Tušt

Engleski naziv: Common Purslane | Latinski naziv: Portulaca oleracea L. spp. sativa (Haw.)

Tušt

Tušt je jednogodišnja, visine 15 - 30 cm. Stabljika je sočna, razgranata, polegla ili se uzdiže. Svetlozelene ili crvenkaste je boje. Listovi su sočni, obrnuto jajoliki, sjajni i glatki. Cvetovi su sitni, sa žučkastim venčićem, pojedinačni ili po 2 – 3 u pazusima listova. Mahuna je s poklopcem, dužine oko 5 mm. Semenke su crne i bubrežaste. One klijaju kasno u proleće, iz dubine zemljišta 0,5 – 2 cm, i nakon 40 godina. Masa 1 000 semena je 0,1 gram. Cveta od jula do oktobra.

Seje se na sunčanom mestu, a voli peskovitu dobro dreniranu zemlju. Biljka može tolerisati loše uslove zbijenog zemljišta i suše a otporan je na visoke i niske temperature. Tušt vrlo brzo raste, pa se može seći već nakon 3 – 4 nedelje. Nakon podsecanja ponovno bujno raste. Može se naći kao korov u raznim usevima na oranicama, zatim u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i na ruderalnim staništima (uz puteve i ograde, na šljunkovitim mestima i sl.).

Učinak na ljudsko zdravlje

Bogat je omega-3 masnim kiselinama, jedinjenjima koji se uglavnom nalaze u ribljim uljima. Omega-3 kiseline jačaju imunološki i kardeovasku­larni sistem. Tušt ima i protivupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju kao i sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama. Bogat je i antioksidansima koji štite od uzročnika raka i štetnog delovanja slobod­nih radikala, a usporava i starenje. Tušt može po­moći i u regulisanju nivoa holesterola u krvi. Budući da opušta glatke mišiće, deluje na smanjivanje krv­nog pritiska. Sluzi ove biljke smiruju infekcije i upale u crevima kao i infekcije mokraćnog trakta. Preporučljiv je i protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora. Ekstrakt sušenih listova i stabljika deluje protuupalno kao i kao sred­stvo protiv bolova. Spolja se može koristiti za lečenje grčeva u mišićima. U ishrani se koriste mladi sočni listovi i izdanci visine 3 – 5 cm. Tušt ne bi trebalo koristiti u prevelikim količi­nama jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege.

Tušt - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

ZELENOLISNI

ŽUTOLISNI

Tušt @ KLUB

Zahvaljujući Agroklubu, dao sam si malo truda, i za uzvrat dobivam zdrav ekološki proizvod kao dodatak prehrani. Tušt je dobar s jajima, a i isto je tako dobar na salatu. Ne zahtijeva mnogo truda. Zemlju obogatiti s kompostom i redovno zalijevati.

VINA od DAVNINA Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila je diplome vinarima za šampionska vina u pojedinim kategorijama u sklopu projekta pod nazivom „VINA od DAVNINA“. Povjerenstvo sasatavljeno od ocjenjivača (enologa), ocijenilo je 159 uzoraka vina proizvedenih od 30 autohtonih sorti r...

+3

Tušt iz mog vrta, danas u pogačicama, za koji dan ćemo na salatu.

Hammock je dobio kvalitetno tuširanje, no cost. :P #ekoforija

‪Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek najavio je 10,8 milijuna EURa godišnje iz nove vinske omotnice za RH vinogradare i vinare #Sabatina ‬