Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji konji
  • 10.05.2016. 08:30

Australija želi da eutanazira 5.000 divljih konja!

Nova vlada južnog Velsa odlučila je da ubije više od 5.000 divljih konja, nazvanih brombis, radi zaštite krhke alpske okoline nacionalnog parka.

Foto: Apollontempel/pixabay.com
  • 493
  • 61
  • 0

Vest da Australija želi da eutanazira hiljade divljih konja u severnoj regiji zaprepastila je svet.

Nova vlada južnog Velsa odlučila je da ubije više od 5.000 divljih konja, nazvanih "Brombis", radi zaštite krhke alpske okoline nacionalnog parka, kao deo plana da se za 90% smanji broj konja u narednih 20 godina, piše portal ib times.

Konji su deo tradicije te zemlje. Oni učestvuju u folklornim manifestacijama. Pominju ih u narodnim pesmama, a meštani znaju da kažu da je ta bogata tradicija "izgrađena na konjima". Brombis su učestvovali i na otvaranju olimpijskih igara 2000. godine u Sidneju.

Pokrenuta inicijativa za usvajanje konja

Australijske vlasti žele se reše konja jer, kažu, da oni uništavaju autoputeve i autohtone vrste, a takođe zagađuju vodene puteve. U Australiji postoji preko 400.000 divljih konja, prema vladinim procenama, a većina njih nastanjena je na severnoj teritoriji kontinenta i Kvinslendu.

Tamošnji ministar zaštite životne sredine Mark Spikmen kaže da je problem vrlo složen, ali da će se vlada čvrsto držati plana. Isto tako, on ističe da su i konji štetočine poput divljih pasa i svinja, pa da zato i oni treba da budu tretirani na isti način.

U cilju zaštite ovih konja, pokrenuta je stranica Save the brumbies, gde oni koji žele mogu da usvoje konje da bi ih spasili eutanazije.

Foto: Apollontempel/pixabay.com


Tagovi

Konji Eutanazija Divlji konji Usvajanje konja Australija Brombis


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!