Hibrid kupine i maline

Sinonim: - | Engleski naziv: Rubus hybrids | Latinski naziv: Rubus sp

Hibrid kupine i maline

Hibrid kupine i maline (na engleskom tayberry) je hibrid kome odgovaraju uslovi gajenja kao malini i kupini. Odgovaraju mu svi tipovi zemljišta u kojim se voda ne zadržava. Gaji se do 1.000 metara nadmorske visine, a preferira južne pozicije.

Kontejnerske biljke mogu se saditi tokom cele godine. Idealni period za sadnju je novembar - decembar u krajevima s blažim zimama, odnosno april - maj u hladnijim krajevima. Biljke se sade na razmak od od 1 m u redu, dok međuredni razmak mora biti oko 2,50 m.

Za sadnju treba pripremiti 30 cm visoke gredice u koje je unešen treset ili zreli stajnjak. Biljku je potrebno izvaditi iz posude i posaditi kao i površinu oko nje pokriti s oko 2 cm humusnog zemljišta. Za početak gajenja se može ostaviti bambus iz tegle kao oslonac, a preporučuje se obilno navodnjavanje.

Potrebna je armatura kako za mlade izdanke, tako i za dvogodišnje rodne izdanke. Koriste se pojedinačni potpornji ili se gaji kao puzavica vezana uz tri žice na visini od 80, 120 i 160 cm od zemljišta.

Sve nove izdanke, koji poteraju do petog meseca, potrebno je orezati, nakon čega se odabere 4 - 5 najzdravijih izdanaka, koji se ostavljaju i vežu uz žicu, a pinciraju se kasnije na 2 m visine. U jesen nakon berbe orezuju se svi izdanci na kojima je bilo roda, a nove odabrane izdanke koji su nam potrebni za rod u sledećoj sezoni ostavljamo da rastu.

Pri sadnji potrebno je dodati stajsko đubrivo ili kompost kao i mineralno đubrivo s više fosfora, a za razvoj i rast biljke azotno đubrivo kao i kalijumovo đubrivo pred samu berbu. Svake druge godine preporučuje se u jesen međuredno dodati stajnjak.

Hibrid kupine i maline - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 2, neaktivno: 0