Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apetit krmača
  • 14.01.2024. 10:00

Apetit krmača u laktaciji je izuzetno važan, ali zavisi od mnogo faktora

Ako krmače imaju porast telesne mase u suprasnosti, imaće veći gubitak telesnih rezervi u laktaciji.

Foto: Depositphoto/alexraths
  • 209
  • 37
  • 0

Apetit krmače posebno u periodu laktacije, kada su potrebe u hrani velike, izuzetno je važan. Mnogo faktora utiče na apetit krmače u laktaciji ali su najvažniji: konzumacija hrane u suprasnosti, temperatura u prasilištu, koncentracija energije u obroku, broj hranjenja dnevno. Pa tako, ako krmače imaju porast telesne mase u suprasnosti, imaće, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Jagodina Verica Lazarević, veći gubitak telesnih rezervi u laktaciji.

"Zbog prasadi temperatura u prasilištu je visoka i upravo to ne odgovara apetitu krmače. Povećanjem koncentracije energije i ostalih hranljivih materija može se do izvesne mere i njihova konzumacija povećati", navodi ovaj savetodavac.

Najbolje ih je dva puta dnevno hraniti

Ovo bi moglo biti primenjeno pre svega u uslovima visokih temperatura koje su prisutne na mnogim farmama tokom leta. Neophodno je i u takvim uslovima preispitati praksu upotrebe znatnih količina pšeničnih mekinja i lucerke kao hraniva niske energetske vrednosti.

"Najbolje je hraniti krmače dva puta dnevno jer hranjenje po volji može da izazove kontaminaciju hraniva, pa samim tim može da dođe do raznih zdravstvenih problema, ako krmače konzumiraju takvu kontaminiranu hranu", kaže Lazarevićeva.

Podsetimo, kada hrana za suprasne krmače sadrži previše kalcijuma to dovodi do smanjenog oslobađanja paratireoidnog hormona iz paratireoidne (doštitne) žlezde. To smanjuje mobilnost kalcijuma u fazi prašenja i smanjuje se proizvodnja mleka.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Apetit krmača Verica lazarević Ishrana krmača Krmače u laktaciji


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva