Engleski naziv: Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oleifera
Uljana tikva je termofilna biljka (potrebno joj je puno toplote da bi kvalitetno rasla). Klijanje i početni rast izostaju ako u tom periodu temperature padnu ispod 8 °C, a pri temperaturi od -1 °C mlade biljke veoma brzo izmrzavaju i propadaju. Uljana tikva se može proizvoditi i kao međuusev u kukuruzu. Ima povećane zahteve za vodom ali zbog razvijenog korena dobro podnosi kraće sušne periode. Zemljište za gajenje uljane tikve zahteva pH vrednost iznad 6, sadržaj humusa 2,0-2,5%, laku i peskovitu strukturu kao i dobar vodno-vazdušni režim.
Plodored uljane tikve iznosi 4 godine. Loše predkulture su krastavac, lubenica, dinja kao i paprika, paradajz i krompir. Dobri predusevi su rani kupus, lucerka, pšenica, ječam, soja i pasulj.
Osnovna obrada zemljišta sastoji se od oranja do dubine od 30 cm (oranični sloj), a ako se oranje vrši odmah nakon skidanja predkultura tada dubina oranja iznosi 15 cm. Pre setve u zemljište se unosi stajnjak u količini od 30-40 t/ha uz unos i mineralnih đubriva u količini od 100-300 kg/ha u odnosu od 8:16:24. Uljana tikva se može saditi u male kontejnere ili sejati i to sredinom maja kada je jutarnja temperatura zemljišta 12 °C. Seje se pomoću pneumatskih sejačica na kojima se podešava i međuredni razmak. Usev se može prekriti folijom ili raznim malčevima i na taj način se može olakšati borba protiv korova i međuredna obrada zemljišta.
Tikvino ulje je dobro poznato i omiljeno salatno devičansko ulje. (Devičanska ulja su ulja kod kojih nije došlo do promene osnovnih karakteristika dobijenog ulja, dobijenih mehaničkim postupcima, tj. presovanjem, uz primenu termičkog tretmana.)
Izvor: Prof.dr. J. Berenj i suradnici; Uljana tikva Cucurbita pepo L.; Novi Sad, 2011.
ukupno: 2, aktivno: 1, neaktivno: 1
GL OPAL
GLEISDORFER OLKURBIS