Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Godži bobice

Engleski naziv: Goji berries | Latinski naziv: Lycium barbarum, Lycium chinense

Godži bobice

Godži bobice tradicionalno potiču iz Kine, a zbog velikog broja blagotvornih uticaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U lečenju su se tradicionalno koristile u kineskoj, tibetanskoj i indijskoj medicini, ali najnovija naučna istraživanja potvrđuju njihovu lekovitost. Godži bobice smatraju se voćem s najviše antioksidativnih svojstava. Takođe su izvor karotenoida i gvožđa.

Morfološke osobine godži bobica

Godži (Lycium barbarum ili Lycium chinense) je drvenasta biljka iz porodice Solanaceae (pomoćnice). Plod je crvenkasta jajasta bobica do 2 cm dužine. Sadrži 20-40 sitnih semena. Bobice se mogu konzumirati sirove ili sušene kada ukusom podsećaju na suvo grožđe. Može se očekivati da će žbun dostignuti do 2 metra visine.

Agroekološki uslovi gajenja godži bobica

Temperatura

Za gajenje godži bobica pogodni su osunčani tereni. Idealna mesta za sadnju imaju dovoljan pristup sunčevom osvetljenu tokom celog dana.

Voda

Tokom letnjih meseci godži bobice imaju veće zahteve prema vodi pa prilikom gajenja o tome treba voditi računa. Naročito je važno redovno zalivati mlade biljke. Zalivati je potrebno ujutro i uveče, u zavisnosti od vlage u zemljištu.

Zemljište

Optimalno zemljište za gajenje sadrži od pH 6,5 pa više. Prirodno stanište na kojem rastu godži bobice je alkalno sa sadržajem pH od 8,2 do 8,6. Preporučena zemljišta za gajenje su hranjiva i oceđena zemljišta.

Tehnologija gajenja godži bobica

Sadnja se može vršiti tokom cele godine, od aprila do kasne jeseni. Ukoliko se sadnice sade tokom leta, važno je obratiti pažnju na redovno zalivanje.

Godži bobice sade se u jame veličine 40 x 40 x 40, na razmaku od oko 1.5 m. Najpre se na dno jame stavlja đubrivo, a zatim sledi sloj zemlje, nakon čega ostane dubina 15 – 20 cm. Ispod sadnice stavlja se supstrat. Nakon sadnje, sadnica se dobro pokrije zemljom i zalije vodom. Preporučuje se da se mlade biljke pričvrste uz naslon kako bi im se pružio oslonac.

Na ovim geografsko – klimatskim prostorima, godži još uvek ne napadaju insekti pa je pogodan za ekološko gajenje. Treba imati na umu da postoji opasnost od napada voluharica i zečeva pa se preporučuje postavljanje ograde. Kako bi se postigli optimalni uslovi proizvodnje, žbun godži bobica potrebno je pravilno obrezivati. Najčešći su tipovi rezidbe: kišobran, cilindrični model i model s tri nivoa.

Berba i prinos godži bobica

Prvi se prinos može očekivati u drugoj ili tećoj godini, u zavisnosti od o starosti sadnice, a kada dođe u pun rod, može doneti oko 5 kg ploda. Berbu je važno obaviti pre mraza, zbog osetljivosti ploda, berba godži bobica najčešće obavlja ručno. Prvi rod je krajem leta, a sve do prvih mrazeva, biljka će iznova davati rod.

Upotreba

Godži bobice upotrebljavaju se u svežem stanju, ali moguće ih je i sušiti na direktnom suncu ili mehaničkom dehidracijom. Pravilno skladištene, bobice se mogu skladištiti do godinu dana. Pogodne su za pripremanje čajeva, sokova i likera.

Izvori:

  • http://www.godži-bobice.com/sve-o-godži-bobicama
  • http://www.sadnicegoji.com/kako-posaditi-godži
  • http://www.gojisadnice.com/

Godži bobice - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Goji