Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčedinska ada
  • 18.09.2017. 18:00

Autohtone rase čeličnog karaktera

Krčedinska ada je oaza u kojoj su životinje na ispaši, a navikle su na sve vremenske uslove. Otporne su i izdržljive.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 425
  • 17
  • 0

Krčedinska ada u blizini Kovilja okružena je vodom i prostire se na 800 hektara. Pod zaštitom je države, kao deo specijalnog rezrvata prirode Koviljsko-petrovaradinski rit.

Ovde se uzgajaju ovce, krave, svinje, konji i magarci, posebno autohtone rase, koje slobodno pasu.

Tradicija duža od 200 godina

U zlatno doba, ovde je trčkaralo 850 konja, koliko nije imala ni vojna ustanova Karađorđevo, kao i oko 3.000 ovaca i koza. Potom je deo pošumljen, a stada su nestala.

"Ovo nije pašnjak od juče. Ovde se ljudi više od 200 godina bave stočarstvom. Stare vrbe sve pokazuju. Ja ovde dolazim 50 godina, a životinja je najviše bilo osadesetih godina", priča Mile Plavšić iz Kovilja.

Ponovo cveta stočarstvo.

Dodaje da su životinje u dobroj kondiciji. Magarci i podolska goveda zimi idu kućama, a mangulice i konji ostaju. Isključivo su na paši, a tokom zime im se donosi hrana.

Pokušali su da dovedu životinje, koje nisu rođene na adi, ali njima treba mnogo vremena da se prilagode, pa to nije rešenje. Krčedinska stoka nije visokoproizvodna, ali je zdrava i otporna na većinu bolesti. Navikla je na sve vremenke uslove. U tome je kvalitet njihovog genetskog potencijala.

"Podolca prodajemo jeftinije od komercijalne cene, na primer ako je 500 evra june od simentalca, 300 je od podolca. A on je kao srndać, niti je hranjen premiksima, niti je pelcovam", ističe Đorđe Janjin iz Kovilja.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Mile Plavšić Đorđe Janjin Krčedinska ada Kovilj Konji Magarci Podolsko goveče Mangulice


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner