Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 05.10.2023. 12:00

Afrička kuga proredila ponudu prasadi, telad - 600 din/kg?

Registrovana bolest afričke kuge na određenim područjima u Srbiji uticala je na vrlo slabu ponudu prasadi telesne mase do 15 kilograma tokom septembra, ali i slabu ponudu tovnih svinja.

Foto: Depositphoto/Tzido
  • 260
  • 70
  • 0

Nije bilo značajnije promene u pogledu ponude teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma na prodajnim mestima u Srbiji uključenih u projekat STIPS. Što se cene tiče možemo reći da je varirala od minimalnih 550 din/kg do maksimalnih 880 din/kg, ali se ustalila cena od 600 din/kg tokom septembra. Što se tiče grla iste kategorije goveda, ali holštajn-frizijske rase, cena je najčešće iznosila 600 din/kg.

Tovna junad telesne mase do 300 kilograma mogla su se pazariti na stočnoj pijaci u Požarevcu, po dominantnoj ceni od 500 din/kg, koliko su koštala i grla telesne mase od 350 do 480 kilograma na istoj pijaci u istom periodu. Za tovne bikove simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma koji su se prodavali po ceni od 330 din/kg, a grla iste rase mogla su se pazariti po ceni od 290 do 350 din/kg. 

Otkupne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma i krava za klanje iste rase bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području šumadijskog regiona. Za telad su odgajivači dobijali 750 din/kg, a za krave za klanje 250 din/kg. 

Slaba ponuda prasadi i tovnih svinja

Registrovana bolest afričke kuge na određenim područjima u Srbiji uticala je na vrlo slabu ponudu prasadi telesne mase do 15 kilograma tokom septembra. Prodajna cena je varirala od 350 din/kg do 500 din/kg. Ponuda prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je nešto bolja. Mogli su se pazariti po dominantnoj ceni od 350 din/kg. Slaba je bila prodaja grla obe kategorije prasadi čitavog meseca. Bolest je takođe uticala i na veoma slabu ponudu obe kategorije tovnih svinja.

Afrička kuga svinja diktira ponudu i cenu (Foto: Depositphoto/accept001)

Grla telesne mase od 80 do 120 kilograma mogla su se pazariti na pet sočnih pijaca, a dominirala je cena od 250 din/kg, kao i proteklih nekoliko meseci. Prodaja tovljenika telesne mase preko 120 kilograma odvijala se po ceni, koja je varirala, od 190 din/kg do 210 din/kg. Zabeležen je slab promet grla obe kategorije. Slična je bila situacija i na tržištu krmača za klanje. Prodaja ove kategorije svinja zabeležena je na četiri pijace žive stoke u Srbiji, po ceni koja se kretala od 150 din/kg do 200 din/kg, ali je ipak dominirao iznos od 200 din/kg, uz dosta slab promet čitavog meseca.

Reporteri STIPS su protekle nedelje zabeležili rast dominantnih cena obe kategorije prasadi, pa su se grla telesne mase do 15 kilograma mogla pazariti za 380 din/kg, dok je kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma dominiarao iznos od 370 din/kg. 

Cena ovaca, jaradi i koza miruje

Solidna je bila ponuda jagnjadi tokom septembra, a prodaja je bila na zavidnom nivou. Mogli su se pazariti po ceni od 360 do 450 din/kg, ali je dominirao iznos od 400 din/kg kao i tokom avgusta. Promet šilježadi se tokom septembra odvijao na stočoj pijaci u Požarevcu po dominantnoj ceni od 230 din/kg i na stočnoj pijaci u Smederevu po dominantnoj ceni od 240 din/kg. Ponuda dviski bila je na prošlomesečnom nivou i prodaja se odvijala na stočnoj pijaci u Čačku po dominantnoj ceni od 170 din/kg i na pijaci žive stoke u Čačku po ceni od 200 din/kg.

Bez ikakvih novina na ime ponude, tražnje i cena ovaca, jaradi i koza na pijacama žive stoke. Slaba ponuda ovaca, a cena je varirala od 170 din/kg. Nastavljen je trend slabe ponude jaradi, a cena je varirala od 200 din/kg do čak 400 din/kg. Prodaja je bila na prošlomesečnom nivou. Cena koza je mirovala tokom septembra, a i obim ponude i prodaje nije se bitnije menjao. Promet se odvijao na četiri stočne pijace uključene u STIPS i dominantna cena iznosila je 120 din/kg. 


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cena teladi Cena tovne junadi Cena tovnih bikova Cena prasadi Cena tovljenika Cena krmača Cena jagnjadi Cena šilježadi Cena ovaca Cena jaradi Cena koza


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravi je trenutak da se kuva slanutak ;D