Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana svinja
  • 20.07.2019. 18:00

Ako smesu za svinje pravite sami - pazite na količinu

Veliki broj naših farmera sami prave smese, posebno u svinjogojstvu, uglavnom od žitarica i drugih proizvoda koji se proizvode na sopstvenom imanju. Često ove smese imaju određene nedostatke, najčešće manjak proteina, minerala, često i vitamina, posebno vitamina A i D.

Ako smesu za svinje pravite sami - pazite na količinu
Foto: Bigstockphoto/themorningglory
  • 28.716
  • 187
  • 0

Za pravilan razvoj, rast, zdravlje i ekonomičnost hrana za životinje treba  da sadrži sve neophodne komponente: proteine, ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine. Nedostatak bilo koje komponente manifestuje se zaostatkom u razvoju, slabim prirastom i slabim imunitetom.

Većina hraniva koja se koriste u ishrani životinja sadrže sve neophodne materije, ali u različitim razmerama pa ih je neophodno mešati kako bi dobili zadovoljavajući i izbalansiran obrok.

Izbegnite nedostatke smesa koje sami pravite

Veliki broj naših farmera sami prave smese, posebno u svinjogojstvu, uglavnom od žitarica i drugih  proizvoda koji se proizvode na sopstvenom imanju. Često ove smese imaju određene nedostatke, najčešće manjak proteina, minerala, često i vitamina, posebno vitamina A i D. 

Saveti stručnjaka: Majstori proizvode prasad, a šegrti tove svinje!

Žitarice koje se koriste u ishrani bogate su ugljenim hidratima  i životinjama služe kao izvor energije dok proteinski deo obroka koji stoka koristi za razvoj i rast, proizvođači kupuju na tržištu. Da bi pripremili dobru koncentrovanu smesu neophodno je poznavanje hranljive vrednosti  svih komponenti koje ulaze u njen sastav, pojašnjava Miladin Klječanin iz Savjetodavne Srpske. 

Osnova smese su žitarice

Osnovu smese za svinje čine žitarice. Najzastupljeniji je kukuruz, a koriste se i ostala žita (ječam, pšenica, tritikale, u manjem obimu zob i dr.). To su energetska hraniva dok je sadržaj proteina u granicama 8 - 14% .

Soja, grašak, grahorica, bob, peletirana lucerka, suncokret i njihove sačme, proteinska su hraniva i  sadrže 18 - 44% proteina.

Stočna repa, repin rezanac i krompir sadrže lako probavljive ugljene hidrate, bogati su vitaminom D i kalcijumom, a siromašna u proteinu, odnosno, sadrže ih samo do šest odsto. Pre upotrebe poželjno ih je termički obraditi.

Stočno brašno, mekinje i drugi nusproizvodi mlinske industrije sadrže do 14% proteina i vrlo važne amino kiseline, zato je poželjno ove komponente uključiti u obrok.

Deteline i trave bogate su proteinima (do 18%), dobrog amino - kiselinskog sastava, mineralima i vitaminima, a sadrže visok procenat kalcijuma (pre cvetanja).

Proteine ne može zameniti ništa drugo

Proteini su neophodni za razvoj mišićnog tkiva (mesa), porast i ne mogu ih zameniti druga hraniva. Od 100 grama svarljivog proteina, svinja usvaja 60 - 70%.

Ugljene hidrate svinja koristi za intramuskularno i potkožno salo. Žitarice sadrže 40 - 70% svarljivih ugljenih hidrata, mahunarke 20 - 50%, uljarice 10 - 20%, mekinje 15 - 25%, a zelena masa 5 -10% svarljivih ugljenih hidrata.

Vitamini su neophodni za pravilan rast i razvoj. Vitamin A reguliše promet mineralnih materija i sprečava noćno slepilo. Porast i iskorišćavanje hranljivih materija reguliše B vitamin, a sprečava i nastanak beri - beri bolesti. C vitamin prevencija je za pojavu skorbuta. Pojava rahitisa posledica je nedostatka vitamina D, a nedostatak vitamina E za posledicu ima neplodnost. Vitaminima su bogate leguminoze, zelena masa, paša, lucerka, ljuspice žitarica.

Kako se stare krmače zamenjuju nazimicama?

Minerali su neophodni za održavanje života, razvoj, formiranje kostiju i krvi, zdravlje. Leguminoze sadrže dosta fosfora i kalcijuma, žitarice su bogate fosforom, ali siromašne kalcijumom, korenasto krtolasto povrće sadrži dosta kalijuma i natrijuma, a malo fosfora i kalcijuma.

Masti i ulja sporedni su u ishrani životinja. Deteline sadrže 0,1- 1% , žitarice 3-6% , a uljarice do 45%.

Procenat proteina u smesi izračunava se ovom formulom: Procenat komponente u smesi puta procenat proteina u komponenti/100

Primer smese

  • 60 % kukuruz, sa 8% proteina, 4,8
  • 22% sojina sačma sa 44% proteina, 9,68
  • 15% ječam sa +9% proteina, 1,35
  • 3% premiks

Smesa sadrži 15,83% proteina

Od proteina zavisi i kvalitet polutki

Svinje u tovu hranimo po volji (ad libudum) ili obročno. Obročno hranjenje kako jutarnje tako i večernje obavljati u isto vreme; šest do osam, odnosno 15 - 17 časova. Leti vreme hranjenja pomeramo ranije ujutru i kasnije uveče.

Ako hranimo jednom smesom čitav period, smesa treba da sadrži oko 14% proteina. Ukoliko se tov odvija u dve faze za uzrast 30 - 60kg koristi se smesa sa 16%, a u drugoj fazi (60 - 120kg) koriste se smese sa manjim sadržajem proteina, ali ne ispod 12%.

Sadržaj proteina u smesi bitan je iz razloga  što svinje do težine 110 - 120kg formira mišićnu masu i muskulaturu pa imamo najveće priraste i manju konverziju hrane za kilogram prirasta kao i kvalitet polutki.

Orjentaciono svinje do 40 kilograma hraniti sa dva kilograma koncentrovane smese, a za svakih 20 kg prirasta količinu povećavati za 0,5kg. Uz smesu životinje moraju imati čistu i pitku vodu po volji. Poželjno je pred kraj tova u smesi povećavati učešće ječma radi poboljšanja kvaliteta slanine i mesa.


Izvori

Savjetodavna Srpske


Tagovi

Ishrana svinja Proteini Smesa Kako napraviti smesu Odnosi hraniva Vitamini

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva, nakon dva održana bojkota od 31. januara i petodnevnog od 10. do 14. januara, nastavlja svoje akcije. Posle dva opšta bojkota, sledi fokus na pojedinačne trgovinske lance. Naime, oni su tim povodom s... Više [+]