Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holandija
  • 28.08.2017. 20:00

Amitrac otkriven na živinarskim farmama

Tragovi još jednog zabranjenog insekticida, amitrac, otkriveni su na živinarskim farmama u Holandiji.

Foto: jackmac
  • 347
  • 27
  • 0

Insekticid amitrac, čija je upotreba dozvoljena kod svinja i goveda, ali ne i kod živine, otkriven je na farmama živine u Holandiji. Ovo je drugi skandal, nakon onog sa fipronilom.

Ministarka zdravlja Edit Šipers (Edith Schippers) rekla je da je ova hemikalija otkrivena nakon kontrole pet farmi, koje su ove i prošle godine imale veze sa Čikenfrendom (ChickenFriend), prenosi Euractiv.

Amitrac je "umereno toksična" supstanca, koja može da bude štetna za centralni nervni sistem i brzo se raspada u telu nakon unošenja.

Šteta najmanje 150 miliona evra

Posledica prvog skandala sa jajima je klanje hiljada koka i uništavanje miliona jaja. Procenjuje se na 33 miliona evra. Od toga se 17 miliona evra odnosi na mere za čišćenje farmi od zagađenja fipronilom. Holandsko poljoprivredno udruženje procenilo je da će šteta biti najmanje 150 miliona evra.

Foto: jackmac34


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Jaja Holandija Amitrac Fipronil Edit Šipers ChickenFriend


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]