Pomelo

Sinonim: - | Engleski naziv: Shaddock | Latinski naziv: Citrus grandis L.

Pomelo

Pomelo je najveće od svog citrusnog voća. Okruglog je oblika, pravilne glatke ili naborane kore. Boja mu takođe može biti, zavisno o podvrste, zelena do žuta. Mere su mu od 10 do 30 cm veličine i čak do 3 kg težine. Meso iza dosta debele kore je žućkasto do crveno, a slatko gorki ukus podseća na grejpfrut. Pomelo je poreklom iz Južne Azije, a danas se gaji najviše u tropskim krajevima. Na tržištu uglavnom se može naći hibrid pomela i grejpfruta glatke, sjajne kore.

Osim kao voće za jelo, može dobro pristati i uz neke mešane salate s povrćem. Kora pomela koristi se kao i ostali ostali citrusi za kandiranje. Vrlo aromatični cvet takođe se koristi za izradu parfema, i aromatičnih mirisnih ulja.

Kako gajiti pomelo

Koštice oprati i dobro osušiti. Ne saditi odmah, nego nakon 2 - 3 meseca. Ne sme biti na vlažnom mestu. U teglu je potrebno sipati toplu vodu i u njoj seme držati 24 - 48 sati. Nakon toga staviti kokos-humus u vruću vodu i držati ga 5 - 10 min. Kada kokos-humus nabubri u nega pikiramo seme i sve to stavimo u providnu plastičnu visoku posudu koju treba zatvoriti providnim plastičnim poklopcem. Svaki drugi dan je potrebno provetriti tj., skinuti poklopac na 2 - 3 sata. Obratiti pažnju na kokos-humus, i po potrebi ga zaliti mlakom vodom ako je suv. Kada klice budu do 7 cm visine, potrebno ih je presaditi u posudu za cveće. Koristi se supstrat za kaktuse. Kada koren ojača i stabljike dostignu 15 – 20 cm visine, biljka se može razdvojiti u posebne posude s peskovitom zemljom. Stabljika se kalemi u prvoj ili drugoj godini i može se upotrebiti drvo istog ploda.

Pomelo - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 1, neaktivno: 0

Natzu - mikan