25 °C. Otporan je na sušu, ali uz ravnomerno snabdevanje vodom daje bolje prinose. Đubrenje se obavlja sa 100 kg/ha azota, 25 kg/ha fosfora i 150 kg/ha kalijuma uz još jednu do dve prihrane azotom tokom berbe.

Najviše se gaji direktnom setvom, ali može se uzgajati i iz rasada. Pre setve seme se potapa u toploj vodi kroz 24 sata da omekša i lakše proklija. Seje se uz razmak redova 70 – 100 cm i 30 – 50 cm u redu. Kao rasad seje se mesec dana pre moguće sadnje u grejanom zaštićenom prostoru po 2 – 3 semenke u lončiće koji se koriste za paradajz. Sadi se s grumenom zemlje na već spomenuti razmak. Tako se postiže 2 – 3 nedelje raniji početak berbe u odnosu na direktnu setvu.

Berba može započeti 40 – 50 dana nakon nicanja. Obično se bere jednom nedeljno sve do prvih mrazeva. Najobilnije berbe su u avgustu i početkom septembra. Uz intezivni gajenje može se postići prinos od 20 – 40 t/ha. Bere se ručno, pakuje u manje jedinice i obično stiže svež na tržište. Ako je potrebno, može se kratko skladištiti na temperaturi od 0 – 2 °C i pri 95 % relativne vlage vazduha.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Spanać novozelandski - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

PUZEĆI