Engleski naziv: Service tree | Latinski naziv: Sorbus domestica L.
Oskoruša je dugovečna drvenasta i listopadna voćka koja može narasti do 20 i više metara. Zbog sočnih i ukusnih plodova kao i dekorativnog stabla ubraja se u voćke, premda je šumari smatraju šumskim drvetom. Areal rasprostranjenosti su joj sve evropske zemlje, Severna Afrika, Mala Azija i zapadni deo Sibira. Plodovi oskoruše predstavljaju osvežavajuće kao i zdravo i lekovito voće, budući da sadrži minerale kao i vitamin A i C. Stablo oskoruše ima dekorativan izgled, a zbog mnogobrojnih raskošnih cvetova obilnog mirisa kao i ukrasnog lišća često služi u kao ukrasno stablo u vrtovima i parkovima. Kvalitetno drvo oskoruše koristi i u stolarstvu, a od svih je voćnih i šumarskih vrsta najotpornija na smog.
Pri sadnji oskoruše kopaju se jame duboke 60 kao i široke 100 – 120 cm. Pre sađenja potrebno je sadnici skratiti žile kao i koren uroniti u smesu ilovače, balege i vode. Posle sađenja preporučuje se đubrenje svakog stabla s 10 kg stajskog đubriva i zalivanje s 5 – 10 L vode. Što se tiče formiranja uzgojnog oblika, gajenje oskoruše u piramidalnom obliku daće najbolje rezultate budući da se radi o polušumskoj voćki.
Oskoruša nakon sadnje mladog stabla rodi u četvrtoj, petoj ili čak u desetoj godini. Ukoliko su sadnice proizvedene iz semena, stablo će roditi kasnije. Životni vek stabla kreće se od 40 do 100 godina. Oskoruša sazreva u avgustu, a tada se i bere. Berba obično započinje kada plodovi dobiju svetlozelenu do zelenožućkastu boju. Pre nego što potpuno sazru, plodovi su opori, budući da sadrže veliku količinu tanina.
Budući da su tvrdi plodovi kiseli i gorki, koriste se tek kada se ugnjile a tada su sladunjavog ili kiselkastog ukusa kao i ukusne arome. Voda u plodu oskoruše čini oko 80%. Plodovi su srednje krupni, od 25 do 30 g, jabučastog ili kruškastog oblika. Žute je ili tamnožute boje. Često se koriste za preradu u vina, džemove i marmelade, za sušenje i spravljanje rakije.
Postoje različiti ekotipovi oskoruše, ali je priznatih sorti vrlo malo, desetak.
Oskoruša se može razmnožavati semenom, reznicama, vriježama i kalemljenjem.
Izvor:
ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2
Burka
Domaća oskoruša