Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije
  • 28.04.2015. 17:00

420 mil. evra za stočarstvo u Srbiji

Poznati evropski proizvođač mesa, nemački Tenis, u Srbiju planira uložiti 420 milijuna evra i otvoriti 20 farmi, što će dovesti do povećanja izvoza, ali i podizanja ukupnog kvaliteta mesa.

  • 102
  • 3
  • 0

Da je nemačka kompanija Tenis, poznati proizvođač mesa u Evropi, imala ozbiljne namere kada je u septembru prošle godine izrazila interes za pokretanje proizvodnje u Srbiji, pokazalo se i ove nedelje kada je njihov predstavnik, Danijel Notbrok sa ministrom privrede Republike Srbije, Željkom Sertićem potpisao Memorandum o razumevanju. Potpisivanju je uz premijera Vlade Republike Srbije, Aleksandra Vučića prisustvovao i vlasnik kompanije Tenis, Klemens Tenis.

U planu su dugoročne investicije

Tenis u Srbiju želi investirati dugoročno te ​​u tom smislu ima u planu da izgradi tehnološki i proizvodno zaokružene kapacitete za prozvodnju mesa i mesnih prerađevina, a plan je uložiti oko 420 miliona evra, u cilju jačanja svog prisustva na tržištima jugoistočne Evrope.

Dogovor za prvih pet farmi u Banatu već je pstignut, razgovara se o još pet, a u planu je ukupno izgraditi 20 farmi. Tenis je naveo da će se u Srbiji proizvoditi i hrana, što znači da će postojati zatvoren lanac proizvodnje, uz napomenu da ta kompanija zna kako da proizvodi i izvozi na svetska tržišta, kao i da želi saradnju sa srpskim poljoprivrednicima. On je istakao i da je važno da se podrži razvoj poljoprivrede u Srbiji, i dodao da je već imao kontakte sa ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanom Bogosavljević - Bošković. Ideja je da se nemačko znanje prenese u Srbiju, ukazao je Tenis i u tom smislu najavio izgradnju škole i kampusa, gde će radnici prolaziti odgovarajuću obuku.

Očekuje se da će ova investicija dovesti do velikog povećanja izvoza poljoprivrednih proizvoda i podizanja ukupnog kvaliteta mesa, ali i značajnog smanjenja nezaposlenosti. Trebalo bi to biti veliki podsticaj srpskoj poljoprivredi i srpskom selu.


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Klemens Tenis Stočarstvo Željko Sertić Proizvodnja mesa Farme Dugoročne investicije Srpski poljoprivrednici Snežana Bogosavljević - Bošković Aleksandar Vučić Danijel Notbrok Proizvodnja Povećanje izvoza Poljoprivreda Selo