Datula

Engleski naziv: Date | Latinski naziv: Phoenix dactylifera

Datula

Datula (lat. Phoenix dactylifera) je biljka iz porodice Arecaceae (palme), jedina u ovom rodu koja se uzgaja zbog plodova (urme). Potiče iz područja Irana. U zavisnosti od upotrebe, plodovi se beru mekani, polusuvi i suvi, što deluje na udeo šećera koji sardže. Smatra se da su se palme datule uzgajale već pre osam hiljada godina. Zbog svog dekorativnog izgleda česte su u vrtovima Mediterana.

Morfološke osobine datule

Stablo datule je uspravno i može dostići visinu od 30 do 35 m. Deblo je od baze prema vrhu prekriveno drvenastim bazama listova koje je prethodno izraslo i otpalo. Lišće je perastog oblika, zeleno, dugo do 6 m, tanko i izduženo. Cvetovi su sitni, prijatnog mirisa. Ženski su cvetovi beli, a muški svetlo smeđe boje. Cvetovi se nalaze smešteni u cvasti, a jedan cvet može obuhvatiti 6.000 do 10.000 cvetova. Plod datule je duguljast, dug 2.5 do 7.5 cm, smeđe boje. U plodu se nalazi izdužena tvrda semenka.

Agroekološki uslovi gajenja datule

Temperatura

Gajenje palmi datula moguće je samo na područjima u kojima vlada topla klima. Ima velike zahteve prema temperaturi i pogodna je za gajenje na područjima na kojima se temperature ne spuštaju ispod -6 °C i to samo ako se nalazi u stanju mirovanja. Temperatura vazduha u fazi cvetanja i donošenja plodova trebala bi biti viša od 17 °C. Komercijalno gajenje je moguće samo u područjima koja datulji omogućavaju dugu i vruću sezonu rasta s maksimalnim dnevnim temperaturama od oko 33 °C.

Voda

Za dobar rod datula u fazi zrenja optimalno bi bilo suvo vreme, bez imalo padavina. Palme datule podnose duga periode suše. Bolji se rezultati u gajenju postižu ukoliko biljka koristi vodu iz zemljišta nego vodu dobijenu kišom. Prilikom sadnje mladih biljaka, naročito radi pravilnog razvoja korena, trebalo bi osigurati dovoljnu količinu vode u zemljištu.

Zemljište

Palmama datulama pogoduju peskovita zemljišta, ilovače kao i glinasta i ostala teška zemljišta. Važno je da zemljište bude dobro drenirano i ima dobar vodno-vazdušni kapacitet. Dobro podnose alkalna, kao i umereno slana zemljišta. Ipak, prevelika količina soli negativno će uticati na kvalitet ploda.

Razmnožavanje datule

Datule se razmnožavaju direktno iz semena, koje je važno održavati navlaženim kako bi se ubrzali procesi klijanja. Nakon sadnje obično je potrebno 6 do 10 godina da rodi. Ipak, preporuka je palmu datule razmnožavati upotrebom grana koji se odvajaju od matičnog drveta. Upotrebljavaju se grane starosti od 3 do 5 godina i težine od 18 do 34 kilograma. Grane se mogu držati u privremenim uzgajalištima dok im se ne razvije koren, ali to nije obvezno budući da se mogu i direktno posaditi na teren predviđen za gajenje, ukoliko se ostave 10 do 15 dana da „odleže“ na zemljištu u cilju gubitka 12 do 15% vlage. Stablo datule nosi ženske ili muške cvetove i na tu činjenicu je potrebno obratiti pažnju prilikom oprašivanja. Jedno stablo s muškim cvetovima može oploditi do 50 stabala sa ženskim cvetovima.

Sadnja datule

Preporuke oko optimalne gustine prilikom sadnje variraju, ali trenutni standard sadnje nalaže 120 palmi po hektaru površine, iako je manje uzgojne oblike moguće saditi i na manjem razmaku. Sadnja se obavlja u jame širine i dubine 0,9 m. Ukoliko je zemljište isušeno u cilju gajenja, jame je potrebno pre sadnje natopiti vodom u cilju osiguravanja pravilog razvoja korenovog sistema. Prilikom sadnje razmak bi među palmama trebao iznositi od 9 do 10 m. Iako se sadnja može obaviti u bilo koje doba godine, preporuka je to obaviti u jesen ili proleće.

Ukoliko zemljište kontinuirano sadrži dovoljnu količinu vlage, koren se može razviti za 2 meseca, iako se taj proces može i odužiti. Predhodni su kriterijumi gajenja nalagali da se mlade biljke omotaju starim lišćem ili papirom kako bi se zaštitile od oštećenja uticajem niskih, odnosno visokih temperatura kao i vetra. U zadnje vreme se takav pristup napušta, budući da se smatra da će primena omotača negativno uticati na razvoj lišća.

Očekuje se da će mlade biljke cvetati tri godine nakon sadnje, a četvrte doneti plod. Znatniji rod ne bi trebalo očekivati pre pete ili šeste godine, a u razdoblje pune plodonosti palme ulaze u osmoj do desetoj godini. Plodnost datulama opada nakon 60, odnosno 80 godina. Palme datule rastu 30 – 45 cm godišnje.

Berba i prinos datule

Prvi se veći prinos očekuje od pete do osme godine starosti u količini od 8 do 10 kg po palmi, dok se već u trinaestoj godini očekivani prinos od 60 do 80 kg, u zavisnosti od sorti. Budući da svi plodovi ne sazrevaju istovremeno, na jednoj je palmi moguće imati i šest do osam berbi godišnje. Berba se najčešće određuje prema boji plodova (ukazuje na sadržaj šećera), u zavisnosti od njihove namene.

Upotreba datule

U ishrani se datule konzumiraju sveže i sušene. Česta je njihova upotreba u proizvodnji slatkiša kao i sokova, sirupa, sirćeta i sl. Ukoliko se semenke omekšaju u vodi, služe kao stočna hrana. Lišće palme zbog svojih karakteristika ima primenu u proizvodnji tepiha, korpi i ostalih dekorativnih predmeta.  

Izvor:

  • http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/date.html

Datula - Sorte

ukupno: 6, aktivno: 0, neaktivno: 6

Dayri

Deglet Noor

Khadrawy

Medjool

Thoory

Zahdi