Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 11.03.2021. 12:00
  • Rasinski okrug, Globoder, Kruševac

Afrička kuga svinja i u Kruševcu

Uprava za veterinu rešenjem je proglasila zaraženim područje naseljenog mesta Globoder na teritoriji grada Kruševca i naseljena mesta Stopanja i Bresno Polje na teritoriji opštine Trstenik.

Foto: Bigstock/Elena Larina
  • 155
  • 14
  • 0

Zarazna bolest afrička kuga svinja dijagnostikovana je na jednom gazdinstvu u naseljenom mestu Globoder, potvrđeno je iz Odeljenja republičke veterinarske inspekcije u Kruševcu, prenosi RTS.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za veterinu rešenjem je proglasila zaraženim područje naseljenog mesta Globoder na teritoriji grada Kruševca i naseljena mesta Stopanja i Bresno Polje na teritoriji opštine Trstenik. Ugrožena su mesta u poluprečniku od 10 kilometara oko žarišta zaraze na teritoriji grada Kruševca, opštine Trstenik i opštine Aleksandrovac.

Kako smo nezvanično saznali, bolest je primećena kod dva grla, a ovo je prvi put da se ova bolest pojavljuje na teritoriji Kruševca.

U toku je popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, a zabranjeno je njihovo premeštanje i prevoz u zaraženom i ugroženom području. Svi vlasnici svinja se obavezuju da promene zdravstvenog stanja svinja prijave nadležnoj veterinarskoj stanici ili veterinarskoj inspekciji na telefon 037-444-996.

Kritičan i Pirot

Podsetimo, nedavno je proglašeno zaraženim područjem mesto Gnjilan, u Pirotskom okrugu, pa je ova opština rešenjem Ministarstva poljoprivrede pod posebnim nadzorom.

"U mestu Gnjilan smo već obavili popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje i obeležavanje neobeleženih svinja. U dvorištu gde je bilo tri smrtna slučaja od AKS-a eutanazirane su preostale svinje, zabranjen je prevoz i premeštanje svinja", rekao je direktor Veterinarske klinike Pirot Dejan Živić za lokalni medij i dodao da treba da prođe najmanje 40 dana od dezinfekcije prostora da bi se ponovo dozvolio promet.


Tagovi

Afrička kuga svinja Kruševac Zaraženo područje Globoder


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u