Sinonim: - | Engleski naziv: Winter barley two-rowed | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.convar. distichon Alef.s.l.
Ječam ozimi dvoredi naziva se i pivarski ječam, ako se seje u jesen tada se koristi u ishrani stoke. Ove dve spomenute primene i jesu najvažniji razlozi gajenja ozimog ječma.
Za ozimi ječam obrada treba početi ranije nego za pšenicu, s obzirom na raniju setvu. Iako ječam ima slabije razvijen korenov sistem, on se zbog bioloških i fizioloških svojstava može uzgajati na plodnim i manje plodnim zemljištima. Gaji se na nagnutim površinama, većim nadmorskim visinama, gde druge žitarice ne mogu uspevati.
Za ozimi ječam potrebno je stajsko đubrivo površinski razbacati i zaorati ga plitko na dubinu 10 - 15 cm, ili ga zatanjirati. Drugi način primene stajskog đubriva je ujesen jeste površinski ga razbacati samoistovarnim prikolicama, kad je usev visok 10 - 15 cm.
Ozimi ječam treba se zasejati ranije, pa pretkultura mora biti usev koji ranije napušta zemljište. Optimalni rok za setvu, kalendarski gledano, je period između 01.10. – 10.10. Vegetaciono razdoblje ozimog ječma traje 240 – 260 dana. Setvu treba započeti krajem septembra, a završiti najkasnije do polovine oktobra. Žetva ozimog ječma dolazi oko 8 dana pre žetve pšenice. Realno očekivani prinosi ozimog ječma uz sprovođenje svih agrotehničkih mera iznose 5 i više t/ha.
Izvor:
ukupno: 32, aktivno: 23, neaktivno: 9